Dtum
Login with Facebookk
1910 | Július

Az uj kinai császár

Gyönge, törékeny négy éves gyermek került a mennyei birodalom trónjára. Négyszáz millió embernek lett az uralkodója, noha minderről a legkevesebbet tud maga az a tehetetlen és szerencsétlen gyermek, a ki előtt már száz lépéssel a földre borulnak a mandarinok, az állami főtisztviselők; helytartók és minden rangu és rendü nép.

 

Nem is uralkodik az a pöttöm gyermek, hanem igenis gyakorolja a tényleges uralmat Csao regens. A gyermek-császárnak más egyéb jutott egyelőre osztályrészül. A mi a legszomorubb alig négy éves korában véget ért a gyermekkora. A „császár”-t számos tudós, udvari tanítómester vette kezelés alá és mintegy sietve, erőszakolva igyekeznek a szerencsétlen gyermek-császárt az elemi bölcsességekkel megismertetni.

 

Udvar- és szertartásmesterek is kézről-kézre adták a csöppnyi uralkodót, a kinek ily korán kell illemet, czeremóniát, hazugságot, nagyképüsködést tanulnia. A négy éves kinai császárnak egyszerre megszünt a gyermekkora. Azt az időt kivéve, a mikor alszik, a többi ébren töltött idejét lefoglalja az előírt oktatás, nevelés, szoktatás stb.

 

A császár nem lát maga körül gyermeket, nem játszadozhatik saját korabelivel, hanem folyton folyvást nagyczopfu, selymekbe bujt udvarhölgyek, diszesen kiöltözött udvari méltóságok sokadalma hullámzik előtte és mindenki, a ki megfordul körülötte, a földre vágja magát előtte. Persze: mindebből a „császár” egy kukkot sem ért, de arra való sok tanító, meg udvarmester, hogy valamikor megértessék vele a sivárságoknak és hazug képmutatásoknak e jelentőségét.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Mini galéria
A négy éves császár A kínai császárné temetése
Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98