Dtum
Login with Facebookk
1910 | Június

Összeütközés Németország és a Vatikán között

A Vatikán és a Német birodalom között évek óta fönnállott barátságot alaposan megrontotta az a váratlan esemény, hogy a pápa Borromei Károly halálának és szentté avattatásának három százados jubileuma alkalmával egy encziklikát adott ki, amelyben olyan állítások foglaltatnak, a melyek a protestánsokat sértik. Így az encziklika Borromei Károly korát ismertetvén, a többek közt a következő állításokat koczkáztatja meg.


- Akkoriban a szenvedélyek zsarnoki uralma alatt az igazság mélyreható elferdítésénak, elsötétítéseinek közepette folytonos harczot kellet vívni a tévelygéssel s úgy látszott, hogy az emberi társadalom, mely egyre rosszabbodott, a saját vesztébe rohan. Eme hullámok közepette kiemelkedtek egyes gőgös és lázongó emberek, Krisztus keresztények ellenségei, a kiknek a gyomruk volt az istenük. Ezek az emberek a helyett, hogy megjavították volna az erkölcsöket, megtagadták a dogmákat, növelték a rendetlenséget, a maguk és mások számára tágították a szabadosságnak kötelékeit vagy legalább is ócsárolták az egyház által megszabott irányt, hogy hízelegjenek a fejedelmek és a legromlottabb népek szenvedelmeinek s elszolgaiasodván, fölforgatták az egyház tanítását, alkotmányát és fegyelmét…Ezek a reformátorok készítették elő a modern idők lázadásait és hithagyásait is: a reformáczió véres harczokat, az eretnekségek polgárháboruit és az evangéliumi szabadság neve alatt az erkölcsöknek olyan megromlását és a fegyelemnek olyan megtévelyedését idézte elő, a minőt még a középkor se látott.


A pápai encziklika miatt a porosz képviselőháznak junius 8-iki ülésén három részről is meginterpellálták a kormányt. Még pedig konzervativok és liberálisok egyaránt.
Bethmann-Hollweg miniszterelnök a következő választ adta: Az encziklika a reformátorokról, a reformáczióról és az ezek iránt hajlandósággal viseltetett fejedelmekről és népekről oly itéleteket tartalmaz, a melyek evangélikus lakosságunkat vallásos, állami és erkölcsi érzületében mélyen sértik.

 

Ezek a formájukban is sértő ítéletek megmagyarázzák népünk széles köreinek mélyreható izgalmát és hatásukban a felekezeti béke komoly veszélyeztetését foglalják magukban. Ezért közvetlenül a latin szöveg vétele után vatikáni követünket megbíztam, hogy a kuriánál hivatalosan óvást emeljen és azt a várakozását fejezi ki, hogy a kuria utakat és módokat fog találni, hogy az encziklikából származó károkat megszüntesse.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Cikk-ajánló
Ritka madárcsodák a szegedi Fehértón Ritka madárcsodák a szegedi Fehértón
Csodálatos világ a Szeged fölött elterülő több mint háromezer holdas...
A parlament a trónörökös nyilatkozatáról A parlament a trónörökös nyilatkozatáról
A képviselőház most Ferencz Ferdinánd trónörökös ismeretes...
Megérdemelten győztek az olaszok a csonka nagyregattán Megérdemelten győztek az olaszok a csonka nagyregattán
A Magyar Evezős Szövetség az idény kiemelkedő versenyének szánta a...
Magyar ember kivégzése Amerikában
Egy Lutz nevű magyarországi születésű embert végeztek ki a napokban...
A Sphinx pusztulása
A nagy egyiptomi Sphinx, a világ legnagyobb és tán legrégibb...
Tilos a szeszes ital a hadifoglyoknak Tilos a szeszes ital a hadifoglyoknak
A belügyminiszter rendeletet adott ki a hadifoglyok részére szeszes...
Dr. Hindhede étkezési rendszere Dr. Hindhede étkezési rendszere
Régi igazság az, hogy a jól teritett asztal örömeit csakhamar...
,,Az usztasa – mozgalomból eltávolítanak minden egészségtelen jelenséget” ,,Az usztasa – mozgalomból eltávolítanak minden egészségtelen...
(NST) A Hrvatska Gruda hetilap Blas Borkovic-nak az usztasa-mozgalom...
Szabó Miklós világraszóló idővel nyerte az 1500 méteres futást Szabó Miklós világraszóló idővel nyerte az 1500 méteres futást
A magyar atlétika egyik legnagyobb teljesítményét érte el Szabó...
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98