Dtum
Login with Facebookk
1910 | Október

Ősz, tűz, biztositás

Sárgult, hulló falevelek, letarolt rétek, csak enyhén mosolygó napsugár, ezek mutatják, hogy már messze mögöttünk van a nyár, hogy itt van követője – az ősz.

Kedves, kellemes évszak az ősz. Meghozza mindazt, a mit a nyár igért, meghozza fáradságunk gyümölcsét, a mennyiben ilyenkor már úgyszólván minden termésünket pénzzé tehetjük, vagy legalább is számitásunkban kellően értékelhetjük. És a ki nyáron dolgozott, gazdaságát, dolgait kellő irányban vezette, annak meg is van az eredménye, mert az idei ősz a legtöbb helyen tele kezekkel fizetett.

Tele kezekkel hozott, de mint minden évben, úgy ezidén is sok helyütt két kézzel vitt el mindent, mindent a mit talált. Voltaképen azonban nem is ő maga vitte, hanem vitte a tüz, ez a hű kisérője minden évszaknak és megrontója minden örömnek. Mert a mily áldásos elem a tüz, a mig át nem lépi azon korlátokat, melyeket részére állitunk midőn szolgálatunkba vesszük, hasznositjuk, oly vészthozó, ha átlépi a gátakat.

Miként a megszabadult fogoly, ki ledobhatja bilincseit, úgy fut előre a vész bokron, árkon át és nem ismer akadályt, nem ismer határt. Letarol mindent, a minek nyomába juthat és gyakran csak ott áll meg, a hol már nincs mit vinni, nincs mit pusztitani.

Sajna alig van ország, melyben a tüzvészek oly gyakoriak volnának, mint nálunk és melyben annyi vagyont pusztitanának mint épen nálunk.

Azért mondjuk, hogy nálunk többet pusztitanak, mint másutt, mert nálunk – sajna – aránylag még sokan vannak, a kik nem védekeznek biztositással, holott ez az egyedüli módja annak, hogy magunkat károsodástól megóvjuk.

Gyárosok, kereskedők, iparosok rendszerint biztositják tüz ellen ingóikat, ingatlanaikat és biztositják azokat a nagybirtokosok is, habár vagyonuk nincs egy helyen összetömörülve, hanem kiterjedten fekszik nagy területen és habár – amennyire csak lehet – el vannak látva tüzoltó készülékekkel, felszerelésekkel.

Mit látunk ellenben a kisgazdáknál?
Az ő ingóik, ingatlanaik úgyszólván mindenütt tömörülten, kis helyen vannak, védőeszközeik vagy egyáltalán nincsenek, vagy hiányosak és dacára annak, hogy még a legnagyobb óvatosság mellett is a nap minden órájában erősen ki vannak téve a vész pusztitásainak, mert gyermekek játéka gyufával, a cselédség vagy a szomszéd vigyázatlansága stb. stb. hamu alá takarhatja minden vagyonukat, mégis sokan nem biztositanak.

Azért van azután persze az, hogy oly sokan még oly jó ősszel is, mint az idei, mely tele kezekkel hozott, tele kezekkel osztott, hirtelenül tönkre mennek.

Könnyelmüségből, vagy rosszul alkalmazott takarékosságból nem akarták a csekélyke biztosítási dijat fizetni és ennek árát fizették meg egész vagyonukkal. Velük együtt tönkre megy, elszegényedik persze családjuk is, koldusbotra jutnak mindannyian és az imént még jó módú emberek ma már könyöradományokra szorulnak.

Igy fognak járni azok is, a kiket a véletlen eddig megkimélt, mert a könnyelmüsség sohasem hoz virágokat és a ki inkább a korcsmába viszi filléreit, mintsem biztonságba helyezné saját és családja vagyonát, az nem is okolhat azután sorsot, vagy mást, azért, ha mindent elveszit, tönkre megy.

<<
<
1
2
>
>>
Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Mini galéria
Az emeletről a földszintre zuhant gépek Leégett gőzmalom
Cikk-ajánló
Ady Endre: Az én kálvinistaságom Ady Endre: Az én kálvinistaságom
Egyik ősöm Adi (Ódi) István (megolvasható sok helyütt, többek között...
Az ötödik magyar tengerjáró hajó Az ötödik magyar tengerjáró hajó
Vízre bocsátották az ötödik magyar tengerjáró hajót. Az elmult héten...
Roosevelt rádióbeszéde Amerika egységének veszélyeztetéséről Roosevelt rádióbeszéde Amerika egységének veszélyeztetéséről
Roosevelt elnök az ugynevezett Jakson-vacsora alkalmából a Potomac...
És mégis mozog a föld! És mégis mozog a föld!
A sokféle természeti katasztrófa között talán a földrengés a...
Héjjas Iván erkölcsi bizonyítványával akarta igazolni magát egy izgatással vádolt házmester Héjjas Iván erkölcsi bizonyítványával akarta igazolni magát egy...
Még 1923-ban történt, hogy az Eötvös ucca 29. számú ház egyik lakója...
Az élet titkának nyomában Az élet titkának nyomában
Nagyon szegény londoni kovácsmester fiának született 1796-ban...
Paradicsomhalak Paradicsomhalak
Az akváriumok érdekességei közé tartoznak az ugynevezett...
Churchill angol pénzügyminiszter nyilatkozik a frankhamisitásról Churchill angol pénzügyminiszter nyilatkozik a frankhamisitásról
Winston Churchill miniszter, Anglia egyik legsulyosabb szavu...
A haditerhek a delegáczióban A haditerhek a delegáczióban
Az októberben összeülő delegácziókban a hadügyminiszter meg fogja...
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98