Dtum
Login with Facebookk
1911 | Április

Megnehezíti-e Amerika a bevándorlást?

Két farkasszemet néző és homlokegyenest ellenkező érdek áll Amerikában egymással szemben. Egyik a munkásoké. Ezek nagy ingerültséggel és elkeseredéssel látják, hogy minden új hajójárat ezrével hozza a kivándorlókat, a kik ellepnek minden gyárkörnyéket s nemcsak azt teszik lehetetlenné, hogy a munkabéreket emeljék, hanem még a levegőt is rontják. Mint tudjuk, az Amerikában honos, vagy régen letelepedett munkások egy hatalmas szervezetben egyesültek s amerikai kifejezés szerint dzsingó a nevük.


A másik a gyárosok még hatalmasabb szervezete. Ezek azért hatalmasabbak, mert az ő kezükben vannak a milliók s a milliárdok. És azokat, meg a még szerzendő millió- és milliárdokat az öreg Európából ide hajózó kivándorlók adják, a kik olcsón s a legéletveszélyesebb dolgokat is vállalják, mert az ínség rászorítja őket.


Most az új választások következtében a gyárosok vannak felül s azt panaszkodják, hogy az amerikai kormány a bevándorlást nehezíti. Ezért kell aztán Charles Nagelnak a belügyminiszternek mosakodni, a kit Taft elnök jelentéstételre hívott fel, tenne jelentést arról, hogy mi igaz a panaszokból.


Nagel Károly belügyminiszter a többek között hivatalosan ezeket jelenti:
A mi az aggkori visszautasítást illeti: azt hiszem igaz az, hogy a biztosok haboznak bebocsátani az anyagiakat nélkülöző olyan előrehaladott korú, egyéneket, a kiknek nincsenek itt olyan rokonaik, kik gondot viselnének rájuk, mint azt a törvény előírja. A tapasztalat azt mutatja, hogy jóformán minden új bevándorló végeredményében másoknak az úttörője.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98