Dtum
Login with Facebookk
1911 | Február

A harmadik egyetem

Mikor a harmadik egyetemért folyó harcz, - a melyet az csendesített meg, hogy a fölállítandó harmadik mellé egy fölállítandó negyediket, sőt esetleg ötödiket is igértek – erős lendületben volt, az egyik pályázó, nemes Szeged városa memorandummal és deputáczióval szállt sikra, hogy magának szerezze meg a diadalt.

 

A memorandum nagyszerű képét adta a büszke város kulturális fejlettségének, a művelődés érdekében való gyönyörű áldozatkészségének, a deputáczió pedig kiváló férfiaknak volt illusztris sokadalma. Akkor történt, hogy a parlament folyosóján egy ravasz és elmés képviselő, a kinek a meggyőződése – vagy talán a mandátuma biztosságának érdeke – másfelé követelte volna a harmadik (esetleg negyedik, vagy ötödik) egyetemet, a következő megjegyzést tette:


- Ez a memorandum és ez a deputáczió a legbeszédesebb argumentum az ellen, hogy az egyetemet Szegednek adják. Mert a hol úgy is ekkora a kultúra és ennyi a kiváló, nagyszerűen iskolázott ember – minek oda még egyetem is!? Egészen fölösleges!


A folyosón nagyot nevettek ezen a megjegyzésen, de Szegeden mintha meghökkentek volna tőle. Valami ellenargumentum produkálására törekedtek. Ez ellenargumentum ime valóban meg is van. Ez is egy memorandum. A szegedi tanítók memoranduma. A legszomorúbb iratok egyike, a melyeket jó nagy idő óta olvastunk. A dicsőség fénye ugyancsak mérsékelten árad belőle az ország különben oly szép és oly gazdag életű második nagyvárosára.


A tanítói fizetéseket soha se emlegették azokban a listákban, a melyek a világ Krözusainak jövedelméről szolgáltak statisztikával. Carnegie Andrásnak egy napi jövedelme bizonyára töb, mint a mennyi volt egy szegedi tanítónak harmincz esztendővel ezelőtt az évi fizetése. Azóta ez a viszony megváltozott. De nem a szegedi tanítók, hanem a Carnegie javára. Még akkor is, ha talán – a mi nem valószinű – Carnagienek azóta nem szaporodott volna jövedelme.

 

Mert a szegedi tanítók fizetése – megfogyott. Ma kisebb, mint volt három évtizeddel ezelőtt. A memorandum beszéli, hogy 1880-ban még ezerkétszáz korona fizetéssel hirdették a pályázatot Szegeden a tanítói állásra: de húsz évvel későbben már az volt a magisztrátus meggyőződése, hogy – nyolczszáz korona is nagyon elég egy néptanítónak. A szegedi tanító egyszobás lakást kap, ha „természetében élvezi” és félannyi házbért, mint a városi irnok, ha maga bérli a lakását.


Miután nem tudunk róla, hogy Szegeden most negyven százalékkal olcsóbb lenne az élet: a lakás, a kenyér, a tej (a húsról talán fölösleges is lenne itt megemlékeznünk!), mint volt évtizedekkel ezelőtt, nem igen tudjuk ennek az állapotnak más magyarázatát, mint – az ideálizmust. Szeged város tanácstermében bizonyára olyan férfiak ülnek, a kik mind tanítók szerettek volna lenni. A kik annyira át vannak hatva e szép és nemes hivatás gyönyörűségétől, oly boldogok lettek volna, ha ezt szolgálhatják, hogy ezért lemondanak ételről, italról, az életnek minden más öröméről.

 

Van ilyen idealizmus, a mely irtózik attól a gondolattól is, hogy fizetést kapjon azért, a mit a szive parancsából cselekszik. Milyen kár, hogy a végzet így elcserélte az emberek helyét! Hogy nem ezek az urak tanítók Szegeden és nem azok ülnek az ő helyükön, a kiken az idálizmusunkat – gyakorolják.


Hallottunk egy históriát a felvidéki bérlőről, a ki Budapestre utazván, élni kívánt az alkalommal, hogy házitanítót fogadjon négy ifjú csemetéje mellé. Hamarosan jelentkezett is nála egy zöldesfeketében díszelgő preparandista, a kit a bérlő megfelelőnek véleményezett a kitűnő hivatalra.
- Megfogadom: - mondotta. – Remélem, méltó lesz a bizalmamra.


A fiatalember boldogan hajlongott:
- Minden erőmmel rajta leszek… Minden erőmmel… De… Ha nem tolakodás a kérdésem… Ha szabad megkérdeznem…
A bérlő elértette.
- Tudom. A fizetésére kiváncsi. Hát kérem: kap teljes ellátást és még mindezeken fölül egy évre negyven forintot.


A szegény ifjúnak elgörbült a szája. Dadogva mondta:
- De kérem szépen… Negyven forint egy évre?... Hiszen ebből ruhára se telik!.
A mire a bérlő sietett a megnyugtatással:


- Ezzel ne törődjék! Az én házamban nincs flancz! Ott járhat maga úgy, hogy elől-hátul csüng a rongy róla, az nem baj, minálunk nincsen flancz! Az én házam egy egyszerű, rendes polgári ház!
… Egy szép, viruló, erős, módos város azonban bizonyára nem vigasztalhatja vagy nyugtathatja meg a tanítóit ilyen módon. Mert ennek mégis csak másforma a portája, mint a milyen azé a derék felvidéki bérlőé lehetett.

<<
<
1
2
>
>>
Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Cikk-ajánló
Ady művészetéről Ady művészetéről
Mennyi artisztikum van Ady költészetében? Bogas kérdés, akár az...
A MAFC mezei futóversenye A MAFC mezei futóversenye
A MAFC versenyén találkoztak ebben az évben először a legjobbak. A...
A mi erőnk A mi erőnk
Nincs a monarchiában egyetlen ember, akit át ne hatna a mi erőnkbe...
A miniszter az ipartörvényről A miniszter az ipartörvényről
Az egész iparostársadalom és a gazdasági körök nagy érdeklődéssel...
A hústalan napok beszüntetését kérik a gazdaérdekeltségek A hústalan napok beszüntetését kérik a gazdaérdekeltségek
A gazdaérdekeltségek felhívták a kormány figyelmét a mezőgazdasági...
A nyersolajok és nyersolajtermékek összetétele A nyersolajok és nyersolajtermékek összetétele
Ha szemléltetni akarjuk, hogy a nyersolajból, a természet ebből az...
A Vezér és Köd A Vezér és Köd
A Vezér (nagy V- vel), a Mozgalom (nagy M-mel) lelke és mozgatója...
A newyorki Manhatten-híd A newyorki Manhatten-híd
Szédületes arányokban dolgoznak az Egyesült-Államokban. Ott a...
Justh Gyula a kialakult helyzetről Justh Gyula a kialakult helyzetről
Justh Gyula a következő érdekes nyilatkozatot tette, a „Szegedi...
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98