Dtum
Login with Facebookk
1911 | Február

A kivándorlás amerikai szemüvegen

Hivatalos amerikai jelentés, melyet nekünk is jó tudni...
Charles Nagel, az Egyesült-Államok kereskedelmi és munkaügyi minisztere most küldte meg évi jelentését Taft elnöknek. E jelentés sok fontos javaslatot tartalmaz a kereskedelmi és munkaügyi miniszerium különböző hivatalaiban és osztályaiban kivánatos változtatásokra és fejlesztésre vonatkozóan. Különösen a bevándorlási kérdéssel és a bevándorlási államok ügyeivel foglalkozik sokat a miniszter jelentése, a melybe bennfoglaltatik az 1910. fislális év bevándorlási statisztikája is.


A jelenleg érvényben levő bevándorlási törvényekről szólva annak a véleményének ad kifejezést a miniszter, hogy a végrehajtásukkal járó nehézségek egyik legnagyobbja a családok szétválasztása vagyis az a körülmény, hogy az apát igen gyakran beengedik az országba, míg a feleségét és a gyermekeket kizárjak, jóllehet az apa otthont teremtett a számukra, berendezett lakással várja őket.
A jelentés szerint az 1910-iki év folyamán 1.198,037 bevándorló érkezett az Egyesült-Államokba. A jövő évi bevándorlásról azt jósolja a miniszter, hogy az meg még nagyobb lesz, ha ugyan Amerika nem lépteti életbe kilátásban levő szigorú törvényeit.


Az 1910-ben beengedett külföldiek közül 274,000-en itt élő hozzátartozóik segítségével kerültek Amerikába.
Az Egyesült-Államok kikötőibe érkezett bevándorlóknak 22 százalékát zárták ki, vagyis szállították vissza a hazájába. E szerencsétlenek száma 124,270, vagyis több, mint duplája a múlt évben kizárt bevándorlók számának.


Nagel jelentése röviden megemlékezik a leánykereskedés ellen hozott törvények megszegéséről s kijelenti, hogy a bevándorlási hatósági emberei csak egy részét tudják elcsípni és bíróság elé vinni azoknak, a kik a törvényt megszegik. Kiemeli a jelentés, hogy sok magyar leány kerül kerítők kezébe, ha leányt szüleik egyedül eresztik ki s a gyermekeket a maguk tájékozatlanságára bízzák.
Nagyon sokat mond ez a jelentés. Ugyan vegyék a szívükre, a kiket illet. Amerikában se a csöndes pipaszóért fizetnek, hanem ugyan kutya kemény munkáért.


Ne rohanjunk a veszedelembe!

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98