Dtum
Login with Facebookk
1911 | Július

Tizezeresztendős csontváz

Francziaországban már találtak évekkel ezelőtt egy őscsontvázat, a melyről azt állitják a tudósok, hogy van legalább huszezeresztendős. Most ismét akadtak ott egy őscsontvázra, de ez már sokkal fiatalabb: alig csekélyke tizezeresztendős. Perigord vidékén találta meg ezt az ősember-maradványt Hauser német tudós, a ki ott ásatásokat végeztetett tudományos czélból.

A lelet nagy feltünést keltett a tudósok körében. Párisi fényképészünk lefotografálta számunkra ezt az őscsontvázat, ugy a mint a földben fekve megtalálták. Még elképzelni is széditő, hogy tizezer esztendővel ezelőtt élt az az ember, a kinek a csontvázát a képen látjuk. Milyen hosszu időnek kellett addig eltelnie, a mig eljutott a világ a barlanglakó ősembertől a mai emberig. Milyen szerencsések vagyunk mi, hogy ilyen későre születtünk s élvezhetjük a világ fejlődésének áldásait.

Az ősembernek rettenetes lehetett az élete, mert ádáz küzdelmet kellett folytatnia az elemekkel, a melyek minduntalan fenyegették az életét, meg a vadálatokkal is, melyek uton-utfélen leselkedtek rá. Földbe vájt üregekben, barlangokban kellett elbujniok. Erre vall az is, hogy az eddig talált őscsontvázak majdnem mind nagy barlangokban feküdtek vagy pedig olyan helyről kerültek elő, a melyeknek fekvése arra enged következtetni, hogy ott valaha földalatti barlang lehetett. Rengeteg időnek kellett addig eltelnie, mig az ősember annyira fejlődött, hogy állatias életmódja annyira a mennyire mégis emberiesé válhatott már az őskorban is.

Érdekes, hogy a legrégibb embermaradványok is olyan alakunak mutatják az embert, a milyenek ma vagyunk, csak a koponya alkatában van némi eltérés. A speyi oduban és a Neander-völgyében talált őskoponyák például hosszuak, laposak, kiálló szemöldökivüek és alacsony homlokuak. Vannak azonban őskoponyák, a melyeknek alkata majdnem teljesen hasonlatos a mostani emberéhez s ha ujból hus nőhetne rájuk, alkalmasint nem is néznők őskoponyának. A tudósok erre vonatkozóan is érdekes kutatást végeztek. A legujabban talált ősember koponyáját lerajzolták és pontos méretek szerint megrajzolták rája a hus körvonalait is.

Bemutatjuk itt ezt az érdekes rajzot is, a melyből fogalmat alkothatunk magunknak arról: milyen lehetett az ősember arcza? Ha rápillantunk erre a ritka érdekességü arczképre, mely egy tizezeresztendős ember arczvonásait állitja elénk, diadalmasan kiálthatunk fel: Nem való az, Darvin apó, hogy mi a majomtól származnánk! Egyébként Darvinnak sem sikerült bebizonyitania, hogy az ember valóban a majomtól származnék. Darvin számos adatot sorol ugyan fel az ember és a felsőbbrendü majmok között való szervezeti rokonságra vonatkozóan, de az embernek valamiféle állatalaktól való leszármaztatása neki sem sikerült.

Tizezeresztendős embertársunknak ez az arczképe legérdekesebben mutathatja, hogy már az őskorban is olyan volt az ember, mint ma. Még a képzelet szárnyain is nehéz visszarepülnünk abba az időbe, a mikor ez az ember még élt. Ha csodaképpen hirtelen megszólalna, alkalmasint nagyon bölcs tanácsokat adhatna nekünk, késői embertársainak, a kik olyan nagyon büszkélkedünk e rövid földi vándorlásunkban.

Elmondhatná az embereknek: ugyan miért agyarkodnak annyira egymás ellen? Miért gátolják az ember boldogságát ezen a földön holmi kicsinyes megkülönböztetésekkel, a melyek elválasztják az embereket egymástól és ellenkeznek az emberszeretet magasztos eszméivel? Hiszen mindnyájan előbb-utóbb odajutunk, a hová ez az ősember jutott már tizezer esztendővel ezelőtt: a megsemmisülésbe. S talán a mi koponyáinkat is igy fogják majd bemutatni a „Tolnai Világlapja” tizezredik évfolyamában.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Mini galéria
Tizezeresztendős csontváz Ebből a rajzból fogalmat nyerhetünk, hogy milyen lehetett az ősember arcza
Cikk-ajánló
Kray István báró az MLSz elnöke Kray István báró az MLSz elnöke
Az MLSz. legutóbbi rendes közgyűlésén az egyesületeket reprezentáló...
Néhány nap óta szünetel a szállítmányok háborús biztosítása Néhány nap óta szünetel a szállítmányok háborús biztosítása
Az ország nyugodt hangulatára jellemző, hogy a háborús biztosítás...
Nyilasok megzavarták vasárnap a puztaszeri Árpád-emlékünnepet Nyilasok megzavarták vasárnap a puztaszeri Árpád-emlékünnepet
A Pusztaszeri Árpád Egyesület vasárnap rendezte meg ez évi...
Lamentoso - Kosztolányi Dezső Lamentoso - Kosztolányi Dezső
Od’adtam néked mind a könnyem (És most fakó-vak a szemem.) ...
Újpest – Hungária 5:0 (2:0) Újpest – Hungária 5:0 (2:0)
A profifutball fönnállása óta nem szenvedett ilyen súlyos vereséget a...
A Máv. Gépgyári SK junior versenye A Máv. Gépgyári SK junior versenye
A Máv. gépgyári Sportkör a ifjúsági bajnokságban szerzett sikereit...
A tulipán a magyar nép művészetében A tulipán a magyar nép művészetében
Azért választották a tulipánt a mostani nemzeti mozgalom jelképes...
Láncz-házasság
Nem nagyon ismeretes dolog, hogy voltak házasságok, melyek száz évnél...
Nemzetközi mérkőzés: Slávia – FTC 4:1 (1:1) Nemzetközi mérkőzés: Slávia – FTC 4:1 (1:1)
Prágában nagy szimpátiával fogadták a régen látott FTC-ét. Az első...
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98