Dtum
Login with Facebookk
1911 | Május

A villamos szikra fényképe

A fényképezés ma már oly tökéletes formájában ismeretes, hogy ezen a téren már semmi sem lehetetlen. Le tudják fényképezni a tenger alatti életet, a hold hegységeit, az üstökösöket s igy nem nehéz egy villamos szikra lefényképezése sem. Ez a képünk a gázak hatásának eredményét mutatja az elektromos áramon, ha két elektromos drót összeérése pillanatába egy szikrát ad, müszaki nyelven, ha elektromos kisülés történik. Az a két drót ugyanis, a mely az elektromosságot a közhasználatban való alkalmazására rendelkezésünkre adja, nem egyforma elektromosságot vezet.

Egyikben a pozitív áram fut, a másikban a negativ. A két áram együtt érintkezve fényt, hőt, erőt ad, de külön-külön is erőt képvisel s állandó kutatás, vizsgálódás tárgya az, hogy mi a különbség a kétféle áram között. A megvizsgálás ugy történik, hogy fényérzékeny lemezt helyeznek el először a pozitív áramvezető drótok elé s ott valamely gázzal helyettesítik a levegőt; az elektromos szikra felrobbanása pillanatában a fényképlemez hó képét adja a kisülésnek. Ugyanezt végzik, ugyanabban a gázban a negatív árammal. a két fényképet azután összehasonlítják, gondosan megvizsgálják és igy állapítják meg, hogy micsoda különbségek vannak a kétféle áram között.

Képünk egy pozitív áram kisülésének képét mutatja, a mikor a levegő egy része meg nem gyulladó gázzal van helyettesítve. A kép olyan, mint egy özönvíz előtti fenyőfa. Különböző irányban rendszertelenül ágaznak el a vastagabb vezetések, a melyeknek végein ezernyi hajszálvékony erecskék bokrétázódnak. A középen lévő folt a kisülés magja, a legfényesebb tűz, a mely a kisülés pillanatában keletkezik. Itt semmi vonal sem látszik.

A negatív kisülés képe olyan, mint egy nagy folyó, a melybe egyik végén számtalan apró folyó ömlik be s igy megduzzadva ömlik a tengerbe. A tenger itt a kisülés magja, a beömlő folyók a szétágazó erek. Azt már megállapították, hogy a pozitív áram minden gázban csaknem egyforma képet ad, a negatív ellenben mindenütt más hatást idéz elő.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98