Dtum
Login with Facebookk
1911 | Március

Százezer munkát kereső ember kapott munkát

A gazdasági munkaközvetítés intézményéről

A munkások földmíves törvényével melyet ma már minden ember úgy emleget, hogy ezzel az áldott törvénynyel sok baját, panaszát orvosolták – jóformán egyidős a földmívelésügyi miniszternek az a rendelete, hogy minden községben legyen olyan előljárósági tag, a kinek feladata a nála jelentkező és munkát kereső munkásokat számbavenni, azoknak, ha tudja olyan gazdák neveit megmondani, a kik viszont munkást keresnek; ha pedig nem tud ilyen munkást kereső munkaadókról, kötelessége bejelenteni a törvényhatósági munkásközvetítőnek (a ki a vármegyeházán az egész vármegye munkásügyeit lajstromozza), hogy az segítsen valahogy a szegény ember súlyos baján s állítsa dologba. Ez aztán a végső esetben a földmívelésügyi miniszterhez tesz jelentést.

A mult évben már százezerre szaporodott azoknak száma, a kiknek a központi miniszteri nyilvántartás útján szereztek munkát.

Legjobban teszi a munkás, ha a községbeli munkátlan czimboráival csapatosan jelentkezik a faluházán. Hogy miért csapatosan vagy a hol néhol mondják bokorban, bandában – ezt a munkásember hamar megérti. Mert idegenben nem egyesével fogadják fel a munkásokat, hanem mindig a már csapatba gyűlt munkásokat.

Tudnunk kell, hogy a munkásközvetítést a községi jegyző, vagy valamelyik előljárósági tag (esküdt) végzi ingyenesen. Csak abban az esetben, ha ez a munkásközvetítő a munkások egyenes kérelmére levelet ír azoknak a gazdáknak, a kikhez a munkások hajlandók lennének beszegődni, kell a levél költségére fizetni a munkásoknak 20 fillért. Máskülönben a munkaközvetítőnek semmiféle fizetés nem jár; eljárása, fáradtsága ingyenes.

Ám hogy a munkás és a munkaadó egymásra találjon, a gazdák is a munkaközvetítőt keresik fel, ott tudatják mennyi időre, milyen munkára, mennyi munkabérért, hány munkásra van szüksége?

De ha a munkáscsapat vezetője egyenesen a földmívelésügyi munkásosztályba akar írni, az is szabadságában van, csak aztán világosan mondja meg, milyen munkát vállalnának és mit kérnének munkabért? Nem kell ehhez a kijelentéshez kacskaringós irka-firka, sem bélyeg, mert egy egyszerű levél megteszi. Szól ez annak a gazdának is, a ki munkásokat keres. Belátják ebből azt, hogy lehet a mi szép hazánkban dologba állni, munkát kapni, csak utána kell nézni.

A földmívelésügyi miniszteriumban levő munkásügyi osztály azután a munkások ajánlkozását tudatja a gazdákkal, viszont pedig a munkásokat kereső gazdák nevét tudatja a munkásokkal. A többi azután a gazdák és a munkások dolga, a kik közvetlenül szóba állhatnak és megegyezhetnek egymással.

Természetes dolog, hogy egy józan munkás sem fog a munkaközvetítőnél jelentkezni, a ki a maga szülőföldjén, a maga határában, vagy a környéken kaphat munkát. Okos, a körülményekkel számoló munkásember nem fog elvágyódni messze földre, idegen viszonyok közé még akkor sem, ha talán valamivel nagyobb kereset igérkeznék, mert a munkás a maga tapasztalatából tudja, hogy idegenben a nagyobb kereset is sokkal kisebb, mint odahaza a rendes napszám.

A miniszter a munkásközvetítéssel nem is azt tervezte, hogy a munkás már most elmenjen hazulról, a mikor otthon s a környéken is van munka, hanem azt, hogy ott, a hol a munkások  vannak egy csomóban s így a maguk szülőfalujában, vagy a vármegyéjükben munkát nem kapnak, ne kényszerüljenek dolog nélkül élni, hanem ott kaphassanak munkát, a hol meg éppen ellenkezőleg szegődtetnék a munkásokat , ezek kapnának.

<<
<
1
2
>
>>
Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Mini galéria
Egy szekér napszámos. Debrecen Embervásár. Debrecen
Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
A nápolyi zoológiai állomás - Acquario A nápolyi zoológiai állomás - Acquario
Zöldre festett vasrácsos kapun át jutunk be a Stazione Zoologica ...
,,Az usztasa – mozgalomból eltávolítanak minden egészségtelen jelenséget” ,,Az usztasa – mozgalomból eltávolítanak minden egészségtelen...
(NST) A Hrvatska Gruda hetilap Blas Borkovic-nak az usztasa-mozgalom...
Tehenek fejése Tehenek fejése
Erről a tárgyról Jalsoviczky János érdekes czikket közöl az...
A hónap rövidhíreiből A hónap rövidhíreiből
A Meinl Gyula kávébehozatali rt. december 30-iki közgyülésén az...
A németek még a norvég világbajnokot is legyőzték a mátrai síversenyen A németek még a norvég világbajnokot is legyőzték a mátrai...
A Magyar Sí Szövetség háromnapos bajnoki versenyt vasárnap délután...
Horvát pénzhamisító banda
A máriabisztriczai bucsun a héten letartóztatták Kucs Marko goroczi...
Somlyó Zoltán Somlyó Zoltán
Sajnos nincs elég erőm, hogy részletesen foglalkozzam azon csodás és...
Az Agrária erőtakarmánygyár rt. viharos közgyülése Az Agrária erőtakarmánygyár rt. viharos közgyülése
Az Agrária erőtakarmánygyár rt. junius 28-án közgyülést tartott,...
A Ferencváros nyerte a futballbajnokságot A Ferencváros nyerte a futballbajnokságot
A sok nemzetközi és válogatott mérkőzés, a túlzsúfolt program, a...
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98