Dtum
Login with Facebookk
1911 | November

A telefon ötven éves

Az a törekvés, hogy a kimondott szó lehetőleg gyorsan és nagy távolságra lejusson, olyan régi, mint maga az emberiségtörténelme. Az ókori görög történelem följegyzi azt a vilgáhistóriai eseményt, hogy Agamemnon, a trójai hős, azon az estén, mikor Tróját elfoglalta seregével, a győzelmet még az éj folyamán tudatta feleségével, a ki pedig 555 kilométer távol volt akkor Trójától Argosban. A katonaság ma is egész jelentéseket tud az éj sötétjében fellobbanó lámpafényszámok segélyével igen nagy távolságra továbbitani.

A találmányok századában mindazon régi használati módok, a melyekkel az emberiség évezredeken át élt, szinte varázsszóra elüntek. Az első ilyen varázslatos találmány volt az irásnak továbbitása elektromosság segélyével, a melyet telegráfiának nevezünk; ezt követte hatásában nem kisebb találmány: a telefon.

A Majna melletti Frankfurtban született meg a telefon feltalálója, Reis Fülöp 1834 január 7-én. Az elektromossággal foglalkozva ő volt az első, a kinek sikerült a villamosságot a hangtovábbitás szolgálatába fogni. Kisérleteihez készitett fából kifaragva egy emberi fület és a természetes hanghullámrezgéseket ezen tanulmányozta. 1861-ben végre siker koronázta fáradozását s megalkothatta az első telefonkészüléket.

Találmányának elterjedését, tökéletesedését nem érhette meg, mert Graham Bell, az amerikai elektromérnök csak 1876-ban tudott olyan készüléket szerkeszteni, a mely azután a gyakorlati élet követelményeinek meg is felelt.

Részleteiben is, de a külső formájában is nagyon eltér a Bell telefonjától a mai telefon s a míg a hallgatókészülék a Bell szisztemáját viseli, a leadó készülék lényeges eltérést mutat azáltal, hogy Hughes (olvasd: Hjúz) tanár 1878-ban föltalálta a mikrofont. E szó maga jellemzi a találmányt: azt jelenti, hogy parányi hangokat halló készülék. Ez azután megadta a módot arra, hogy bármely erősségü, bármely szinezetü hangot a leadóba bocsátva, az nem hogy nem veszti el erősségét és szinezetét, hanem talán erősitve jut a hallgatón keresztül a fülbe.

Ez a találmány adta meg a telefon végleges elterjedéséhez a lehetőséget. Ma is még a Hughes-féle javitott szénmikrofont használjuk a leadó készülékben s a leadó készülék neve ma is mikrofon, míg a hallgatóé telefon.

Az Amerikai Egyesült Államok volt az első, a mely a telefont a nyilvános szolgálat számára berendezte. 1879-ben már több mint 20 városban nyilvános telefonállomásai voltak. Németországban 1881-ben Berlinben indult meg 94 résztvevővel a nyilvános telefon szolgálat, ma már 6209 központja van Némtországnak 883.335 telefonpostai kapcsolattal s a huzal hossza 3,599.275 kilométer. Az ezen lefolytatott beszélgetések száma másfél milliárd.

Nálunk is az 1881-ik évben indult meg a telefon, még pedig Temesvárott legelsősorban, a hol deczember hó 1-én adták át a közforgalomnak. Az első interurbán telefont csak 1890-ben január elsején nyitották meg Budapest és Bécs között.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Mini galéria
Reis Fülöp első telefonkészüléke Reis Fülöp első teljes telefonja 1863-ból A telefon alapvető javitásai 1877-ból. Balra a Bell-féle rúdmágnes, jobbra a Siemens-féle patkómágnes Az első német telefonkészülék 1881-ból való telefonkészülék Az első, még ma is nagyon elterjedt asztali telefon modellje Villamos jelzőharangok a városi beszélőkészülékekhez Négy személyre való kapcsolóközpont régi berendezése A modern kapcsoló központ Telefon a zsebmellényben és használat közben
Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Magyarország tornászbajnokságai Magyarország tornászbajnokságai
Magyarország tornászbajnoksága (lovon, nyújtón, korláton) 1. Szalai...
A magyar írók mindezideig egyesülésre képteleneknek bizonyultak A magyar írók mindezideig egyesülésre képteleneknek bizonyultak
Emlékezzünk Petőfi Tizek Társaságára, amelynek az volt a gondolata,...
Az FTC országos atletika versenye Az FTC országos atletika versenye
Az FTC az Üllői-úti pályán tisztes sikerrel rendezte idei első...
Nemzetközi football-mérkőzés: BTC-Leopold C. 2:0 Nemzetközi football-mérkőzés: BTC-Leopold C. 2:0
B.T.C.-Leopold C. 2:0. A B.T.C. nagyon el lehet bízva, ha azt hiszi,...
A zágrábi sportélet A zágrábi sportélet
Horvatski Akademski Sportski Klub Zágráb legszebb helyén a Maximirben...
A fekete németek A fekete németek
Német-Kelet-Afrikában még nem nagyon boldogultak a németek a...
 VIII. Edward első rádióbeszéde VIII. Edward első rádióbeszéde
A király rádiószózat szövege a következőképpen hangzik: - Az angol...
Kandó Kálmán halála Kandó Kálmán halála
A magyar technikusok gárdájának ismét egy nemes alakja távozott el az...
Meghalt József főherczeg Meghalt József főherczeg
Gyásza van nemzetünknek: József Főherceg, a legmagyarabb, minden...
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98