Dtum
Login with Facebookk
1912 | Augusztus

A katholikus ünnepek új rendje

 Vaszary Kolos bíboros-herczegprimás legutolsó körlevele révén nyilvánosságra került a pápa döntése, a melylyel az ünnepek számának korlátozásáról szóló rendelkezést s püspöki kar fölterjesztésével szemben Magyarországra is kiterjesztette.

 

A nagyfontosságu döntéssel széles körökben foglalkozott a sajtó és a hirhez fűzőtt kommentárok között homloktérbe lépett az a kérdés is, a melyre nézve sem a pápai rendelet, sem az azt kihirdető primási körlevél nem intézkedett kifejezetten, hogy mikor lép életbe ez a rendelet, illetőleg, hogy az ünnepek redukczió mely időponttól kezdődik?

 

Egyik kőnyomatos ujság ez ügyben kérdést intézett illetékes egyházi tényezőkhöz és a következő fölvilágosítást kapta:
Mielőtt még a magyar püspöki kar állást foglalhatott volna az ünnepek rendjének megváltozása tárgyában. Vaszary Kolos biboros-herczegprimás kieszközölte a római Kuriánál, hogy Magyarországon az ünnepek régi rendje az 1912. évben változatlanul megmaradjon.

 

Ezen a rendelkezésen természetszerűen mitsem változtat az, hogy a Szentszék a magyar püspöki kar előterjesztéseit mellőzvén, az ünnepek számának redukálását Magyarországra nézve is kötelezővé tette. Ez a rendelkezés csak az 1912. év után való időre vonatkozhatik, a mit az is bizonyít, hogy úgy az esztergomi főegyházmegyében, valamint a többi egyházmegyékben is csak október végén fogják a pápa döntését a hiveknek a szószékről kihirdetni. Az ünnepek új rendje tehát Magyarországon 1903. évi január 1-én lép életbe.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98