Dtum
Login with Facebookk
1912 | Augusztus

A török kormányválság



Véget ért a mult héten a hosszas török kormányválság, melynek egyik legjelentősebb eseménye a háborupárti Mahmud Sefket basa bukása volt. Magával rántotta bukásában az egész török kabinetet.

 

 

Mahmud Sefket basa az ujtörök párt egyik legnagyobb embere volt s bukásával feloszlott az üszkübi testvérkomité. A szultán kinevezte az uj kabinetet, mely „békekabinet”-nek nevezhető. Nagyvezér a békeszerető, nyolczvan esztendős Ghazi Achmed Mukhtár basa lett, a fia, Mahmud Muktár basa pedig a tengerészeti tárczát vállalta el. Bemutatjuk itt a megbukott hadügyminiszternek, Mahmud Sefket basának és Mahmud Mukhtár basának, az uj tengerészeti miniszternek arczképét. Az uj kormány a béke jegyében alakult meg s alkalmasint mindent el fog követni, hogy Tripoliszban és Albániában mielőbb létrejöjjön a béke. Magyarországon és Ausztriában is nagy megelégedést keltett a valóban erős török kormány megalakulása.

 

 

Remélhető most már, hogy Törökországban békésebbek lesznek az állapotok és a béke helyreállítása után a kultúra és a kereskedelem érdekeire is több gondot fordithatnak. Nekünk különösen fontos, hogy minél bensőbb kereskedelmi összeköttetésbe kerüljünk Törökországgal, melynek lakossága egyébként is nagyon kedvel bennünket a török-magyar rokonság révén.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Mini galéria
Mahmud Muktár, tengerészeti miniszter Mahmud Sefket, a volt hadügyminiszter
Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98