Dtum
Login with Facebookk
1912 | Június

Paradicsomkertünk, a Margitsziget

Egy fanatikusan nyughatatlan és tevékeny elméjű ember, a néhai gróf Keglevich Istváné ez a mondás:
- Isten azért teremtette a földet, hogy az embereknek legyen min tovább dolgozniuk. Minden természeti szépség egy-egy föladat a szépet alkotó, fölhasználó és kidíszítő emberi munkának.


Ha ez a mondás igazság – a mint hogy kétségtelenül nagyon sok szép igazság van benne, - akkor a mi bűbájos paradicsomkertünk, a Margitsziget egyike a legnagyobb föladatoknak, a melyeket az alkotó emberi munka az alkotó természettől kapott. Mert a legszebb gyémántot kell a legszebben csiszolni, hogy tüzelő pompája méltó teljességben érvényesüljön és a Margitsziget bizonyára egyike a természeti szépségek leggyönyörübb ékköveinek.


A mi már most az emberi munkának a természettől kapott anyaghoz való kötelességét illeti, nincs mit röstellünk rajta, ha ez a föladat még nem is lenne egész terjedelmében teljesítve. A Margitsziget ma Budapest kincsesházának talán leggyönyörübb ékszere. De csak egy jó félszázaddal ezelőtt is, ennek a drágaságnak – még a gazdája se volt meg.

 

A széles Duna által elválasztott, se egymással, se a szigettel össze nem kovácsolt két nem nagy város: Buda és Pest egyikének se volt szüksége, nem is lehetett igénye olyan fejedelmi ékességre, a milyen a mai formában is a Margitsziget. Ehhez kicsi is, szegény is, volt mind a kettő.


De a mit induló fejlődésük zsenge gyermekéveiben már egyesülten is alig tudtak volna megcsinálni, megcsinálta a szeretetnek és az áldozókészségnek fejedelmi arányaival a dicsőséges és áldott emlékezetű József főherczeg. A Margitsziget díszben, fölszereltségben, pompában lehet, bizonyára lesz is még sokkal szebb, mint a milyen mostan: de e tökéletes kivirultságnak képe nem lehet olyan messze és annyira más a mostaninál, mint a mennyire mássá varázsolta a legmagyarabb főherczeg annál, a mi – azelőtt volt.


Ha tehát a Margitsziget még most is ád anyagot – mint egy milliós nagyváros az egész világon páratlan tündérkertje – egy fejlesztő programm tervelgetésének, ezen nincs mit csodálkozni. Hiszen még nehány évtizeddel ezelőtt is épített dísze alig volt más a szigetnek, mint – a romok és a mi épület ma van rajta, a legtöbb a legújabb idők alkotása.


A Margitszigeten tehát állandóan nagy munkát folytat: építésben, átalakításban, rendezésben gondozó gazdája: a Közmunkatanács és a hányszor az éledő nyár elviszi a főváros közönségének megszámlálhatatlan ezreit Istennek e mosolygó, büvös földdarabjára, mindig találna rajta új díszt, új érdekességet, új gazdagodást.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Mini galéria
Parkrészlet Részlet a kertészetből -  a rózsákról leszedik a tövist Az új víztorony Óriás kőrisfa a víztorony mellett Arany János tölgyei
Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98