Dtum
Login with Facebookk
1912 | Szeptember

A pénzpiac és értékpapirok

Az Angol bank példáját eddig a kontinensen nem követték.
Londonban napi pénzt 3 1/2 %-ért kináltak, a magánkamatláb 4 2/8 %. Párisban a helyzet kedvező, a magánkamatláb 2 0/4 %. Berlinben a helyzet ingadozó, legutóbb a magánkamatláb 4 3/8 %-ig emelkedett. Bécsben és nálunk pénzhiány miatt panaszkodtak. Az ultimó nagy adóköteles bankjegyforgalmat hozott napvilágra, a tételek változatlanok. Newyorkban a pénz ára körülbelül 4 %-ig emelkedett.

A külföldi börzékről elég kedvező jelentések érkeztek.
Newyorkban
átmeneti lanyhulás után Wilson elnökjelölt beszéde nyomán az irányzat tetemesen javult. A jó termés a gabonaszállitó vasutak és az acéltröszt részvényeinek árfolyamát felszöktette.

Londonban és Párizsban a rézpiacon és az aranybányapiacon igen szilárdan folyt a vásár.

Berlinben is eszkompálták a kedvező konjunkturát, nevezetesen a bányapiac- és a tengerhajós részvények keresettek.

A bécsi piacon a börzebárók a bankok intelmei dacára folytatják a bevásárlást, amelynek előreláthatólag kellemetlen következményei lesznek.


A belföldi piacon a bankok tartózkodása és a szük pénzviszonyok miatt stagnált az üzlet. Egyelőre a bécsi arbirázs eljárása szerint irányul az üzlet.

A newyorki piacon a két hitelrészvény ujra hanyatlott, ellenben a vasutrészvények bécsi vásárlás következtében emelkedtek.

A helyi piacon a bankrészvények bár a közzétett félévi mérlegek nagy megelégedést keltettek, lemorzsolódtak. Csak a rimamurányi részvényekből volt hoszmozgalom, amit a bécsi vaspiac mesés lendületének köszönhetett.

A készárupiacon kevés üzlet volt. A kőszénpapirok, az Adria, az Atlantika, a horvát cukor keresett volt, a temesvári szeszrészvény tetemesen hanyatlott.

A járadékpiac renyhe, üzlettelen, de kissé javult.

Megosztás:
Szerkeszt?ő kommentár
Tőzsdei ügyletek
Szabóné Fricska Anna

A tőzsdei spekuláció a határidős ügyletekhez kötődik, mert a fizetés és a szállítás egyaránt a szerződésben kikötött későbbi időpontban történik meg.

Így a szerződéskötés idején és a teljesítés időpontjában az árak között eltérés alakul ki, amely jelentős is lehet. A spekuláció egyik formája, a hausse az áremelkedést kívánja kihasználni, másik formája a baisse, ilyenkor az árcsökkenésre játszanak.


A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98