Dtum
Login with Facebookk
1913 | Április

Mi újság?

Kihaló negritók


Az amerikai tudósok kérvényt nyujtottak be a washingtoni Fehér Házba a Fülöpszigetek negritói érdekében, akik állami segély nélkül hamarosan elpusztulnának. A negritók az indiai szigettenger őslakói. Egykor benépesitették az összes szigeteket, ma pedig 25 ezer főre apadtak le, de ezek között is csak ötezer telivér, a többi keverék, kik szokásaikban is eltérnek az igazi negritóktól.

Amerika őskora össze van kötve ezekkel az emberekkel, kik ma is azon a kulturszinvonalon tartanak, mint amikor a spanyolok elindultak felfedező utazásaikra. A negritók cölöpökre épitik nyomorult kunyhóikat és bár szigetlakók, csodálatosképen félnek a viztől. Fáradhatatlanul vadásznak és mérgezett nyillal ejtik el a vadat. Érthető, hogy a tudományos világ kéri a kormánytól egy olyan nép védelmét, melyben rég letünt korok képe testesül meg.


Az ujkori természettudomány hét csodája


Egyik amerikai folyóirat szerkesztősége nemrégen körlevelet küldött szét az öt világrész természettudósaihoz. A körlevélben az a kérdés foglaltatott, hogy a modern technika és természettudomány vivmányai közül melyiket tartja a legnagyszerübbnek. A beérkezett válaszokból a következő eredmény derül ki : az elsőség a drótnélküli táviróé 244 szavazattal, sorban utána jön a telefoné (185), a repülőgép (167), a rádium (165), az antiszeptikumok és antitoxinok (140), a szinképelemzés (126), az X-sugarak (111) szavazattal. Ezek volnának tehát a modern hét csoda.

A legkülönösebb vallás


Kétségkivül az amish-vallás Alabamában és Oregonban érdemli meg a legkülönösebb elnevezést. Ennek a vallásnak követői idegenkednek mindentől, ami a műveltséghez tartozik. A gyermekeik nem járnak iskolába. Környveket, hirlapokat nem olvasnak. A világ folyásáról csak szóbeszéd utján értesülnek. Papjukat évenkint választják. A kiválasztott rögtön hazamegy, bezárkózik a szobájába és keservesen sir. Az amerikai kormány kiküldöttje az irja, hogy ennek a vallásnak tagjai csak akkor örülnek, ha haláleset miatt panaszkodhatnak. Az elhunytat nem koporsóba temetik el, hanem rossz ládában. A temetés után a gyászházban összegyülnek és nagy lakomát tartanak.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98