Dtum
Login with Facebookk
1913 | December

Új béke

A képviselőház egyik legutóbbi ülésén Tisza István miniszterelnök olyan bejelentést tett, a melyet joggal nevezhetünk történelmi fontosságunak. Tudomására hozta a miniszterelnök a törvényhozásnak és ezzel az országnak, hogy programmjának azt a nagy föladatát, hogy az anyaország és Horvátország között megzavart viszonyt helyreállítsa teljesítette. Esztendők óta tart az a sajnálatos állapot, a mely az ősi kapcsolatot históriai természetéből kivetkőztette, Horvátországot egyik válság izgalmából a másikba sodorta és ismételten is alkotmányos élete fölfüggesztésébe juttatta.

 

A túlzóknak az a veszedelmes tábora, a mely Horvátországban többségre tett szert, emlékezhetünk rá, még a magyar parlament működését is vakmerő módon megállította; a zágrábi országgyülést pedig teljesen munkaképtelenné tette. Működése valósággal forradalmi pártütés volt a históriai kapcsolat ellen, a melyet legutóbb a Deák Ferencz által megalkotott kiegyezés szabályozott és úgy elmérgesítette a helyzetet, hogy a merényletek és hazaárulási pörök egész sorozata után a magyar kormány kénytelen volt a horvát alkotmányt szüneteltetni és az országot királyi biztossal kormányoztatni.


Ez ideig úgy is volt. Az anyaországgal való egység hivei, az unionisták tették túlnyomó többségét a horvát népnek. De csak egy ideig. Addig, a mig a magyaroktól visszakapott szabadság melegében el nem felejtették a derék horvátok a multak tanulságait. Akkor aztán megindult a bujtogatás, a Nagy Horvátország kóros álmának szövése, fanatikus izgatás Magyarország ellen, konspirálás, majd vakmerő propagandája a szláv testvériségnek, a mely hogy mennyit ér és micsoda gyümölcsöket terem, azt most szépen és hitelesen elmondhatja az érdeklődőknek – Bulgária. Az evett ebből a gyümölcsből, de még egyszer aligha lenne kedve megkóstolni.


Gróf Tisza István törekvésének sikere azt látszik mutatni, hogy a horvátok, a józanabb belátás útjára lépnek megint, meggyőződvén arról, hogy a melyen az utóbbi években haladtak, csak a rombolásba vezeti őket. Természetesen szivesen vesszük ezt a fordulatot, de komolysága és őszintesége felől a jövőnek kell majd bizonyságot tennie. Majd meglátjuk: a horvátok hűsége az új forradalom után is megéri-e azt az árat, a mit érte új engedményekben fizetünk.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Közlekedési kishírek Közlekedési kishírek
A román államvasutak a Predeálon át Romániában rendelt árukat csak...
Vita Andor kitűnő 3000 méteres gyorskorcsolyázó időt futott Vita Andor kitűnő 3000 méteres gyorskorcsolyázó időt futott
A BKE vasárnap reggel gyorskorcsolyázó versenyt rendezett, amely...
Mihályi legyőzte Szolnokit Mihályi legyőzte Szolnokit
Kedden este mintegy félezer néző előtt rendezte a MOSz májusi ünnepi...
Melléknapok Melléknapok
Aristoteles után „halo” jelenségeknek nevezk azon...
Bemutatók Bemutatók
Azt hiszem, akik el szokták olvasni a színházi előadásokról szóló...
A buza meg a csizma A buza meg a csizma
A buza meg a csizma a magyar földmüvestársadalom gondolkodásában...
Az indiai nemzeti kongresszus Ghandi függetlenségi javaslatát fogadta el Az indiai nemzeti kongresszus Ghandi függetlenségi javaslatát fogadta...
Az indiai nemzeti kongresszus teljes ülését ma nyitotta meg...
Két nap óta riadalom van a Várban! Két nap óta riadalom van a Várban!
A csendes és finom Werbőczy-uccai barokkpaloták Pestre néző kertjében...
A toll tisztessége
Közel negyedszázados pályafutása alatt A Reggel gyakran állott...
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98