Dtum
Login with Facebookk
1913 | December

Új béke

A képviselőház egyik legutóbbi ülésén Tisza István miniszterelnök olyan bejelentést tett, a melyet joggal nevezhetünk történelmi fontosságunak. Tudomására hozta a miniszterelnök a törvényhozásnak és ezzel az országnak, hogy programmjának azt a nagy föladatát, hogy az anyaország és Horvátország között megzavart viszonyt helyreállítsa teljesítette. Esztendők óta tart az a sajnálatos állapot, a mely az ősi kapcsolatot históriai természetéből kivetkőztette, Horvátországot egyik válság izgalmából a másikba sodorta és ismételten is alkotmányos élete fölfüggesztésébe juttatta.

 

A túlzóknak az a veszedelmes tábora, a mely Horvátországban többségre tett szert, emlékezhetünk rá, még a magyar parlament működését is vakmerő módon megállította; a zágrábi országgyülést pedig teljesen munkaképtelenné tette. Működése valósággal forradalmi pártütés volt a históriai kapcsolat ellen, a melyet legutóbb a Deák Ferencz által megalkotott kiegyezés szabályozott és úgy elmérgesítette a helyzetet, hogy a merényletek és hazaárulási pörök egész sorozata után a magyar kormány kénytelen volt a horvát alkotmányt szüneteltetni és az országot királyi biztossal kormányoztatni.


Ez ideig úgy is volt. Az anyaországgal való egység hivei, az unionisták tették túlnyomó többségét a horvát népnek. De csak egy ideig. Addig, a mig a magyaroktól visszakapott szabadság melegében el nem felejtették a derék horvátok a multak tanulságait. Akkor aztán megindult a bujtogatás, a Nagy Horvátország kóros álmának szövése, fanatikus izgatás Magyarország ellen, konspirálás, majd vakmerő propagandája a szláv testvériségnek, a mely hogy mennyit ér és micsoda gyümölcsöket terem, azt most szépen és hitelesen elmondhatja az érdeklődőknek – Bulgária. Az evett ebből a gyümölcsből, de még egyszer aligha lenne kedve megkóstolni.


Gróf Tisza István törekvésének sikere azt látszik mutatni, hogy a horvátok, a józanabb belátás útjára lépnek megint, meggyőződvén arról, hogy a melyen az utóbbi években haladtak, csak a rombolásba vezeti őket. Természetesen szivesen vesszük ezt a fordulatot, de komolysága és őszintesége felől a jövőnek kell majd bizonyságot tennie. Majd meglátjuk: a horvátok hűsége az új forradalom után is megéri-e azt az árat, a mit érte új engedményekben fizetünk.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98