Dtum
Login with Facebookk
1913 | Március

Misztériumok

Balázs Béla néhány év előtt a mindennapinál több prezenzióval lépett be az irodalomba, egész fellépésével és munkájának módjával éreztette, hogy nem akar az átlagos, napi termelés számára dolgozó írók sorába tartozni, nagyobb czélokra tör és igazi irodalmi értékek vannak a szeme előtt. Lírai versei, novellisztikus dolgai, drámai kísérletei mind ezt mutatták.

 

Az ilyen íróra fokozott figyelemmel kell lenni s ő maga a lehető legkomolyabban akarja magát vétetni, tehát komolyan is kell venni. Hogy nem indult tehetség nélkül útjának, az is mindjárt meglátszott, csak az volt kérdés még, a fejlődés dolga, olyan mértékű-e ez a tehetség, a mely csakugyan nagy dolgok alkotására képesíti.

 

S ez a fentartás fennáll még ma is, mikor egy kis könyvben három olyan dolgát adja ki, a melyeket bizonyára maga is eddigi eredményeinek mértékéül tekint. Könyvében három kis drámai kísérlet van, nem a szokásos színpadi értelemben vett drámák, a mai színpadi szokások és előítéletek szerint kérdéses, egyáltalán el lehetne-e játszani, - mint maga találóan jelzi, misztériumok, melyek párbeszédes formában, több alaknak egymással kapcsolatba hozásával akarják megtestesíteni az életnek egy darabját, egy-egy irányát az emberi léleknek.

 

A misztériumok erősen tanúskodnak írójuk tehetségéről, sok szép részlet, néha megragadóan finom és hangulatos mondás van bennük, de még ma sem mutatnak kész írói, kínok szelleméről szándékairól, a világgal szemben elfoglalt helyzetéről könnyén tisztába jöhetnénk. Még mindig valami köd burkolja be, a mely nem tud állandó, szilárd, határozott formába alakulni, - elfolyik az olvasó kezében, nincs kompakt magva.

 

Azt látjuk, hogy önmagából, belső élményeiből alakított világfelfogásra törekszik s ez a világfelfogása néha meg is villan szemünk előtt, de rögtön el is foszlik, mielőtt meg tudtuk volna fogni. Még nem tudja önmagát kifejezni - s az irodalomban mindig ott kezdődik az igazi érték, mikor valaki önmagát fejezi ki, teljesen, öntudatosan és öntudatra keltve az olvasót is.

 

Valami lendület és nagy szuggesztivitás van benne, a mi fontos jele a hivatottságnak, de nem tudunk szabadulni attól az érzéstől; hogy ezekben a misztériumokban nagyobb a lendület annál, a mit magával visz s a gesztus és mondanivaló nem állanak egymással arányban. Ködbe markol nem egyszer, mikor valami keményet, erőset akarna megfogni, idegen hatásoktól sem mentes még, néha modern német írók vonásai tűnnek elénk az ő szavain keresztül, néha Maeterlick miszticzizmusa jut eszünkbe.


Balázs Béla verseinél mégis súlyosabbak és készebbek ezek a misztériumok, többet árulnak el belőle, - de még mindig csak eljövendő teljesebb művek ígéretei.

<<
<
1
2
>
>>
Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Vámot akarnak szedni mindenből Vámot akarnak szedni mindenből
A liberális kereskedők lapja haragszik a földmívelésügyi...
Megbotozott tisztek Megbotozott tisztek
Már régóta ismert dolog volt az, hogy az angol hadseregben ez olyan...
Hieronymi Károly Hieronymi Károly
Ismerős, jóhangzásu név. Istennek hála, nem politikus, mint...
Befejeződött a vizsgálat Daladier, Reynaud, Gamelin és Blum ügyében Befejeződött a vizsgálat Daladier, Reynaud, Gamelin és Blum...
Politikai körökben vasárnap vált ismertté, hogy Daladier, Reynaud,...
A nemzetközi pénzválság A nemzetközi pénzválság
Két hét hiján kilenc hónapja annak, hogy az Osztrák-magyar bank egy...
 Milyennek képzelik írók és tudósok a jövő emberét? 1. Milyennek képzelik írók és tudósok a jövő emberét? 1.
Most pedig elmondom, milyennek láttam az ükunokádat, aki ötezer év...
Hogyan gondolkodnak a kis államokban a közlekedés jövőjéről Hogyan gondolkodnak a kis államokban a közlekedés jövőjéről
Magyarország közlekedési igényeit és lehetőségeit egyrészről a...
Katonák – Civilek 4:0 (3:0) Katonák – Civilek 4:0 (3:0)
Az Üllői-uti pálya az Auguszta serlegmérkőzések után is szolgálni...
Az olasz csapatok benyomultak Egyiptomba Az olasz csapatok benyomultak Egyiptomba
Késő délután Kairóból érkezett jelentések szerint vasárnap az olasz...
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98