Dtum
Login with Facebookk
1913 | Március

Az álomkór bacillusai

Óriási nagyitásban látunk képünkön egy csöpp vért, amelyben az álomkór féregalaku bacillusai uszkálnak a kerek vérsejtek között. Ezek a szabad szemmel nem látható lények rettenetes gyorsasággal szaporodnak meg az álomkóros ember vérében és legtöbb esetben legyőzik nagy sokaságukkal az erős emberi szervezet ellenállását és végül halálát okozzák a betegnek.

S ezeket a bacillusokat egy légy oltja az emberbe : a veszedelmes csecse-légy. Sok embert és állatot pusztit el évente ez az apró állat : egyetlen csipése elegendő arra, hogy beoltsa a vérbe az álomkór bacillusait. Szenegáltól Angoláig van elterjedve az álomkór, mely olyan borzasztó pusztitásokat végez a lakosságban, hogy virágzó vidékek lakossága rövid idő alatt eltünik a föld szinéről. Csak a középkori nagy pestis járványok pusztitásait lehetne hozzá hasonlitani.

Különös, hogy a kelet-afrikai benszülöttek máig sem akarják elhinni, hogy egy légy okozta ezt a betegséget : tudatlanságukban nem értik meg, hogy ilyesmi lehetséges volna, ezért nem is védekeznek kellőképpen a csecse-légy csipése ellen. A csecse-légy különösen azokban a falvakban pusztit, amelyek nedves talaju, buja növényzettel benőtt partokon vannak : a szárazabb helyeket, különösen a városokat elkerüli. Egy kimutatás szerint a Sese-szigeteken négy év alatt harmincezerről tizenkétezerre apadt le a lakosság az álomkór következtében. Angol-Kelet-Afrikában pedig 1902-től 1905-ig harmincezer álomkóros benszülött halt meg.

A már elhunyt nagy tudós, Koch Róbert – mint tudjuk – hosszu ideig tanulmányozta az álomkór Kelet-Afrikában és ennek okéra és elkerülésére vonatkozóan nagybecsü tapasztalatokkal gazdagitotta az orvostudományt. A betegség a csecse-légy csipése után, rendesen lázrohamokban szokott először mutatkozni. Ekkor már kezdenek elterjedni és szaporodni a vérben azok a bacillusok, amelyeket képünkön óriásian megnagyitva látunk. A nagy lázroham után hosszabb időre elcsendesedik a betegség s ugy látszik, mintha a beteg már meggyógyult volna. Idő multán azonban megujulnak a lázas rohamok s ezek után a betegen egyre jobban kezd mutatkozni az aluszékonyság, mely halállal végződik.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Békedíj Békedíj
Berlinben, a villamos peronján két férfi álldogál és beszélget, az...
A Lánczhídfő áttörése A Lánczhídfő áttörése
A közuti villamos vasut társaság igazgatósága a közönség érdekében...
Mezei versenyek Mezei versenyek
A vasárnap eldöntésre került cross-country bajnoksággal körülbelül...
Újpest – Kispest 4:4 (3:1) Újpest – Kispest 4:4 (3:1)
Úgy látszott, hogy biztosan nyeri a mérkőzést, az Újpest 4:1-re...
A király ajándéka A király ajándéka
Szily Tamás baranyamegyei főispánhoz a király kabinetirodájából kis...
A beteg ember A beteg ember
Törökországról általában ugy beszéltek, mint egy haldokló országról,...
Értékes eredménnyel végződött a háromnapos magyar-olasz iparközi tárgyalás Értékes eredménnyel végződött a háromnapos magyar-olasz iparközi...
Jelentettük annakidején, hogy az olasz-magyar ipari kapcsolatok...
Modern közlekedés csodái, denevér-ember Modern közlekedés csodái, denevér-ember
Az utóbbi évtizedek fékezhetetlen gyógyíthatatlan betegsége a...
A kormányzóhelyettes részt vesz a repülőalakulatok tevékenységében A kormányzóhelyettes részt vesz a repülőalakulatok...
A honvéd vezérkar főnőkének szombaton kiadott 11. számu...
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98