Dtum
Login with Facebookk
1913 | Március

Utazások és kalandok két világrészen keresztül

Landor utazásai

Henry Savage Landor, a kiváló angol kutató, érdekes előadás keretében nemrég számolt be Londonban legujabb kutató utjainak eredményéről. Landor hosszabb időt töltött Keleten : beutazta Japánt, Chinát, Kóreát, Mongolországot, Tibetet, Indiát, Nepált és Perzsiát, szóval Ázsiának valamennyi ismert és kevésbé ismert vidékét. De tudásvágya elvitte őt más tájakra is : bejárta a két Amerikát, Ausztráliát és Afrika legismeretlenebb vidékeit.

Ő volt az, aki elsőnek fölfedezte és megállapitotta a roppant nagy Brahmaputra két forrását, mikor 1897-ben bejárta Tibetet ; ő volt az, aki megoldotta azt a geográfiai problemát, hogy a Himalájánál magasabb hegység a Brahmaputrától északra nincsen ; ő volt az, aki fölfedezte a Mindanao-szigetet, ahol a mansakas fehér néptörzset találta ; ő tette lábát először a 7164 méter magas Zumpa-hegység (Nepál) csúcsára 1899-ben. A következő esztendőben, a boxerlázadás idején, a nagyhatalmak egyesült seregével Pekingig hatolt előre és Linievitch tábornok oldalán bevonult a "tilalmak városába."

Afrikai utja teljes egy esztendeig tartott, mely idő alatt 8500 mértföldet tett meg. Kiindulva a Szomáli-földről, bejárta Abessziniát, Britt-egyiptomi Szudánt, a francia Kongót, a független Kongó-államot, a Csád-tó környékét, a francia Nigeriát, Timbuktot és Szenegált s végül a Verdefoki-szigeteket. Abeszszinia nyugati határán fölfedezte a Vambó-embertörzset és fölkereste a Yambók több törzsét. Bálványokat csakis Közép-Afrikában látott Landor. Ezek a bálványok fából faragottak és a müipar némi fejlettségére vallanak.

Az apró, pirosra festett szobrocskák ülő helyzetben ábrázolják az alakot, elül összekulcsolt kézzel ; a lábuk aránytalanul nagy, a hajzat fekete ; a szemeket tükördarabkák pótolják s a nyakon ékszerek csillognak. Banzyville és Mobey elhagyása után Landor a folyón haladt a Csád-tó felé. A csónakot benszülött evezősök hajtották, akik fémkarperecet viseltek és furcsa módon készült fejdiszükön fényes fémlapocskák csillogtak. Két hosszu dobon verték az ütemet az énekükhöz, s a partmenti erdők hangosan verték vissza a különös zenét.

A Kanem-sivatagon Landort komoly veszedelem fenyegette. Gyilkos hőség kinozta az expediciót ; ember s állat egyaránt szenvedett a víz hiánya miatt. A karavánvezető végkép kimerülten rogyott le az izzó homokra és kijelentette, hogy egy lépést sem megy tovább, hanem bevárja ott, ahol van a halálát ; az a tevehajcsár is, akit egy barátságos törzsfőnök rendelt mellé kalauznak, szinte közel volt a megőrüléshez. Landort is elnyomta a bágyadtság és elszunnyadt a teve hátán s mikor felébredt, a tevehajcsárt sehol sem látta maga körül.

Visszamenve egy darabon, ott találták a porban fetrengve, egyre azt orditozva, hogy Allah jó és hogy ő hozzá vágyik. Landor a nyakánál fogva vezette vissza a karavánhoz, de a szerencsétlen ember egyre Allah nevét orditozta, ruháit és turbánját letépte letépte s kivont szablyájával őrülten vagdalódzott. Csak nagy ügygyel-bajjal és igéretekkel birta ezt a két embert Landor az öngyilkosságról lebeszélni. Nagyon érdekesek azok az adatok, amelyeket Landor délamerikai utjáról közzétett. Ezzel az expedicióval, amely 18 hónapig tartott, földeritette Braziliának a Rio és a Manaos közt elterülő eddig ismeretlen vidékeit, amelyeket maguk a braziliaiak is megközelithetetlennek tartottak.

Miután Braziliát keresztben átszelte Landor, bejárta az Andokat, Pérut, Limát, majd Cuzcot és a Titicaca-tó környékét, hogy fölkutassa az Inkák romjait. Bolivián és Csilén keresztül lekerült Antofagasztánál a tengerig, onnan Valparaisoba hajón, innen vissza Braziliába és megint utba ejtette Riot, Limát és Pérut s ezzel bevégezte huszonkétezer kilométerre terjedő utját, amely rengeteg őserdőkön és lakatlan vidékeken vezetett keresztül. A braziliai kormány nem talált olyan emberre, aki Landort erre a veszedelmes utjára elkisérte volna ; Landor a maga erejében és energiájában bizva, harminc válogatott emberből álló karavánjával szerencsésen tette meg az utját.

A hires utazó mintegy ötezer mérföldnyi, eddig teljesen ismeretlen területet tárt föl ; a braziliai kormány megjutalmazta a rettenthetetlen kutatót.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Mini galéria
Henry Savage Landor, a hirneves angol utazó, aki beutazta mind az öt világrészt Landor uti társai A shiluk-törzs harcosai Emberevők a francia Kongó vidékéről Emberevők az Ubanghi-folyó mentén
Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Kováts Nándor Magyarország gátfutó bajnoka Kováts Nándor Magyarország gátfutó bajnoka
Kováts Nándor képét mutatjuk be ma olvasóinknak. Kováts, aki jelenleg...
Egy tollvonással! Egy tollvonással!
Gazdasági rengés árnyékát idézte fel Bethlen István gróf csütörtöki...
Gróf Bethlen újból nyilatkozik a magyar-román kibékülésről Gróf Bethlen újból nyilatkozik a magyar-román kibékülésről
Amióta gróf Bethlen István karácsonyi és húsvéti cikkei a...
George Grosz George Grosz
Meg kell ezt a nevet tanulni mindenkinek, aki az új művészet...
Török hivatalos jelentés Török hivatalos jelentés
Perzsa-front. Augusztus 9-én reggel hadseregünk jobb szárnya...
A ponyva és irodalom A ponyva és irodalom
A ponyva mai fogalma régi és sokhelyütt előkelő ősökkel kérkedhet....
Cselédmizériák Cselédmizériák
Asszonytársaságban, ha cselédről van szó – ugyan, hogyne volna...
Nőnek öltözött katonaszökevény Nőnek öltözött katonaszökevény
A szarajevói rendőrség érdekes esettel foglalkozott mostanában. A...
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98