Dtum
Login with Facebookk
1913 | Október

Az albán főváros

Javában szóltak még az ostromló ágyúk Szkutari alatt, és Durazzó egész vidéke a szerbek kezében volt már, a mikor az elmúlt esztendő telén, november 28-án Albánia kikiáltotta függetlenségét. Ezeken kivül már csak egyetlen városa volt ennek az újszülött balkáni országnak, a mely valamiképen a tenger révén közel volt Európához, és a hol az ideiglenes kormány ideiglenesen elhelyezkedett. Ez a város Valona volt Dél-Albániában, a mely ettől a naptól kezdve büszke fővárosi rangra lépett.


Ez a rögtönzött, kényszerű kinevezés azonban nem változtatott rajta semmit, maradt az egész hely annak, a mi azelőtt volt, elhanyagolt balkáni kisvárosnak.
Ha végigjárjuk a várost, nem nagyon sokat találunk benne abból, a mit a török uralom itt hagyott emlékül. Egy-két kisebbfajta középület, hivatal, melyet a kormány épített, néhány félig kopott török katonai egyenruha a czirkáló albán csendőrön, meg egy csomó török jelzésü Mauser-puska, melyet most városi czivis, szamárhajcsár és birkapásztor egyaránt czipel. Néhol meglátszik még az épület falán a lekapart félhold és csillag helye, mint a török uralom egyik legutolsó bús emléke az Adria mellett. Más alig maradt.


De viszont az európai kultúrának nincs még valami sok nyoma idelenn.
Külsőségekben nem igen látszik még itt a Nyugat hatása. Talán még inkább valami benső, szellemi fejlődés csiráit érzi az ember. Ha nem is fejlődés még, de legalább általánosan érzett vagy a fejlődés iránt. Albániában művelt és műveletlen ember egyaránt érzi annak a szükségét, hogy haladni, lehetőleg minél rohamosabban haladni kell ennek az országnak és maroknyi népének.


Az állami élet első berendezkedése még meglehetősen kezdetleges jellegű ugyan, de hisz a fejlődés mindenütt és mindig csak fokozatos. A miniszterelnökségi palota nem egyéb mint a régi török korabeli quarantaine-ház, a mely messze a várostól egyedül áll a kopár tengerparton. Előtte két katonai sátor van felütve a homokon, ebben tanyázik a palotaőrség. Odafenn egy keskeny, szűk szobában viaszkosvászonnal leterített asztal mellett ülésezik a minisztertanács Iszmáil Kemál bej miniszterelnökségi palotába illő asztal, még pedig az országlási gondok, a melyek ránehezednek sokkal súlyosabbak, mint talán igen sok kultúrország gondja. De Iszmáil bej zsenialitása győzi a küzdelmet.

 

Súlyos napokat és nehéz megpróbáltatásokat élt át ez a nép m ár a legrégibb időktől fogva, a mikor csak feltűnt a világtörténelemben, de bírták erővel, karral és szivóssággal. Birni fogják ezentúl is. Délről ugyan Görögország akarja megnyirbálni határaikat, északon pedig körülbelül egy millióra való albánt szeretne bekebelezni Szerbia a régi Ó-Szerbia területe révén, majd megmutatja az idő, hogy mennyire mennek velük. Mert e járhatatlan vad hegyek tetején sziklák és rejtekhelyek mögött, semmilyen erő elől meg nem hátrálva őrködnek még mindig a "sasok fiai" és velük van ősi örökségkép Szkander-bég vitézlő erkölcse.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Mini galéria
A miniszterelnöki palota az új fővárosban, Valonában Képek Valonából
Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
A zágrábi sportélet A zágrábi sportélet
Horvatski Akademski Sportski Klub Zágráb legszebb helyén a Maximirben...
Keresnivalónk Babylonban Keresnivalónk Babylonban
Ma már általánosan tudvalevő dolog, hogy a régi Babylonia földjén...
Ne küldjünk levelet Oroszországba Ne küldjünk levelet Oroszországba
A közös középponti nyilvántartó hivatal hadifogoly-osztálya a...
Mezőgazdasági munkára igénybevehetik a Budapestről eltávolitott lakosságot Mezőgazdasági munkára igénybevehetik a Budapestről eltávolitott...
A földmivelésügyi miniszter 82.200/1944. F. M. számu körrendeletével...
A bécsi szegényházban elhagyottan, koldusszegényen maghalt Turi Karola, a békeévek híres virágáruslánya A bécsi szegényházban elhagyottan, koldusszegényen maghalt Turi...
A bécsi szegényházban meghalt Turi Karola, a régi békeévek híres...
Sín nélkül járó vonat Sín nélkül járó vonat
Egy új közlekedési eszközt próbáltak ki Budapesten a minap: egy olyan...
Az Omge a földmivelési direktóriumhoz Az Omge a földmivelési direktóriumhoz
Az Országos Magyar Gazdasági Egyesület vasárnap tanácsülést tartott,...
Az erdő Az erdő
Magyarország óriási vagyona az erdő. Hegyeinket erdők koszoruzzák....
Nyáron megkezdik az új Munkaközvetítő Szociális Központ ötmilliópengős építkezését Nyáron megkezdik az új Munkaközvetítő Szociális Központ...
Varga József iparügyi és kereskedelemügyi miniszter nevéhez fűződik a...
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98