Dtum
Login with Facebookk
HIRDETÉS
1913 | Szeptember

Pest vármegye székháza

Hatalmas arányokban fejlődő nagyvárosi életünknek legjellemzőbb tényezői azok a monumentális paloták, a melyek gomba módra szaporodtak meg metropolisunk büszke körútjain, sőt esztendők óta a távolabb eső városrészeken is.

 

Az utolsó esztendőkben nagyszerű munkát produkált a magyar építőművészek keze, a mely szépet és nagyot alkotott, de emellett bizony rombolt is mindenfelé., A profán munkások a míg egyrészt sorba rajták az épülő paloták vékony falain a téglákat, addig hegyes csákánynyal romboltak szét sok árkádos folyosót, merészen ívelt mennyezetet és kevesen törődtek azzal: kik és mikor rakták egymás mellé az öreg falakat.

 

Majd minden palota építése eltemet egy darabot a régi Pestből, egymás után kondul meg a halálharang a vastag falak, zöld zsalugáteros ablakok fölött, ócskavas lesz azokból az ajtókilincsekből, a melyeket de sokszor koptattak hősei a históriának, lassankint elvész minden, a mit a nagy idők nagy emlékei vontak be finom patinával, itt is, ott is téglarakás lesz a tágas szálákból , lebontásra kerül az ócska ablakráma, talán holnap már tüzelőfának használják a szúette deszkát a melyen belül a nemzetnek nem egy halottja leste türelmetlenül az időnek jobbra vagy balra fordulását.


A Pilvax helyét már csak emléktábla jelöli meg, ütött a halálharang a piaristák épülete fölött és ássák már a sírt a tekintetes vármegye házának is. A Gránátos-utczába nem fordulnak be a négyes fogatok, maholnap vége lesz talán a restaurácziónak is és a tekintetes vármegye házát is elsöpri a huszadik század.

 

Nem húzza már az öreg primás megyebálokon a csárdást, a viczispán kisasszonyok sem várják, mikor lesz főszolgabíró a vicze nótáriusból, régen elveszett már a tekintetes vármegye híre, hatalma és az idegenek kuriozumként bámulják meg Somogyi bácsit, a huszárt, a mikor posztot áll a vármegyeház kapujában.

 

Régen elmúltak már azok az idők, a mikor az alispán szava volt az első, a mikor a megyegyűlés határozatait leste visszatartott lélekzettel minden ember. Már csak az emlékét őrzi ezeknek az időknek néhány ember kegyelete, meg egy csomó fakult írás a megyei archívumban. Ma még él az emlékezés, sok helyen talán visszasírása a régi időknek, de elmúlik lassankint ez is... a vármegye házával együtt.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Tüzifavám Tüzifavám
Ötvennyolc fillérrel drágult meg a magyar kályhába vetett tüzifa...
Suszterdikiccsel ölte meg egy alacsony, kucsmás férfi Szentgyörgyi Lilit Suszterdikiccsel ölte meg egy alacsony, kucsmás férfi Szentgyörgyi...
A főkapitányságon a Gyömrői - uti gyilkosság ügyében lázas...
Apróságok Apróságok
A vörös katonák egyik csoportja a frontra való indulás előtt. Az...
Fölényes győzelmet aratott a Hungária a prágai Sparta fölött Fölényes győzelmet aratott a Hungária a prágai Sparta fölött
Hungária – Sparta 5:2 (1:1) A vasárnapi Hungária –...
Cselédek megjutalmazása Cselédek megjutalmazása
Nagyon szép és helyes intézkedést léptetett életbe dr. Darányi Ignácz...
Commander Kenworthy, az angol liberális párt vezető tagja nyilatkozik a frankhamisítás politikai hatásáról Commander Kenworthy, az angol liberális párt vezető tagja nyilatkozik...
Anglia végül is észrevette, hogy a kisántánt minden lehetséges és...
Japán és Kina gazdasági felkészültsége Japán és Kina gazdasági felkészültsége
A több mint egy éve tartó spanyol háboru gazdasági következményeit...
Halott ember neve alatt élt tíz évig és családot alapított egy szökött fegyenc Halott ember neve alatt élt tíz évig és családot alapított egy...
Vasárnap reggel a pesterzsébeti Tompa ucca 47. sz. házba detektívek...
A sévresi békeszerződés reviziója A sévresi békeszerződés reviziója
A törökök, bár fegyveres erőveé nem tudták kierőszakolni a sérvesi...
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98