Dtum
Login with Facebookk
1914 | Április

Fejérváry Géza halála

Bécs, április 26.
Az elhunyt Fejérváry Géza báró temetésén ő felségét Ferenc Ferdinánd főherceg fogja képviselni. Az eddigi diszpozíciók szerin az elhunytat a magyar királyi gárda-épület dísztermében fogják ravatalra helyezni és ugyanott e hó 28-án délután két órakor beszentelni. Az elhunytat, hacsak más végrendeleti intézkedést nem tett, a bécsi központi temetőben fogják eltemetni.

Bécs. április 26.

Fejérváry báró holteste vasárnap még abban a szobában maradt, ahol a halál bekövetkezett. A rokonok megszámlálhatatlan részvétnyilatkozatot kaptak. Ő felsége a legszívélyesebb módon fejezte ki részvété. Ernő Ágost cumberlandi herceg személyesen jelent meg a lakásban és kifejezte részvétét. Paar gróf főhadsegéd szintén személyesen fejezte ki részvétét.


Bécs. április 26.

Ferenc Ferdinánd főherceg Fejérváry Géza báró fiához a következő táviratot intézte:
"Édesatyja halálának híre mély gyászszal töltött el. Biztosíthatom Önt és testvéreit legőszintébb és legbensőbb részvétemről. Épp ugy, mint az egész fegyveres erő, én is mindig katonai erények tündöklő eszményképét láttam a megdicsőültben és legfelsőbb hadurunk egyik legkiválóbb, leghívebb, legáldozatkészebb, háboruban és békében bevált lovagját tiszteltem benne. Az utolsó Mária Terézia lovag kimagasló hősi alakja feledhetetlenül tovább fog élni bennünk és Isten segitségével mindenkor példaképpen marad az uralkodó és a haza dicsőségére. Ferencz főherceg, lovassági tábornok".

Ferenc Ferdinánd főherceg Burián báró, ő felsége személye körüli miniszterhez. Fejérváry apósához, szintén részvéttáviratot intézett.

Fejérváry és a király

Politikai körökben érdekes és jellemző történetet beszélnek most arról, hogy mennyire szerette a király báró Fejérváry Gézát, a testőrgárda szombaton elhunyt kapitányát. Tudvalevő, hogy mióta Fejérváry Bécsbe költözött, mindig betegeskedett. Március végén állapota sulyosra fordult és orvosai már akkor tudták, hogy az agg tábornok immár menthetetlen. A király ez idő tájt gyakran érdeklődött Fejérváry után. Mikor megtudta a szomoru valóságot, mélyen megilletődött. Néhány percig némán gondolataiba merült, majd csak ennyit mondott:
- Ő egyike azoknak az embereknek, akik engem valóban szerettek....

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98