Dtum
Login with Facebookk
HIRDETÉS
1914 | Augusztus

Inter arma

Az emberekben alvó energia roppant kisülése: háború.
Az első nap tomboló rivalgás. Vesszen Szerbia! Orgyilkosok Országa! Rákóci mars. Marsaillaise, kávéház a késő éjszakáig, mámor és vörösrefőtt arcok. Másnap reggel félötkor, még első álom időn fiatal férfiak százai vonulnak lent az utcán a csodálatos lila hajnalon, nemzetiszin zászlóval az élükön és kis szocialista vörös lobogóval végül…


Hazádnak rendületlenül…ének a hajnalban …komor és ijesztő kép…Mennek a halálba… Az emberek idegei elkezdenek őrülten remegni, egy különös vibrálás láza berreg az erekben, az asszonyok sírni kezdenek s az ágyból lógó fejű-lábu férfiaknak egyszerre elkezdenek fájni a sebesült üzleti dolgok és a kimaradó pénzek úgy sajognak mint a lőtt sebek. Borús az ég s mindenkinek eszébe jut, hogy gyermekkorukban azt mondták az öreg parasztok, hogy: „kéne mán egy jó háború, mert hogy igen elszaporodtak a népek, vagy egy nagy kolera….”


A kolerát tavaly lefojtotta a háború itt van: az ember mindennel elbír a természetben, csak az emberrel nem.. A városház kapuján ezrek állanak a szitáló esőben egymás esernyője alá bújva s békén hagyják a nyakukba csorogni a vizet, csöndesek és tűrők… Harmadnap kisüt a nap, a rigók a diófákon rikoltoznak s a fehér hajókon valahogy csak felvidultan jönnek a népek, a lórumban kacagva pattognak a nikkelek és mindenki mozog, villog a reggeli napon, mintha oxigénbe fürödne s a parti isteni zöld mezein, a zöld pázsiton heverésznek a sárga keresztek.

 

Az asszonyok, a lányok virítanak, a fiatalság ég és minden kedv úgy felszítva, csak hozzá kell érni és kiroppan a kacagása. „Belgrád ég! Kétszáz halott, négyszáz sebesült, tízezer szerbet lefegyvereztek!” S a hajó elején a berukkoló népfölkelők borusan rikoltják a tiszta reggeli fényességbe:
Akárhogy is dörög az ágyú,
Mégse félünk a Szerbiátú…


Kigyúlt a lélek lámpása, a fantázia: valótlan hírek röpülnek, mint álomsirályok az árbocon, s egyszerre mindenki vitatkozik, és meghallgat, meggyőz és megért s olyan üdék a koponyák, hogy szinte foszforeszkál az ész… Már nem elég az igazság, már szárnya kél a semmiségeknek, már bugyborékolnak a hadi virtusok: „egy rezervista tiszt beugrik az úton egy kocsiba s rászól a kocsisra, hajtson a Lehel-kaszárnyába.

 

A kocsis nem megy. A tiszt kardot ránt. Rávág. Keresztülvágja a fiakkeres képit, csak a pofáját. A közönség megrohanta a kocsist félholtra verik, a kocsit darabokra tépik… Ugy kell, brávó, a bitang. Úgy kell a kutyának, érzi minden ember és kacag, mert ki nem dühös egy halálig a fiakkeresre s ki nem szégyelli, hogy rezervista kardja egy féléleten szégyentől pirult….

 

„Két magyar huszár őrt áll a zimonyi parton. Elmegy előttük egy szerb alattvalónk s odaszól nekik: Menjetek csak Belgrádba, de beletörik a fogatok! … A két huszár kardot ránt s amelyik közelebb éri, úgy lecsapja a szerb nyakát, hogy a fej leválik a törzstől és a porban ugrál mint a béka! … „Brávó, hurráh, éljen. Nem kell félni, él még a magyar vitézség, amiről gyermekkorunkban az iskolai könyvekben tanultunk. Most meg mutatjuk a szlávnak, az orosznak, hogy..

 


„ Bajánál a éjjel gőzös megy a Dunán. A hídőrség a rendőrök felszólítják, hogy megálljon. Tovább megy. Rálőnek. Tovább megy… El az éjféli sötét éjszakán a nagy Dunán… mint egy fekete koporsó… dugárut visz Szerbiának… fegyvert..Haj, haj, … messze van még a győzelem…
Csupa költemény, csodálatos a rég latin ige: inter arma-silent Musae… Ime, a fegyverzajban szárnyal a képzelet… S az ember úgy érzi az életet, mint soha. S az ember úgy érzi az életet, mint soha. A Halál templomában lihegjük az Élet imáját legbuzgóbban….


MÓRICZ ZSIGMOND.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


HIRDETÉS
Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Nyolcvan percig tíz emberrel játszott a Kispest Nyolcvan percig tíz emberrel játszott a Kispest
Ferencváros – Kispest 8:0 (4:0) A Ferencváros minden...
Paul Ernst -  A Modern dráma Paul Ernst - A Modern dráma
Általános harcban élünk, ember ember ellen küzd mindenütt. Európa...
A magyar mezőgazdaság statisztikája A magyar mezőgazdaság statisztikája
Az 1895:VIII. törvénycikk alapján végrehajtott mezőgazdasági...
A zsíros arany A zsíros arany
Amikor takarékosan kenegetjük a szűken adagolt egységesszappant,...
Magyarország atlétikai hadibajnoksága Magyarország atlétikai hadibajnoksága
500 főnyi közönség előtt folyt le a margitszigeti sporttelepen...
Megérdemelten győztek az olaszok a csonka nagyregattán Megérdemelten győztek az olaszok a csonka nagyregattán
A Magyar Evezős Szövetség az idény kiemelkedő versenyének szánta a...
Apponyi beszámolója amerikai utjáról Apponyi beszámolója amerikai utjáról
Gróf Apponyi Albert az országház delegációs termében vasárnap...
Északi játékok Északi játékok
A Stockholmban tartandó sportünnepről a következőket jelenthetjük....
A magyar vízipóló-válogatott nyerte az Európa bajnokságot A magyar vízipóló-válogatott nyerte az Európa bajnokságot
Magyarország – Svédország 3:2 (3:0) A magyar válogatott...
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98