Dtum
Login with Facebookk
HIRDETÉS
1914 | Augusztus

Inter arma

Az emberekben alvó energia roppant kisülése: háború.
Az első nap tomboló rivalgás. Vesszen Szerbia! Orgyilkosok Országa! Rákóci mars. Marsaillaise, kávéház a késő éjszakáig, mámor és vörösrefőtt arcok. Másnap reggel félötkor, még első álom időn fiatal férfiak százai vonulnak lent az utcán a csodálatos lila hajnalon, nemzetiszin zászlóval az élükön és kis szocialista vörös lobogóval végül…


Hazádnak rendületlenül…ének a hajnalban …komor és ijesztő kép…Mennek a halálba… Az emberek idegei elkezdenek őrülten remegni, egy különös vibrálás láza berreg az erekben, az asszonyok sírni kezdenek s az ágyból lógó fejű-lábu férfiaknak egyszerre elkezdenek fájni a sebesült üzleti dolgok és a kimaradó pénzek úgy sajognak mint a lőtt sebek. Borús az ég s mindenkinek eszébe jut, hogy gyermekkorukban azt mondták az öreg parasztok, hogy: „kéne mán egy jó háború, mert hogy igen elszaporodtak a népek, vagy egy nagy kolera….”


A kolerát tavaly lefojtotta a háború itt van: az ember mindennel elbír a természetben, csak az emberrel nem.. A városház kapuján ezrek állanak a szitáló esőben egymás esernyője alá bújva s békén hagyják a nyakukba csorogni a vizet, csöndesek és tűrők… Harmadnap kisüt a nap, a rigók a diófákon rikoltoznak s a fehér hajókon valahogy csak felvidultan jönnek a népek, a lórumban kacagva pattognak a nikkelek és mindenki mozog, villog a reggeli napon, mintha oxigénbe fürödne s a parti isteni zöld mezein, a zöld pázsiton heverésznek a sárga keresztek.

 

Az asszonyok, a lányok virítanak, a fiatalság ég és minden kedv úgy felszítva, csak hozzá kell érni és kiroppan a kacagása. „Belgrád ég! Kétszáz halott, négyszáz sebesült, tízezer szerbet lefegyvereztek!” S a hajó elején a berukkoló népfölkelők borusan rikoltják a tiszta reggeli fényességbe:
Akárhogy is dörög az ágyú,
Mégse félünk a Szerbiátú…


Kigyúlt a lélek lámpása, a fantázia: valótlan hírek röpülnek, mint álomsirályok az árbocon, s egyszerre mindenki vitatkozik, és meghallgat, meggyőz és megért s olyan üdék a koponyák, hogy szinte foszforeszkál az ész… Már nem elég az igazság, már szárnya kél a semmiségeknek, már bugyborékolnak a hadi virtusok: „egy rezervista tiszt beugrik az úton egy kocsiba s rászól a kocsisra, hajtson a Lehel-kaszárnyába.

 

A kocsis nem megy. A tiszt kardot ránt. Rávág. Keresztülvágja a fiakkeres képit, csak a pofáját. A közönség megrohanta a kocsist félholtra verik, a kocsit darabokra tépik… Ugy kell, brávó, a bitang. Úgy kell a kutyának, érzi minden ember és kacag, mert ki nem dühös egy halálig a fiakkeresre s ki nem szégyelli, hogy rezervista kardja egy féléleten szégyentől pirult….

 

„Két magyar huszár őrt áll a zimonyi parton. Elmegy előttük egy szerb alattvalónk s odaszól nekik: Menjetek csak Belgrádba, de beletörik a fogatok! … A két huszár kardot ránt s amelyik közelebb éri, úgy lecsapja a szerb nyakát, hogy a fej leválik a törzstől és a porban ugrál mint a béka! … „Brávó, hurráh, éljen. Nem kell félni, él még a magyar vitézség, amiről gyermekkorunkban az iskolai könyvekben tanultunk. Most meg mutatjuk a szlávnak, az orosznak, hogy..

 


„ Bajánál a éjjel gőzös megy a Dunán. A hídőrség a rendőrök felszólítják, hogy megálljon. Tovább megy. Rálőnek. Tovább megy… El az éjféli sötét éjszakán a nagy Dunán… mint egy fekete koporsó… dugárut visz Szerbiának… fegyvert..Haj, haj, … messze van még a győzelem…
Csupa költemény, csodálatos a rég latin ige: inter arma-silent Musae… Ime, a fegyverzajban szárnyal a képzelet… S az ember úgy érzi az életet, mint soha. S az ember úgy érzi az életet, mint soha. A Halál templomában lihegjük az Élet imáját legbuzgóbban….


MÓRICZ ZSIGMOND.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


HIRDETÉS
Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
A Kovács testvéreket az állam és társadalmi rend felforgatásával vádolják A Kovács testvéreket az állam és társadalmi rend felforgatásával...
Néhány hónappal ezelőtt néhány lázas agyu fiatalemer, aki évek óta...
Atletika – Németország hadibajnokságai Atletika – Németország hadibajnokságai
A német hadibajnokságok mult vasárnap kerültek eldöntésre Lipcsében,...
Móricz Zsigmond - Nemzeti koncentráció Móricz Zsigmond - Nemzeti koncentráció
Hol volt, hol nem volt, túl, túl a trianoni határokon, volt egyszer...
Meg kell reformálni a kiviteli politikát Meg kell reformálni a kiviteli politikát
A Külkereskedelmi Szövetség évi közgyülése alkalmából terjedelmes évi...
Az Iparosok Orsz. Központi Szövetkezete első évi közgyűlése Az Iparosok Orsz. Központi Szövetkezete első évi közgyűlése
Március hó 15-én délelőtt folyt le az Iparosok Országos Központi...
A horvátok Boszniát akarják A horvátok Boszniát akarják
A királynak az idei adriai tengeri hajóhadgyakorlatok idejére...
A diadalmas Vörös Hadsereg A diadalmas Vörös Hadsereg
Ugy nyomul előre a feltámadt proletáriátus, mint győzelmes tengerár,...
Saturnus gyűrűjének változó voltáról Saturnus gyűrűjének változó voltáról
Ismeretes dolog, hogy a Saturnus gyűrűje nem összefüggő egész, hanem...
Károly román király és Goga miniszterelnök kijelentései Károly román király és Goga miniszterelnök kijelentései
Károly király Mihály trónörökös és az udvari méltóságok kísérletében...
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98