Dtum
Login with Facebookk
1914 | Augusztus

Inter arma

Az emberekben alvó energia roppant kisülése: háború.
Az első nap tomboló rivalgás. Vesszen Szerbia! Orgyilkosok Országa! Rákóci mars. Marsaillaise, kávéház a késő éjszakáig, mámor és vörösrefőtt arcok. Másnap reggel félötkor, még első álom időn fiatal férfiak százai vonulnak lent az utcán a csodálatos lila hajnalon, nemzetiszin zászlóval az élükön és kis szocialista vörös lobogóval végül…


Hazádnak rendületlenül…ének a hajnalban …komor és ijesztő kép…Mennek a halálba… Az emberek idegei elkezdenek őrülten remegni, egy különös vibrálás láza berreg az erekben, az asszonyok sírni kezdenek s az ágyból lógó fejű-lábu férfiaknak egyszerre elkezdenek fájni a sebesült üzleti dolgok és a kimaradó pénzek úgy sajognak mint a lőtt sebek. Borús az ég s mindenkinek eszébe jut, hogy gyermekkorukban azt mondták az öreg parasztok, hogy: „kéne mán egy jó háború, mert hogy igen elszaporodtak a népek, vagy egy nagy kolera….”


A kolerát tavaly lefojtotta a háború itt van: az ember mindennel elbír a természetben, csak az emberrel nem.. A városház kapuján ezrek állanak a szitáló esőben egymás esernyője alá bújva s békén hagyják a nyakukba csorogni a vizet, csöndesek és tűrők… Harmadnap kisüt a nap, a rigók a diófákon rikoltoznak s a fehér hajókon valahogy csak felvidultan jönnek a népek, a lórumban kacagva pattognak a nikkelek és mindenki mozog, villog a reggeli napon, mintha oxigénbe fürödne s a parti isteni zöld mezein, a zöld pázsiton heverésznek a sárga keresztek.

 

Az asszonyok, a lányok virítanak, a fiatalság ég és minden kedv úgy felszítva, csak hozzá kell érni és kiroppan a kacagása. „Belgrád ég! Kétszáz halott, négyszáz sebesült, tízezer szerbet lefegyvereztek!” S a hajó elején a berukkoló népfölkelők borusan rikoltják a tiszta reggeli fényességbe:
Akárhogy is dörög az ágyú,
Mégse félünk a Szerbiátú…


Kigyúlt a lélek lámpása, a fantázia: valótlan hírek röpülnek, mint álomsirályok az árbocon, s egyszerre mindenki vitatkozik, és meghallgat, meggyőz és megért s olyan üdék a koponyák, hogy szinte foszforeszkál az ész… Már nem elég az igazság, már szárnya kél a semmiségeknek, már bugyborékolnak a hadi virtusok: „egy rezervista tiszt beugrik az úton egy kocsiba s rászól a kocsisra, hajtson a Lehel-kaszárnyába.

 

A kocsis nem megy. A tiszt kardot ránt. Rávág. Keresztülvágja a fiakkeres képit, csak a pofáját. A közönség megrohanta a kocsist félholtra verik, a kocsit darabokra tépik… Ugy kell, brávó, a bitang. Úgy kell a kutyának, érzi minden ember és kacag, mert ki nem dühös egy halálig a fiakkeresre s ki nem szégyelli, hogy rezervista kardja egy féléleten szégyentől pirult….

 

„Két magyar huszár őrt áll a zimonyi parton. Elmegy előttük egy szerb alattvalónk s odaszól nekik: Menjetek csak Belgrádba, de beletörik a fogatok! … A két huszár kardot ránt s amelyik közelebb éri, úgy lecsapja a szerb nyakát, hogy a fej leválik a törzstől és a porban ugrál mint a béka! … „Brávó, hurráh, éljen. Nem kell félni, él még a magyar vitézség, amiről gyermekkorunkban az iskolai könyvekben tanultunk. Most meg mutatjuk a szlávnak, az orosznak, hogy..

 


„ Bajánál a éjjel gőzös megy a Dunán. A hídőrség a rendőrök felszólítják, hogy megálljon. Tovább megy. Rálőnek. Tovább megy… El az éjféli sötét éjszakán a nagy Dunán… mint egy fekete koporsó… dugárut visz Szerbiának… fegyvert..Haj, haj, … messze van még a győzelem…
Csupa költemény, csodálatos a rég latin ige: inter arma-silent Musae… Ime, a fegyverzajban szárnyal a képzelet… S az ember úgy érzi az életet, mint soha. S az ember úgy érzi az életet, mint soha. A Halál templomában lihegjük az Élet imáját legbuzgóbban….


MÓRICZ ZSIGMOND.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Robbanó- és gyujtóbombák, a bomba  esési pályája Robbanó- és gyujtóbombák, a bomba esési pályája
A szilánkhatású bombák főként nagyméretű repesz szóró hatásuk miatt...
A Tiszába ugrott egy orosz hadifogoly A Tiszába ugrott egy orosz hadifogoly
A Tiszába ugrott egy orosz hadifogoly, mert szerelmes epedezését nem...
Eckhardt Tibor nyilatkozik a intranzigensek állásfoglalásáról mai politikai helyzetben Eckhardt Tibor nyilatkozik a intranzigensek állásfoglalásáról mai...
-Nem igaz, hogy az egységes párt egysége fölbomlott volna. Erről szó...
Kolumbus hamvai Kolumbus hamvai
Havannában, az Antillák gyöngyében hajóra tették Kolumbusnak, a...
Új közlekedési mód Debreczen és Nagy Várad közt Új közlekedési mód Debreczen és Nagy Várad közt
Egy vállalkozó önerejével működő gépkocsikkal – automobil...
Santor Dumont repülései Santor Dumont repülései
Santos Dumont első repülési kísérlete,bármily kecsegtető volt is elvi...
Rövidek Rövidek
Az angol-amerikai Palesztina-bizottság ideiglenes jelentés kiadását...
Mi van azzal a Rex-Lloyddal? Mi van azzal a Rex-Lloyddal?
Mint afféle szerencsétlen tőzsdejátékos, szokásomhoz hiven a héten is...
Megoperált állatok Megoperált állatok
Az orvosi tudomány áldásait a nemesen érző ember nemcsak a maga...
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98