Dtum
Login with Facebookk
1910 | Január

Sári biró

Móricz Zsigmond vígjátéka, melyet a minap adtak elő nagy figyelem és általános tetszés közben a Nemzeti Szinházban, most megjelent könyv-alakban is. Olvasva a darabot, megerősödik bennünk a szini előadásról szerzett benyomás.

 

Érezzük, hogy Móricz, kinek novelláiból elsőrendű elbeszélő tehetséget, a novella-stilus és az emberábrázolás született művészét ismertük meg, rátermett a szinpadra is s a mi hibája a darabnak van, az nem a hivatottság fogyatékosságából folyik, hanem a szinpadi stílusnak az iróra való szokatlanságából.

 

A novella, a regény megtűri azt a mozaik-stilust, a melylyel az iró jelenetet jelenet mellé, képet kép mellé rak s az olvasó képzelete teszi aztán az egész képet egységessé. A szinpadon azonban, a hol a néző közelebbről s pontosabban látja (a szó szoros értelmében látja) a történetet, ez a mód megbosszulja magát, az egyes mozaik darabok közti rések szembetűnnek s az egyes képek magukra maradnak, nem olvadnak össze teljesen egy nagy képpé.

 

Innen támad az az érzése a nézőnek, hogy az egyes jelenetek nem kapcsolódnak elég szorosan a cselekvénybe s ez árt a jeleneteknek, mert elvonja a perspektiváját s árt a cselekvénynek, a melynek elvégre is a jelenetekben kell nyilvánulnia. Technikai tekintetben, abban tehát, a mi megtanulható, vannak a darabnak hiányai, abban azonban, a mit az iró magával hoz az irodalomba, teljesnek látjuk Móricz Zsigmondot.

 

Nekünk első sorban az a pontosság tünt szemünkbe, a melylyel Móricz az életet, ebben az esetben a falu életét látja. Az a megfigyelése például, hogy a falu parasztsága ép úgy társadalmi osztályokra van tagolva, mint az országé, mint az egész társadalom, hogy megvan a maga arisztrokrácziája, a mely ép oly indoklással követeli magának az előjogokat (nemcsak a vagyon, hanem a vagyon régiségének jogán), megvan a maga proletariátusa is, a melyre az arisztokráczia ép úgy néz le, mint az arisztokráczia általában szokott, - ez a megfigyelés a maga ujságával és igazságával frappánsul hat.

 

Ilyen több is van a darabban s abban a tekintetben ez a darab a magyar falu irodalmi rajzában határozott haladást jelent. De haladást jelent a nyelvben is, kivált ha a nyelv szót nemcsak mint a beszéd anyagát nézzük, hanem mint lelki alkat, világfelfogás, társadalmi állapot stb. kifejezőjét. A magyar paraszt-nyelvet legjobb népies iróink is kissé stilizálni szokták.

 

Móricz azon nyersen, a maga földizű voltában viszi szinpadra. Az ő parasztjai egészen úgy beszélnek, mint a hogy a paraszt csakugyan beszélni szokott s ezért a darab dialogusa rendkívül eleven és kifejező s egyúttal kitűnő eszköze a jellemrajznak is.

 

Nyerseségei épen nem tetszenek durvának, mert rajtuk van az élet szine. Egyes részletekben, például a parasztlegény és parasztleány, szerelmi beszélgetésében olyan genre-képet kapunk, amelyek valóban egy darab falusi életet hoznak a szinpadra. A Sári biró bizonyára nem egy kész drámairó műve, de mindenesetre olyan iróé, a kiben megvan minden adomány arra, hogy előbb-utóbb elsőrendű drámairóvá fejlődjék, mint a hogy a novellairónak máris az.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Cikk-ajánló
Zsuffka négy méterre javította a rúdugrás magyar rekordját Zsuffka négy méterre javította a rúdugrás magyar rekordját
A Magyar Atletikai Club kétnapos Hősök emlékversenyének második...
Orosz-japán erőviszonyok Orosz-japán erőviszonyok
Az orosz-japáni háború valószinű kilátásairól a következőkben...
A budapesti folyamregatta A budapesti folyamregatta
Nyolcevezős verseny (József királyi herceg díja) 1. Pannonia Evezős...
Szovjetoroszország nincs semmiféle igénye a délkeleteurópai és a balkáni államokkal szemben Szovjetoroszország nincs semmiféle igénye a délkeleteurópai és a...
Bukaresti diplomáciai körökben nagy jelentőséget tulajdonitanak...
Kolehmainen Hannes lábát amputálták Kolehmainen Hannes lábát amputálták
Tragikus sors érte Kolehmainen Hannest a világhírű finn futót, a...
A tenger fenekén, a roncs megközelítése A tenger fenekén, a roncs megközelítése
A nyilt tengeren borzalmas vihar dühöngött azon az éjszakán, melyen...
Bethlen István Debrecenben mondott beszédet Bethlen István Debrecenben mondott beszédet
Bethlen István gróf miniszterelnök felesége társaságában és negyven...
Magyarország 1917. évi ifjusági mezei futóbajnoksága Magyarország 1917. évi ifjusági mezei futóbajnoksága
Csapatbajnok: FTC 29 pont. Egyéni bajnok: Erdélyi Mihály (FTC) ...
Germanus Gyula - Vámbéry Ármin (1832-1932) Germanus Gyula - Vámbéry Ármin (1832-1932)
Csak két évtizede múlt, hogy a pesti Dunapart egy jelentős lakójával...
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98