Dtum
Login with Facebookk
1914 | Március

A debreczeni pokolgépes merénylet

A debreczeni pokolgépes merénylet borzasztó robbanása, a mely három embert megölt, egy csomót megsebesített vagy nyomorékká tett, végigdübörög az egész országon, megdöbbenés, gyászt és utálatot keltve mindenütt, a hol magyarok laknak.


A debreczeni merénylet indító oka nyilvánvaló. Ezt ugyanaz a bujtogatás és ugyanaz a dühös gyűlölet szülte, a mely már véres zavargásokat idézett föl a hajdudorogi görög-keleti magyar püspökség létesítése miatt a szatmármegyei oláh községekben. E zavargások idején a fölizgatott tömeg megverte a szerencsétlen Jaczkovics püspöki vikáriust, aki most vértanúja lett hűséges és szilárd magyar lelkének.

 

Bizonyos, hogy a merénylő gazok nemcsak a véletlenül megmenekedett Miklóssy püspököt, de őt is el akarták pusztítani és a tervük ebben a részében valóban sikerült.
A tetteseknek e pillanatban még csak a nyomuk van meg. A vizsgálat megállapította, hogy a gyilkos csomagot Romániából hozta két gaztettes Csernovitzba és miután az ottani postán föladták, sietve visszautaztak Romániába.


Romániában, tudjuk, a dákóromán mozgalom mellett a balkáni háború befejezése óta az orosz izgatás is lázasan dolgozik, hogy ez ország népét a monarchia és főként Magyarország ellen uszítsa. Mennyiben volt része ennek az izgatásnak a merénylet előkészítésében, annak okvetlenül ki kell derülnie.


Végre is: orgyilkosok búvóhelye és oltalmazója egy ország és egy kormány se lehet.


Legutóbb a czikkek egész sorozatában foglalkoztunk a román kérdéssel, a legújabb esemény igazolja, hogy volt rá okunk. Ezt a kérdést látjuk mi most a legsötétebb felhőnek a politika egén, mert Romániát a minden vér és koczkázat nélkül aratott balkáni siker veszedelmes lélekállapotba juttatta. Bulgáriának a hátára taposott, Szerbia és Görögország a bolgár bosszútól remegve, kéjelegbe nyalják a talpát, Oroszország nyájasan duruzsol a fülébe: csoda-e, ha megkótyagosodott és a világ urának hiszi magát.


A magyar kormány békejobbot nyújtott a hazai románságnak és nem nyújtotta üresen. Egész csomó fontos engedményt kinált. A román vezér urak azonban mindent keveseltek: Csernovitzból pedig pokolgép érkezik Debreczenbe.


Mi békét és testvériséget akarunk, de se Lengyelország, se Törökország sorsára jutni nem kivánunk és készen várjuk, a mit a sors akarata hoz reánk. De hogy megállhassunk és diadalmaskodhassunk: az, hogy túl a pártos szenvedelem minden dübörgésén, meghalljuk a kor intő, súlyos szavát, a mely így szól: Egy táborba mindenki, a ki magyar!

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Mini galéria
A robbantás helye és a kordonnal elzárt kíváncsiskodól A robbantás pusztítása az irodahelyiséggel szomszédos szobákban A robbantás aldozatai
Cikk-ajánló
A géptüdő A géptüdő
Nehéz titkokat hoz magával az ember a születés előtti időkből. A...
Polónyi pöre Heltai és Komlós ellen Polónyi pöre Heltai és Komlós ellen
A mult évben, mikor azt a szenzácziós nyilatkozatot tette Halmos...
Minden lehetőt elkövetünk, hogy mentsük, ami az árterületeken menthető Minden lehetőt elkövetünk, hogy mentsük, ami az árterületeken...
Kállay Miklós miniszterelnök képviselőházi bemutatkozó beszédében...
A rádió-technika újabb eszközei A rádió-technika újabb eszközei
A pentatron, újfajta elektroncső. Az elektroncső technikájának...
Vízipóló csapatunk Tatabányán is fölényesen győzött Csehszlovákia ellen Vízipóló csapatunk Tatabányán is fölényesen győzött Csehszlovákia...
A Tatabányai Sport Club százméteres nyílt uszodájában vasárnap...
Németország ping-pong bajnoka Glanz Sándor Németország ping-pong bajnoka Glanz Sándor
Németország asztali teniszbajnokságát s a kapcsolatos Gelb-Weiss...
Kelen a mezei bajnok, a csapatbajnokságot az UTE nyerte Kelen a mezei bajnok, a csapatbajnokságot az UTE nyerte
Ragyogó verőfényes napsütéses időben rendezte a Magyar Atlétikai...
Európa boxbajnoksága? Európa boxbajnoksága?
Az angolok mérhetetlen önteltsége és erőszakossága nyilvánul meg...
A Magyar Motorhajózási Rt. népszerü tervei és népszerütlen menetdijai A Magyar Motorhajózási Rt. népszerü tervei és népszerütlen...
A gőzüzemü folyami hajóközlekedés a szakemberek véleménye szerint...
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98