Dtum
Login with Facebookk
1914 | Október

A gabonavámok felfüggesztése

A magyar kormány hozzájárult az osztrák kormány ama kivánságához, hogy a gabonavámok a háboru tartamára felfüggesztessenek. Az idevonatkozó osztrák és magyar rendelet közzététele közvetlenül küszöbön áll. 

A gabonavámok felfüggesztése egy kissé későn következett be.
Németországban tudvalevőleg mindjárt a háboru kitörésekor foganatositották ezt az intézkedést. Mindazonáltal remény van arra, hogy ez a rendszabály bizonyos nyomást fog gyakorolni a rendkivül magas gabonaárakra.

Sajnos, hogy Romániából, ahonnan nehány hét előtt még nagymennyiségű buzát lehetett volna importálni, ma már korlátolt kvantumokat lehet behozni. Ugyanis Románia a gabonakivitelt a napokban megtiltotta, ugy hogy a kivitelre minden egyes esetben engedélyt kell kérni, amit – igaz – a román kormány eddig mindig megadott. A nagyobb behozatalnak a forgalmi nehézségek is utját állják. 

Mint egy bécsi lap jelenti, a magyar kormány a gabona és liszt maximális ármegállapításának kérdésében is engedni hajlandó. Az ebben az ügyben folyó tárgyalások befejezés előtt állanak. 

A maximális ár megállapitásának mindenesetre lenne hatása.
Berlinben arra a hirre, hogy ezt a rendszabályt életbe léptetni akarják, a buza ára 2, a rozsé 4 és az árpáé 5 márkával visszament. 

Magyarországnak és Ausztriának idei buza- és rozstermése mintegy 90-100 millió métermázsa. Dacára ennek a nagy mennyiségnek, a malmok és gabonakereskedők két hónappal az aratás után csak nehezen és a legmagasabb árak mellett tudnak buzára szert tenni.

Ennek nyilvánvalóan az az oka, hogy a gazdák mindig igen jelentékeny készleteiket visszatartják abból a célból, hogy minél magasabb árakat érjenek el. Ennek a spekulációnak csak ugy lehet gátat vetni, ha a gabonavámokat felfüggesztik, a maximális árakat hatóságilag megállapítják és a gazdákat arra kényszeritik, hogy készleteiket deklarálják és szükség esetén hatóságilag arra szoritják, hogy készleteiket eladják.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Mini galéria
Aratógép munkában (1914) Kévekötők (1914)
Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98