Dtum
Login with Facebookk
1915 | Április

Przemysl leltára

Hányan voltak Przemyslben? A "Magyar Távirati Iroda" jelenti a sajtóhadiszállásról márczius 26-án: A Przemysl elestéről szóló orosz jelentésekkel ellentétben a következő hiteles adatokat állapítják meg:
Przemysl romjait az ellenséggel való előzetes felszólítás és tárgyalások nélkül, az összes hadianyagnak, régen és alaposan előkészített elpusztulása után parancsra adtuk át az ellenségnek. A létszám az ostrom utolsó hetében a következő volt:
44,000 ember, gyalogság és tüzérség (kétharmadrésze népfelkelő), ebből levonandó körülbelül 10,000 főnyi veszteség a márczius 19-iki utolsó kirohanásnál; továbbá 45,000 ember a hadiszolgáltatásokról szóló törvények alapján beállított és katonai ellátásban részesült munkás, kocsis és lóápoló, azután a vasuti és távirószemélyzet, végül 28,000 kórházi kezelésben levő beteg és sebesült.


A vár felszerelése összesen 1050 minden kaliberü ágyuból állott, legnagyobbrészük egészen elavult, 1861. évi és 1875. évi minta, a melyek különben idejekorán felrobbantattak. A márczius 22-ikére virradó éjszaka végbement utolsó orosz támadás visszautasítása, miután az ágyuk zöme már fel volt robbantva, csak gyalogsági és gépfegyvertüzzel, valamint néhány, még szét nem robbantott 1861. évi mintáju ágyuval történt.

Przemysl védőinek sorsa. Lembergből érkező jelentés szerint a przemysli védősereg tisztjeit különvonaton hozták Lembergbe, a honnan egyelőre Kievbe szállítják őket. Valamennyinek meghagyták a kardját. A legénység elszállítása még tart. A szláv származásuakat és a lengyeleket különválasztják, Lembergben az orosz tisztek és katonák tisztelegtek a magyar foglyok előtt. A nép mindenütt szeretettel fogadta őket és az oroszok nem tettek kifogást az ellen sem, hogy Lemberg lakossága kendőlobogtatással üdvözölte őket. A Przemyslben zsákmányolt ágyúkat Lembergben, Kievben, Moszkvában és Pétervárott közszemlére fogják kiállítani. A Przemyslben fogságban volt orosz tiszteket és legénységet Lembergben tartják, ahol katonai biróság fogja megvizsgálni, hogy milyen körülmények között kerültek fogságba.

A francziák és angolok Przemysl elestéről. Berthaud franczia tábornok más katonai szakértőkkel ellentétben a "Petit Journal"-ban Przemysl elestének következményeit csekély befolyásuaknak mondja a galicziai további sztratégiai helyzetre. Szerinte Ausztria-Magyarország hadseregének jelentékeny részét vesztette el ugyan ezáltal, de nem vesztette el aktiv haderejének összességét. mint annak idején Franciaország Metz eleste alkalmából. Ha tekintetbe veszi az ember, hogy Németország Ausztria-Magyarország szövetségese és hogy ennek következtében az ezidő szerint milliószámra a zászló alatt álló katonaság összességével kell számolni, akkor látja csak hogy Przemysl elvesztésének jelentősége csekély.

 

Bertheaud tábornok nem hiszi, hogy Przemysl eleste lehetővé fogja tenni azt, hogy Oroszország újból felvegye a Krakó elleni hadműveleteket. A sztatégiai helyzet ma nem ugyanaz, mint három vagy négy hónappal ezelőtt. Midőn az oroszok annak idején hozzáfogtak Krakó ostromához, urai voltak a Kárpátoknak, a melynek szorosait birtokukban tartották, hogy vonalaikat és összeköttetéseiket biztosítsák. A jelenlegi viszonyok között azonban Krakó ellen törni, a mikor északon a németek a Pilicza partján állanak, egy második, ép oly nehéz és kétségtelenül ép oly hosszu ostromot jelentene, a milyen Przemyslé volt.


A márczius 16-iki "Times" írja: Przemysl bevételéhez nem szabad túlzott reményeket fűzni, a míg nem tudja az ember, vajjon rendelkezik-e Oroszország elegendő lőszerrel. Oroszország nehézségei e tekintetben nem lehetnek csekélyebbek, mint a melyekkel szövetségesei küzdenek.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Mini galéria
Tamássy Árpád altábornagy, az utolsó kirohanás vezetője Kuzmanek Hermann tábornok, Przemysl volt parancsnoka
Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98