Dtum
Login with Facebookk
1915 | Augusztus

A Szuez-csatornánál

A sivatagban megszólaltak az ágyuk. Fenségesebb és borzalmasabb szinjátékot alig lehet elképzelni ennél. A kavicsos, homokos egyiptomi pusztaságban, ahol máskor a csend volt az úr, megjelentek a modern hadióriások. A végtelen sivatagban, ahol – ameddig a szem ellát – sehol egy domb, sehol valami nagyobb földemelkedés, az ágyuharcok is már jellegűek, mint a többi harctereken. Itt alig tudják fedezékek mögé elrejteni az ágyukat, amelyek ilyenformán nyilt harcot folytatnak egymással.

 

Az angol kapzsiság ide a sivatagba is átterelte a harcot. A leigázott mohamedánok és a könyörtelen angol kalmárszellem küzdenek egymással. Amazok szabadságukért, emezek a ravasz furfanggal megszerzett tengeri utért, a szuezi-csatornáért harcolnak. Hónapokig tartott, a míg Egyiptomban is megkezdődhettek az ágyuharcok. Az angoloknak könnyebb volt a dolguk, mert ők helyben voltak, a török ágyukat azonban a messzi Európából és Ázsiából kellett ideszállítani.

 

A török tüzérség legjava jött el a Szuez-csatornához, csupa edzett, fáradtsághoz szokott, nélkülözést könnyen türő , erős katonák, akik a nehéz terepen való harcokban is kiváló képességüek. Annyi bizonyos, hogy nehéz dolga van velük az angoloknak. A legkülönösebb és legérdekesebb harctereknek egyike a Szuez-csatorna környéke s hogy az itteni eseményekről kevés hirt hallunk, annak a nagy távolságon kívül főleg az is az oka, mert itt a döntő jelentőségü események előkészitése nagyon sok időt vesz igénybe.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Mini galéria
Szuez látképe Angol hajók zárják el a csatornát
Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98