Dtum
Login with Facebookk
1915 | Május

Anglia uj kormánya

Nagybrittania belső válsága és a világháboru lesujtó eredménye Asquithot kormánya gyökeres átalakítására kényszerítette. Az eddigi liberális-radikális kormányzat koaliciós kormánnyá alakult át és az átcsoportosításnál félretolt vagy teljesen mellőzött miniszterek helyébe a konzervativ párt vezető tagjai léptek.


A lármás Churchilltől a lancasteri hercegség csendes és ártalmatlan lordja lett, Lloyd George, a kabinet és az entente ötletes pénzügyi zsenije számára, hogy le ne szoruljon végkép a porondról, uj miniszteriumot kreáltak ebből az alkalomból. A hadi felszerelési ügyek legfőbb vezetését bizták e kitünő férfiura. Grey ur a harmadik főcinkos, nehogy erőt vegyen a szövetségeseken a teljes kétségbeesés, egyelőre megmaradt a külügyek élén. De hogy az ő külügyminiszterségének napjai is meg vannak számlálva, nemcsak a betegségéről szóló hirekből, hanem abból a körülményből is megállapítható, hogy Landsdowne lord, a Halfour kormány volt külügyminisztere is belépett a rekonstruált kabinetbe. Egyelőre, igaz, csak mint tárca nélküli miniszter.


Nemsokára azonban Grey ur is kénytelen lesz odább állani, amikor aztán a legfontosabb tárcák kivétel nélkül a konzervativok kezére jutnak. Ha utalunk még arra, hogy nagy szorultságában Asquith Carsont, az ulsteri fölkelők félelmetes vezérét is befogadta abba a miniszeriumba, melyben az írek vonakodtak belépni, mindenki előtt bizonyosra válik, hogy maga Asquith is már csak amolyan cimzetes miniszterelnök, kinek az eseményekre többé nem lehet irányító befolyása. Reményében, bizalmában megtörve és látva legkitünőbb munkatársainak politikai haláltusáját, aligha számíthat többé a liberális, radikális, munkáspárti blok odaadó támogatására vagy akárcsak az eddigi többség szoros összetartására. Az egyes miniszterek letörését hamarosan követni fogja az egész rendszer bukása.


Annál is inkább, mivel az Asquith kormányt támogató radikális és munkáspárti elemek épp oly bizalmatlanul fogadják a konzervativokkal való összekeveredését az eddigi többségnek, mint azok az ír képviselők, akik Carsonban és a torykban látják a Home Rule és az ír szabadság legveszedelmesebb ellenségeit.


A nemzetközi relációk tekintetéből az Asquith kormány megrendülése és Greynak várható bukása kétségtelenül nagy lépést jelenthet....a béke felé.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Mini galéria
Lord Asquith Balfour, az új tengerészeti miniszter
Cikk-ajánló
Izgalmas számok! Izgalmas számok!
Matolcsy Mátyás a Közgazdasági Szemle legutóbbi számában hűvös...
Budapest háborus jótékonysága Budapest háborus jótékonysága
A háborus jótékonyságnak e nehéz időben sokat és némely irányban ujat...
Minek a szén? Minek a szén?
Télen a legidőszerűbb jajkiáltása az embereknek, hogy nincs szenük....
A hadifoglyok levelezése A hadifoglyok levelezése
Hivatalos helyről vett értesülés szerint a közönség, a mely a magyar...
Járványos betegségek, a pestis Járványos betegségek, a pestis
Immár tizenkét esztendeje annak, hogy gyászt és kétségbeesést keltve,...
A billiárdozó nők A billiárdozó nők
Külföldön s nagy uri házaknál nálunk is nagyon kedvelik a nők a...
A falu zenei élete
A Kodály-tanítvány Vargyas Lajos módfelett érdemes munkát végzett:...
Németországban a „paraszt” cím sokkal többet jelent, mint a „gazda” Németországban a „paraszt” cím sokkal többet jelent, mint...
Annak, aki ma Németországban jár, anélkül, hogy idevaló emberekkel...
Hétfő Hétfő
Nem az ünnepek és nem a társadalmi események napja a hétfő. A hétfő...
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98