Dtum
Login with Facebookk
1915 | Október

A németek nagy sikerei

A Magyar Távirati Iroda jelenti Berlinből. (Nagy főhadszállás, 1915. okt. 17.)

Nyugati Hadszintér:

Vermelles és Roclincourt környékén ellenséges kézigránát támadások eredménytelenek voltak. A Hartmannswellerkopf nyugati lejtőjén ma éjjel tervszerűleg és anélkül, hogy az ellenség zavarta volna, ismét kiürítettük, miután az ellenséges állásokat alaposan szétromboltuk. St. Soupletnél Sonaintől északnyugatra Bölke hadnagy légiharcban egy francia harci repülőgépnek és ezzel rövid időn belül az 5-ik ellenséges repülőgépnek, elzuhanását okozta.


Hogy nyugati ellenségeink minő várakozásokat füztek legutóbbi vállalkozásukhoz és mily erőket fordítottak arra, az eltekintve Joffre tábornok szeptember 14-iki mrá közölt parancsától, a következő további parancsból tünik ki, melyet október 13-án egy elfogott francia törzstisztnél találtunk:
"A keleti hadsereg nagy főhadiszállása, Vezérkar, III. osztály, 12975. szám. Nagy főhadiszállás, 1915. szeptember 21.
Titkos! Utasítás az északi és középső hadseregcsoportok számára. A támadás előtt az összes ezredeket a francia és angol hadseregek által véghezviendő előretörés óriási erejéről körülbelül a következő módon kell felvilágosítani: A hadmüveletre de Castelnau tábornok alatt 35 hadosztály Foch tábornok alatt 18 hadosztály, 12 angol hadosztály és 15 lovashadosztály (köztük 5 angol) van rendelve. Azonkívül támadásra készen áll 12 gyaloghadosztály és a belga hadsereg. Igy tehát a francia haderő három negyede vesz részt a csatban. Támogatásukra 2000 nehéz és 3000 tábori ágyu szolgál, amelyeknek lövőszerkészlete messze meghaladja a háboru kezdete óta rendelkezésre állott készletet. A biztos siker minden előfeltétele megvan, kivált ha szem előtt tartjuk, hogy Arras körüli legutóbbi támadásainkban csak 15 hadosztály és 300 ágyu vett részt.
Aláírva: Joffre.

Keleti hadszintér:
Hindenburg tábornagy hadcsoportja: Mittautól keletre csapataink az ellenséget kiverték állásaiból. Gross-Echatól északra és északkeletre az oroszokat a Misse-folyón tul szorítottuk vissza. Őt tisztjük s 1000 főnyi legénységük folyunk maradt. Dünabung előtt az oroszok erős támadását vertük vissza. Az oroszok eközben 4 tisztet és 440 főnyi legénységet vesztettek hadifoglyokban. Szintugy Smorgontól délre az oroszok előretöréseit részben kézitusában mindenütt visszautasítottuk. Lipót bajor herceg, tábornagy hadcsoportj; Ujabb esemény nem történt. Linsingen tábornok hadcsoportja: Az oroszokat Mulszycenél is a Styren át visszavetettük. A Kormin mentén megkisérelt támadásaik meghiusultak.

Balkán Hadszintér:
A Belgrád-Palánkai vasut mindkét oldalán a Petrowgrobat és a környék felett uralkodó Avala hegyet, valamint a Vk.-Kament és a Ripotektől (a Duna mellett) délre eső magaslatokat elfoglaltuk. Ezzel a Belgrádtól délre eső hegyvidék a kezünkbe került. Gallwitz tábornok hadserege az ellenséget Podunaujetől a Ralja mögé (Semendriától délnyugatra) vetette vissza és a rapinai és makci-i magaslatokról elüzte. Bojadjeff bolgár tábornok hadserege kikényszerítette az alsó Timókon az átkelést és rohammal elfoglalta az 1198 méter magas Glogovisa hegyet (Knjezováctól keletre) miközben 8 ágyut zsákmányolt és 200 szerbet elfogott. Pirot irányában is előrenyomultak a bolgár csapatok. Mackensen hadcsoportja eddig 68 szerb ágyut zsákmányolt. (Wolff-ügynökség)
Legfelsőbb hadvezetőség

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Mini galéria
Joffre tábornok Foch Mackensen tábornok, a balkáni haderők főparancsnoka szerb földön Báró Diller Erich titkos  tanácsos, Orosz-Lengyelország uj katonai kormányzója Felváltás a Dnyeszter partján Ski-csapat az olasz fronton
Cikk-ajánló
Női divatkülönlegességek Női divatkülönlegességek
Németországban már régebben élénk mozgalom indult meg abban az...
Egy megjegyzést... Egy megjegyzést...
...egy helyesbítést én is szeretnék fűzni József Jolán könyvéhez....
Zsidó földmíves-gyarmat Dél-Amerikában Zsidó földmíves-gyarmat Dél-Amerikában
Néhány szokatlan képen mutatunk be mai számunkban földmívelőket:...
Budapest tornász csapatbajnoksága Budapest tornász csapatbajnoksága
Budapest tornász csapatbajnokságát rendezték meg vasárnap délelőtt a...
Iparművészeti nevelésünk válsága Iparművészeti nevelésünk válsága
Az októberi forradalom lázas művészetpedagógiai ankétjein szinte...
„Vannak sikereink, de még nem győztünk” „Vannak sikereink, de még nem győztünk”
Ha milliós hadseregek állnak egymással szemben, akkor a győztesnek...
Három művész  - Az Ernst-múzeum kiállítása Három művész - Az Ernst-múzeum kiállítása
Batthyányi Gyula gróf. Szerelmese a rajzolásnak, úgy hiszem hajnaltól...
A mozgóképek az ipari termelés szolgálatában A mozgóképek az ipari termelés szolgálatában
Az amerikai ujságok nagyjelentőségü reformról adnak hirt, amely...
Spanyolországot elvágták Európától Spanyolországot elvágták Európától
A spanyol polgárháború súlypontja a Madrid körüli hadszíntérről...
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98