Dtum
Login with Facebookk
1916 | Április

A negyedik hadikölcsön

Budapest, 1916. április 15. 

A pénzügyminiszter ujabb hadikölcsönnel kénytelen az ország lakosságához fordulni.
A nagy háboru, amely már annyi véráldozatba került, rengeteg költséget is emészt és azoknak a költségeknek az előteremtése éppen annyira jelentős tényezője nemcsak a hadviselésnek, hanem a sikernek is, amit maga a fegyveres győzelem ellenségeinken.


Ezt a negyedik hadikölcsönt ugyszólván a teljes bizalom veszi körül és a siker tudatával kerül a piacra. A háboru eddigi eredményei meggyőztek mindenkit arról, hogy a nagy harctereken olyan kétségtelen tények állottak elő, amelyeket megváltoztatni, vagy lényegesen módositani az entente-nak, amely a háboruba láthatólag belefáradt, nem áll már módjában.

A világtörténet haladását, ahogyan a birodalmi kancellár legutóbbi beszédében mondotta, sem feltartóztatni, sem visszaállitani nem lehet és ebből a felfogásból kiindulva és egyáltalában nem törődve ellenfeleink fellengzős és elméleti értékü fejtegetéseivel, a békefeltételeket is konkrétabb alakban igyekezett ellenfeleink és a világ elé állitani. 

Bethmann-Hollweg beszéde a konkrét békefeltételeknek részben való megjelölésével kétségkivül fordulópontot jelent a háboru történetében, mert ellenfeleink a ravasz szándékokat takaró általános frázisok mellett szintén kénytelenek lesznek a békefeltételekhez közelebb lépni. És ezzel az uj hadikölcsön a háborunak uj stádiumában kerül a nyilvánosság elé, abban a stádiumban, amidőn a már elért eredményeknek biztositásáról van szó addig, amig ellenfeleink elfogadják azt a békét, amely a mi zavartalan fejlődésünket és boldogulásunkat garantálja.

Ma sokkalta inkább áll a mi lakósságunkra az a követelés, hogy a háboru végéig szilárdan ki kell tartanunk a gazdasági küzdelemben, mint ennek előtte, ha nem akarjuk kockára tenni azt, amit legjobbjaink a vérük hullatásával vivtak ki a harcmezőn. A harcoló front mögött álló lakósságnak ez a kitartása és a készség az állam anyagi erejét a küzdelemben a lehetőség szerint fokozni, a tulajdonképpeni hivatása a háboruban és ezzel vesz részt az egész lakósság az ellenségeinkkel folytatott döntő küzdelemben.

Sokkalta sulyosabb, sőt meglehetősen viszontagságos helyzetekben e háboru folyamán a magyar nemzet, mint egy ember vett részt ebben a küzdelemben is. Mikor a harctéri sikerek gyérebbek voltak és a háboru kimenetele még nagyon kétségesnek látszott, a hadikölcsönök egészen meglepő, fényes eredménnyel zárultak és ékes bizonyságot tettek a nemzet határozottságáról, céltudatosságáról és akaraterejéről.

Ma a siker tényleg a kezünkben van és arról van szó, hogy azzal az állhatatossággal és kitartással biztositsuk ezt a sikert, mint a minővel azt magunknak kivivtuk.

<<
<
1
2
>
>>
Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98