Dtum
Login with Facebookk
1916 | Augusztus

A juta

Csak a háború óta érezzük, milyen komplikált szervezet az emberi cultura. Csak most látjuk, hogy e szervezet kifogástalan működéséhez mennyire szükséges, hogy legigénytelenebb alkatrésze is teljesítse azt a hivatást, melyet az emberi szellem részére kijelölt. A juta a culturában nagyon igénytelen szerepet látszott betölteni. A háború előtt észre sem vettük, hogy van ; most, hogy nincs, nagyon érezzük hiányát és tömérdek agy dolgozik azon a kérdésen, mikép volna lehetséges pótlása.

Jutaszövetből készült burkolatban került világforgalomba a gyapot, továbbá a gyapjú. Jutazsákokban szállitják a kávét, a gabonát, a chilei salétromot, a Thomas salakot, a kálisókat. A nagy malmok jutazsákok nélkül alig tudnak mozdulni, a czementgyárak kénytelenek most gyártmányaikat a jóval drágább és nehezebben kezelhető hordókban küldeni szét fogyasztóiknak. A felsoroltakon kívül is egész sereg világczikk jutaburkolatokban és zsákokban kerül forgalomba.

Az ipar is igen sokféleképpen dolgozza fel a juta rostjait. A szőnyeg- és kárpitgyárak tömérdek jutát dolgoztak fel a háború előtt, olcsóbb gyártmányaik előállításához. A linoleumipar is jutaszövetet impergnál lenolajjal, gyantával és parafával. A kábelgyárak az elektromos vezetékek isolálására és védésére jutarostokat használnak. A központi fűtőberendezések vezető csöveit is jutával szokás burkolni, mert ez az anyag kitünő hőszigetelő.

Ez a rengeteg sok juta, a mely évről-évre az emberi culturában felhasználtatott, mind Indiából került ki. Úgy látszik, hogy Indiának nedves-meleg éghajlata, továbbá kedvező talaja adja azokat az előfeltételeket, a melyek mellett a Corchorus növény különböző fajtái díszlenek. Ennek rostjai szolgálhatják ugyanis a jutát. Megpróbálták ugyan másutt is termeszteni. Németország pl. igen nagyméretű kisérletezést folytatott vele Kelet-Afrikában, Kamerunban, Togoban és Új-Guineában, azonban gazdaságos termelése nem sikerült. Úgy látszik, hogy India előnye a kedvező klimán és talajviszonyokon kívül még abban is van, hogy a jutatermelők csak annyi földet vethetnek be vele, a mennyit saját házuk népével együtt meg tudnak munkálni, úgy hogy oly alacsony áron vethetik a jutát a világpiaczra, a melylyel a nagyban való termelés mindaddig nem fog tudni versenyezni, a mig megfelelő gépekkel a termelés költségeit le nem szállitják.

Már a háború előtt is tömérdek kisérlet folyt abban az irányban, nem lehetne-e más növény rostjaival pótolni a jutarostokat. Az Egyesült-Államok a Zapupe-, a Lechuquilla-, a Palmapita-rostokkal próbálkoztak különösebb eredmények nélkül. Ausztrália a Posidonia australia, Brazilia az Azamina, Francziaország a Ramie növény rostjait termesztette, azonban a jutát egyik sem tudta kiszoritani. Németországban és nálunk a csalán rostjait használják a juta pótlására, de azt a rengeteg mennyiségű rostot, a melyre az iparnak és a kereskedelemnek szüksége van, ilyen úton nem lehetett beszerezni.

A háború következtében a jutabehozatal elzáratott. Németország, Ausztria és Magyarország kényszeritve voltak arra, hogy – ha drágább áron is – a jutát pótolják. Az emlitett csalán, továbbá a kender-, len-, komló- stb. rostokon kivül felhasználhatnak a textil- és papiripar hulladékai, továbbá a fa. Egy manheimi czég papirzsákokat hozott forgalomba, a melyek farostokból készültek. E zsákok liszt-, korpa-, czement-, mész- stb. szállitásoknál jó szolgálatot tesznek. Persze a zsákokkal nem lehet úgy dobálózni mint a jutazsákokkal.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Cikk-ajánló
Meleg Ilonka megjavította a 200 méteres hátúszás rekordját Meleg Ilonka megjavította a 200 méteres hátúszás rekordját
Meleg Ilonka a III. ker. TVE kitűnő hátúszó rekordere, aki csak nem...
A quebeci értekezlet legfőbb programja uj invázió Európában A quebeci értekezlet legfőbb programja uj invázió Európában
Beavatott washingtoni körökben ugy tudják, hogy Roosevelt és...
Dosztojevszkij - Krisztusról Dosztojevszkij - Krisztusról
Van Dosztojevszkij jegyzőkönyvei között négy keresztül-kasul tele...
 Arab számok Arab számok
Az arab számokról eddig az a hiedelem volt elterjedve, hogy arab...
A kiegyezési tárgyalások A kiegyezési tárgyalások
Európaszerte nagy érdeklődéssel tekintenek a mostani kiegyezési...
Magyar művésznő vendégszereplése Budapesten Magyar művésznő vendégszereplése Budapesten
Összhangzó elismeréssel s általános tetszéssel fogadta a közvélemény,...
Királyunk ifjukori rajzai Királyunk ifjukori rajzai
Sok mindenfélét feljegyeztek már öreg királyunk életéből, csak arról...
Csaplár András nagy harc után megnyerte Magyarország 10.000 méteres bajnokságát Csaplár András nagy harc után megnyerte Magyarország 10.000 méteres...
Szombaton és vasárnap rendezték Magyarország atlétikai bajnokságait....
Jászai Mari -  Levél Jászai Mari - Levél
Kérésünkre, hogy Az Ember Tragédiájában való szereplésnek történetét...
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98