Dtum
Login with Facebookk
1916 | Augusztus

A juta

Csak a háború óta érezzük, milyen komplikált szervezet az emberi cultura. Csak most látjuk, hogy e szervezet kifogástalan működéséhez mennyire szükséges, hogy legigénytelenebb alkatrésze is teljesítse azt a hivatást, melyet az emberi szellem részére kijelölt. A juta a culturában nagyon igénytelen szerepet látszott betölteni. A háború előtt észre sem vettük, hogy van ; most, hogy nincs, nagyon érezzük hiányát és tömérdek agy dolgozik azon a kérdésen, mikép volna lehetséges pótlása.

Jutaszövetből készült burkolatban került világforgalomba a gyapot, továbbá a gyapjú. Jutazsákokban szállitják a kávét, a gabonát, a chilei salétromot, a Thomas salakot, a kálisókat. A nagy malmok jutazsákok nélkül alig tudnak mozdulni, a czementgyárak kénytelenek most gyártmányaikat a jóval drágább és nehezebben kezelhető hordókban küldeni szét fogyasztóiknak. A felsoroltakon kívül is egész sereg világczikk jutaburkolatokban és zsákokban kerül forgalomba.

Az ipar is igen sokféleképpen dolgozza fel a juta rostjait. A szőnyeg- és kárpitgyárak tömérdek jutát dolgoztak fel a háború előtt, olcsóbb gyártmányaik előállításához. A linoleumipar is jutaszövetet impergnál lenolajjal, gyantával és parafával. A kábelgyárak az elektromos vezetékek isolálására és védésére jutarostokat használnak. A központi fűtőberendezések vezető csöveit is jutával szokás burkolni, mert ez az anyag kitünő hőszigetelő.

Ez a rengeteg sok juta, a mely évről-évre az emberi culturában felhasználtatott, mind Indiából került ki. Úgy látszik, hogy Indiának nedves-meleg éghajlata, továbbá kedvező talaja adja azokat az előfeltételeket, a melyek mellett a Corchorus növény különböző fajtái díszlenek. Ennek rostjai szolgálhatják ugyanis a jutát. Megpróbálták ugyan másutt is termeszteni. Németország pl. igen nagyméretű kisérletezést folytatott vele Kelet-Afrikában, Kamerunban, Togoban és Új-Guineában, azonban gazdaságos termelése nem sikerült. Úgy látszik, hogy India előnye a kedvező klimán és talajviszonyokon kívül még abban is van, hogy a jutatermelők csak annyi földet vethetnek be vele, a mennyit saját házuk népével együtt meg tudnak munkálni, úgy hogy oly alacsony áron vethetik a jutát a világpiaczra, a melylyel a nagyban való termelés mindaddig nem fog tudni versenyezni, a mig megfelelő gépekkel a termelés költségeit le nem szállitják.

Már a háború előtt is tömérdek kisérlet folyt abban az irányban, nem lehetne-e más növény rostjaival pótolni a jutarostokat. Az Egyesült-Államok a Zapupe-, a Lechuquilla-, a Palmapita-rostokkal próbálkoztak különösebb eredmények nélkül. Ausztrália a Posidonia australia, Brazilia az Azamina, Francziaország a Ramie növény rostjait termesztette, azonban a jutát egyik sem tudta kiszoritani. Németországban és nálunk a csalán rostjait használják a juta pótlására, de azt a rengeteg mennyiségű rostot, a melyre az iparnak és a kereskedelemnek szüksége van, ilyen úton nem lehetett beszerezni.

A háború következtében a jutabehozatal elzáratott. Németország, Ausztria és Magyarország kényszeritve voltak arra, hogy – ha drágább áron is – a jutát pótolják. Az emlitett csalán, továbbá a kender-, len-, komló- stb. rostokon kivül felhasználhatnak a textil- és papiripar hulladékai, továbbá a fa. Egy manheimi czég papirzsákokat hozott forgalomba, a melyek farostokból készültek. E zsákok liszt-, korpa-, czement-, mész- stb. szállitásoknál jó szolgálatot tesznek. Persze a zsákokkal nem lehet úgy dobálózni mint a jutazsákokkal.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Cikk-ajánló
Sajtófogadás (Ludas Matyi)
Már hetek óta figyeltem ezt a Szelepcsényit, amíg végre tegnapelőtt...
Kemény Simonról Kemény Simonról
Óh, sose hittem volna, sose álmodtam volna, hogy nékem kell majd Őt...
Színház Színház
Hamlet szerep, III. Richárd is szerep, Cyrano is szerep. De...
Egész városnegyedet döntött romba a sevillai lőporgyári robbanás Egész városnegyedet döntött romba a sevillai lőporgyári...
A sevillai lőporgyár robbanás hallottainak száma a legujabb...
Másodszor fogták el a bujkáló Dufeket, az áldetektívet Másodszor fogták el a bujkáló Dufeket, az áldetektívet
Többhónapos rádiókörözés után a véletlen tegnap rendőrkézre juttatta...
Uj prosperitás az amerikai autóiparban Uj prosperitás az amerikai autóiparban
Az utolsó hetek gazdasági szenzációja Amerikában – az...
A Hungária jobb gólaránnyal nyerte a húsvéti tornát A Hungária jobb gólaránnyal nyerte a húsvéti tornát
Az idei húsvéti torna, nem bírt a közönség számára olyan vonzerővel,...
„Kezdjék a gyilkos urak!” „Kezdjék a gyilkos urak!”
A drágaság nemcsak a magyar glóbusz problémája. Végig, egész Európán...
Agyonlőtték hálószobájában a német gyáripar egyik vezérét Agyonlőtték hálószobájában a német gyáripar egyik vezérét
Németország forradalmi átalakulásának villámsebesen pergő filmje...
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98