Dtum
Login with Facebookk
1916 | Július

Békedíj

Ambrus Zoltán: HÁBORÚS JEGYZETEK


Berlinben, a villamos peronján két férfi álldogál és beszélget, az egyik öreg, a másik fiatal. Tulajdonképpen csak az öreg beszél, mert az ifjabbik, aki tehát bölcsebb is, miután elmesélte, hogy őt a katonai szolgálatra most még alkalmatlannak találták, csak "Hja-hja!" vagy "Persze, persze!"-féle kijelentésekkel szekundál az öregnek. Ez azonban a legkevésbé se tartózkodó s amikor a villamos felvirágozott újonc-csapattal találkozik, így kezd érzelegni:

- Hát ezeket is viszik, szegényeket! Vajon hány fog visszatérni közülük?! És az élvemaradtak közül is hánynak fog megmaradni keze-lába?! Borzasztó, hogy hány ember bénul meg ebben a háborúban? És mit fognak kezdeni azok a féllábúak, akiknek az egyik karjuk is hiányzik?! Ki fogja ellátni őket?! Vagy menjenek el koldulni, ahányan vannak?! Mikor lesz már béke?!

 

Már éppen ideje volna, hogy béke legyen. Hiszen nemsokára mindegyik hadviselő félnek elfogy az emberanyaga! Kiket fognak aztán a harcba küldeni, innen is, túlról is?! A hetvenéveseket meg a gyerekeket?! És miért? Hogy új piaca legyen a tőkéinknek? Hát ne legyen új piaca a tőkéinknek.

A beszélgetés - vagy inkább, monológ - behallatszik a kocsi belsejébe s odabenn egy öreg hölgy, miután egy darabig idegesen fészkelődött, egyszerre felcsattan:

- Hát nincs itten férfi, aki rendet csináljon és betömje a száját ennek a nyomorultnak?!

A kocsi belsejében ülő és így aposztrofált férfiak közül az egyik feláll, kilép a peronra és azt mondja a szájas öregnek:

- Hallja, fogja be a száját, mert ha tovább folytatja a szónoklatát, amelyért tulajdonképpen pofont érdemelne, rendőrt hívatok és becsukatom!

Az öreg azt feleli:

- Mi köze önnek ahhoz, hogy én itt másodmagammal mit beszélek?! Ne hallgatózzék! És ne beszéljen pofonról, mert ezt az kaphatja meg, aki ígéri!


Amaz a legközelebbi megállónál rendőrt hívott s felszólítja ezt, hogy állapítsa meg, kicsoda ez az öregember, mert ez a villamos peronján hazaáruló és lázító szónoklatot tartott. A rendőr teljesíti a kívánságot, feljegyzi annak a fiatalnak a nevét és lakását is, akivel az öreg beszélgetett, aztán a kocsi belsejében ülőkhöz fordul, ki hallotta a lázító beszédet?

Csak két ember jelentkezik tanúnak, az öreg hölgy meg a Lohengrin, aki az agg Brabanti Elzáért síkra szállott.

A rendőrség átteszi az ügyet a büntetőtörvényszékhez.

Kihallgatják a tanúkat. Az első azt mondja, hogy a vádlottal csak ő állt a peronon, kívülük senki s a vádlott heveskedés nélkül szólt olyan kérdésekről, amelyek ma mindenkit foglalkoztatnak. Az öreg hölgy és Lohengrinje ellenben egyértelműen azt vallják, hogy a vádlott lázító hangú és tartalmú szónoklatot tartott.

A védő kifejti, hogy csak magánbeszélgetésről lehet szó, mely nem közönségnek szólt, ha véletlenül más is meghallhatta. Megjegyzi, hogy Brabanti Elza gyermektelen felesége egy olyan kereskedőnek, aki a háborúban zsírspekulációval nagy vagyont szerzett s így érthető, ha a békét nem várja türelmetlenül. Elmondja végül, hogy a vádlottnak, aki vagyontalan szedő, egy fia megbénult, harmadik fia pedig most is a harctéren van.

A büntetőtörvényszék hat heti fogságra ítéli a vádlottat, mert nyilatkozatai a közrendet veszélyeztették és ez olyan időben, mint a mai, nem maradhat megtorlás nélkül.

Mikor azt kérdik: megértette-e, a vádlott azt feleli, hogy más időben az emberek milliói szájaskodnak, privátim és közönség előtt, minden bűnhődés nélkül, de még az olyan időben is, mint a mai, pusztán a békeáhítozásért hat heti fogság egy kicsit sok békedíjnak. De a törvényszék elnöke torkára forrasztja a szót azzal, hogy fogja be a száját, mert különben rendbírsággal sújtja.

<<
<
1
2
>
>>
Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
A Mátyás-kút A Mátyás-kút
A budai várban nemsokára teljes díszében fog ragyogni. Belső...
A párton kívüli kormány A párton kívüli kormány
Vörös László, Kristóffy József, Lukács György, Lányi Bertalan...
Eperjessy hajthatatlan – nem akar többi versenyezni Eperjessy hajthatatlan – nem akar többi versenyezni
Eperjessy Bélát a MUSz tudvalevően büntetéssel sújtotta, mert...
A helytelen finánc-politika csökevénye
1927-ben, mint kistermelők, Jászfényszaru községben akartuk kifőzni...
Sebők Zsigmond ifjusági könyvei Sebők Zsigmond ifjusági könyvei
Ifjusági irodalmunk, mely úgyszólván teljesen a karácsonyi...
Vízipóló meglepetés: Magyarország – Németország 5:5 (4:3) Vízipóló meglepetés: Magyarország – Németország 5:5 (4:3)
Vasárnap délután az „őszi” időjárás ellenére több mint...
Mezőgazdasági munkabérek Magyarországon az 1903. évben Mezőgazdasági munkabérek Magyarországon az 1903. évben
Hazánk mezőgazdasági munkabéreiről a fölmivelésügyi miniszterium...
Beharangozó a berliniekkel játszott meccshez Beharangozó a berliniekkel játszott meccshez
A berlini csapat a kontinens legrégibb football csapata, már volt...
A papirgyártásról A papirgyártásról
A papirgyártás eredetileg Kínából indult ki, ahonnan a mórok...
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98