Dtum
Login with Facebookk
1916 | Július

Békedíj

Ambrus Zoltán: HÁBORÚS JEGYZETEK


Berlinben, a villamos peronján két férfi álldogál és beszélget, az egyik öreg, a másik fiatal. Tulajdonképpen csak az öreg beszél, mert az ifjabbik, aki tehát bölcsebb is, miután elmesélte, hogy őt a katonai szolgálatra most még alkalmatlannak találták, csak "Hja-hja!" vagy "Persze, persze!"-féle kijelentésekkel szekundál az öregnek. Ez azonban a legkevésbé se tartózkodó s amikor a villamos felvirágozott újonc-csapattal találkozik, így kezd érzelegni:

- Hát ezeket is viszik, szegényeket! Vajon hány fog visszatérni közülük?! És az élvemaradtak közül is hánynak fog megmaradni keze-lába?! Borzasztó, hogy hány ember bénul meg ebben a háborúban? És mit fognak kezdeni azok a féllábúak, akiknek az egyik karjuk is hiányzik?! Ki fogja ellátni őket?! Vagy menjenek el koldulni, ahányan vannak?! Mikor lesz már béke?!

 

Már éppen ideje volna, hogy béke legyen. Hiszen nemsokára mindegyik hadviselő félnek elfogy az emberanyaga! Kiket fognak aztán a harcba küldeni, innen is, túlról is?! A hetvenéveseket meg a gyerekeket?! És miért? Hogy új piaca legyen a tőkéinknek? Hát ne legyen új piaca a tőkéinknek.

A beszélgetés - vagy inkább, monológ - behallatszik a kocsi belsejébe s odabenn egy öreg hölgy, miután egy darabig idegesen fészkelődött, egyszerre felcsattan:

- Hát nincs itten férfi, aki rendet csináljon és betömje a száját ennek a nyomorultnak?!

A kocsi belsejében ülő és így aposztrofált férfiak közül az egyik feláll, kilép a peronra és azt mondja a szájas öregnek:

- Hallja, fogja be a száját, mert ha tovább folytatja a szónoklatát, amelyért tulajdonképpen pofont érdemelne, rendőrt hívatok és becsukatom!

Az öreg azt feleli:

- Mi köze önnek ahhoz, hogy én itt másodmagammal mit beszélek?! Ne hallgatózzék! És ne beszéljen pofonról, mert ezt az kaphatja meg, aki ígéri!


Amaz a legközelebbi megállónál rendőrt hívott s felszólítja ezt, hogy állapítsa meg, kicsoda ez az öregember, mert ez a villamos peronján hazaáruló és lázító szónoklatot tartott. A rendőr teljesíti a kívánságot, feljegyzi annak a fiatalnak a nevét és lakását is, akivel az öreg beszélgetett, aztán a kocsi belsejében ülőkhöz fordul, ki hallotta a lázító beszédet?

Csak két ember jelentkezik tanúnak, az öreg hölgy meg a Lohengrin, aki az agg Brabanti Elzáért síkra szállott.

A rendőrség átteszi az ügyet a büntetőtörvényszékhez.

Kihallgatják a tanúkat. Az első azt mondja, hogy a vádlottal csak ő állt a peronon, kívülük senki s a vádlott heveskedés nélkül szólt olyan kérdésekről, amelyek ma mindenkit foglalkoztatnak. Az öreg hölgy és Lohengrinje ellenben egyértelműen azt vallják, hogy a vádlott lázító hangú és tartalmú szónoklatot tartott.

A védő kifejti, hogy csak magánbeszélgetésről lehet szó, mely nem közönségnek szólt, ha véletlenül más is meghallhatta. Megjegyzi, hogy Brabanti Elza gyermektelen felesége egy olyan kereskedőnek, aki a háborúban zsírspekulációval nagy vagyont szerzett s így érthető, ha a békét nem várja türelmetlenül. Elmondja végül, hogy a vádlottnak, aki vagyontalan szedő, egy fia megbénult, harmadik fia pedig most is a harctéren van.

A büntetőtörvényszék hat heti fogságra ítéli a vádlottat, mert nyilatkozatai a közrendet veszélyeztették és ez olyan időben, mint a mai, nem maradhat megtorlás nélkül.

Mikor azt kérdik: megértette-e, a vádlott azt feleli, hogy más időben az emberek milliói szájaskodnak, privátim és közönség előtt, minden bűnhődés nélkül, de még az olyan időben is, mint a mai, pusztán a békeáhítozásért hat heti fogság egy kicsit sok békedíjnak. De a törvényszék elnöke torkára forrasztja a szót azzal, hogy fogja be a száját, mert különben rendbírsággal sújtja.

<<
<
1
2
>
>>
Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Fölényesen nyertük meg a magyar-osztrák úszómérkőzést Fölényesen nyertük meg a magyar-osztrák úszómérkőzést
A Dianabad uszodájában vasárnap este zsúfolt nézőtér előtt folytatták...
Teleki Pál a nemzetek közötti békés együttműködésről Teleki Pál a nemzetek közötti békés együttműködésről
Vas, Sopron és Zala vármegyék cserkészszervezetei vasárnap közgyűlést...
Tavaszi divat Tavaszi divat
Alig mult el a társas összejövetelek idénye, ismét ujabb...
Zsidó tagok nélkül tartja közgyűlését az idén a tőzsde Zsidó tagok nélkül tartja közgyűlését az idén a tőzsde
A budapesti áru- és értéktőzsde közgyűlése minden évben rendszerint...
MTE 10 km-es futóversenye MTE 10 km-es futóversenye
Az MTE-nek vasárnap reggel 9 órára kiirt 10 km-es tízes...
Vezetőket termel ki a tapasztalt szakmunkásokból a Lehr Ernő cég Vezetőket termel ki a tapasztalt szakmunkásokból a Lehr Ernő cég
A Lehr Ernő – Hazai Kötszövőipar rt. most újabb, rendkívül...
Törökország háboruja Törökország háboruja
Amikor a világháboru kitört s nyilvánvaló lett, hogy annak...
Botrányba fulladt a birkózó csapatbajnokság döntője Botrányba fulladt a birkózó csapatbajnokság döntője
A telt ház, szebbnél-szebb küzdelmek és ünnepélyes díjátadás...
Háború a mikroszkóp alatt , a gyulladás
Mi történik most, ha szenny, és ezzel együtt baktériumok jutnak a...
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98