Dtum
Login with Facebookk
1916 | November

A házbér kérdés

A háborus nehézségekhez hirtelen ujabb csatlakozik a fővárosban: ha nem sikerül egyrészt erélyesen, másrészt méltányosan megakasztani mindjárt első utjában ezt a kisérletet. Annál inkább kell rendezni a kérdést, mert a baj hamar országossá lehet. Ugyanis több nagyobb háztulajdonos nagyarányu béremeléssel célozta meg a lakókat, akik abba a kényszerhelyzetbe kerültek, hogy májusra vagy kiköltöznek, ami megint nagy költséggel és esetleg rosszabb cserével jár, vagy megadják magukat és vállalják az életviszonyokon már teljességgel tulcsapó terhet.

A főváros közgyülése is foglalkozott a hirtelen kirobbant kérdéssel és Vázsonyi Vilmos inditványának szellemében feliratot intéz a kormányhoz az ügy sürgős rendezése végett. Mindenekelőtt föl kell ismernünk azt a most általánosan tapasztalt kórságot, hogy a lakbéremelés eszközét is azok az elemek adják a háztulajdonosok kezébe, akik a háboru alatt áremelő osztozkodással illetéktelen haszonra tettek szert és pöffeszkedő elbizakodottságukban nem tudják, hogyan verjék el a könnyen szerzett pénzt.

Az kevés vigasztalás az inségbe szoritott tömegnek, hogy ezek az elemek, amelyek épp oly könnyelmüen hajigálják szét a pengőket, mint amily könnyen hozzájutottak, a természet törvényei szerint megint legnagyobbrészt össze fognak omlani s visszabujnak a kétszobás lakásokba és az ócska házakba, mert addigra a középosztály tönkremegy.

Föltétlenül szükséges tehát olyan kormányi intézkedés, mely megtiltja a házbérek minden emelését, legalább a háboru idejére. Noha ezt nem tartjuk elégnek. Szükségesnek tartanók, hogy a kormány és a főváros még a háboru alatt gondoskodjék kellő számu ház épitéséről, hogy a háboru után csak két-három év alatt helyreálló normális épitkezésig is konkurrenciát emeljen a lakásszükséget kihasználó emelések elé.

Másrészt azonban, midőn az ilyen visszaélések erélyes korlátozását kivánjuk, nem szabad elzárkóznunk a méltányosság, illetőleg több, az igazság elöl. Ezért helyesnek tartjuk Vázsonyi inditványának azt a részét, hogy azoknak a háztulajdonosoknak, akik nem nyerészkedést üznek lakásaikkal, ellenben bevonulásuk és az ezzel járó moratóriumi intézkedések következtében sokat vesztettek, adjon a kormány bizonyos kárpótlást.

Van sok háztulajdonos, akinek ugyszólván egyedüli jövedelme a háza, amely nem egy esetben meg is van terhelve. Sok lakását bevonultak lakják. Ezeknek ittmaradottjai nem tartoznak többet fizetni, mint amennyi lakbérsegélyt kapnak az államtól. Ellenben a jelzálogadósságot és kamatot meg kell fizetnie a tulajdonosnak.

Most már elképzelhetjük, milyen helyzetbe kerül az a tisztességes háztulajdonos, aki lakásainak nagy része után csak filléreket kap; a jelzáloghitelt, javitási költséget pedig viselnie kell. Még annyira is elmennénk, hogy ahol bebizonyitható, hogy a háztulajdonos javitást, átalakitást végeztet, hogy 10 %-al emelhesse a házbért s igy a mostani drágább munkabér és anyagköltség megtérüljön.

Mindazon lakások után pedig, melyeket bevonult katonák birnak, kapjon a háztulajdonos az államtól bizonyos kárpótlást. Senki sem számitott ugyanis arra, hogy a háboru esztendőkig fog tartani. Nem követelhető tehát a háztulajdonosoktól, hogy ő veszitsen nagy összegeket a miatt, hogy az állam katonai szolgálatra igénybe vette a lakóját.

Azt is meg kellene szüntetni, hogy a bevonultak családja a csekély fizetségért egy nagy lakás fentartásának jogát vindikálhassa magának. Rendezkedjék be az is a viszonyokhoz képest, de ne éljen a becsületes eljárásu háztulajdonos rovására.

<<
<
1
2
>
>>
Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Amit a vérerek betegségeiről tudni kell, a vérerek görcse Amit a vérerek betegségeiről tudni kell, a vérerek görcse
Miként a nagyvárost a vízvezeték és gázcsövek bonyolult hálózata, úgy...
Új otthont kapnak a vitorlázórepülők a Hármashatárhegyen Új otthont kapnak a vitorlázórepülők a Hármashatárhegyen
A napfényes kora tavaszi vasárnap délelőtt feketéllettek a...
Az erdélyi GyOSz Az erdélyi GyOSz
Az erdélyi GyOSz a minap tartott közgyűlésén számolt be eddigi...
A személyi harcz vége A személyi harcz vége
A vezérek egy része bizonyosra vette, hogy Andrássy mint dezignált...
Aki disszimilál, sohasem volt magyar - mondta Hóman Aki disszimilál, sohasem volt magyar - mondta Hóman
Hóman Bálint vallás- és közoktatásügyi miniszter vasárnap a...
Apróságok Apróságok
Pár év előtt sokat irtak az ujságok Ferencz Ferdinánd trónörökös...
Panamázott, sápot húzott Szálasi államtitkára Panamázott, sápot húzott Szálasi államtitkára
Szabó Dezső, az Elsodort falu című művében, majd későbbi röpirataiban...
Rampolla bíboros meghalt Rampolla bíboros meghalt
A katolikus világ egyik legkimagaslóbb egyénisége, Rampolla bíboros...
Több mint kétmillió pengő van az inségakció céljaira
Mayer János kisgazdaminiszter elnökletével november hó 17-én mintegy...
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98