Dtum
Login with Facebookk
1916 | November

A tronváltozás és a politika

A politikai körök érdeklődése egyelőre még csak a hétfői gyászülés és a törvényhozásnak a király temetésében való részvételére irányul, az egyes pártok vezetői azonban máris tanácskoznak arról, hogy milyen magatartást tanusítsanak a temetés után tartandó üléseken, amikor elsősorban a koronázási hitlevél szövegének a megállapításáról és még néhány más javaslat kerül tárgyalásra. A miniszterelnök már a szombati tanácskozáson kifejezte azt a kérését, hogy a parlamenti ülések minét méltóságteljesebben és simábban menjenek végbe, hogy az ellenzék a maga részéről is mindent megtesz ennek az érdekében.

 

A koronázási hitlevél szövegének a tárgyalásánál lesznek bizonyos közjogi viták, azonban bizonyos, hogy az ellenzék semmiféle akadályt nem fog gördíteni az elé, hogy az utlevél szövege minél előbb készen álljon és az uj király kifejezett alkotmányos szándékához képest minél előbb megkoronáztassa magát.


Azok a hirek, amelyeket a mult napokban korportáltak arról, hogy a király a koronázás alkalmával, illetve az ünnepségek után fogadni fogja a magyar vezető politikusokat, egyelőre még nem nyertek megerősítést. Értesülésünk szerint valószinű, hogy az uralkodó az első hosszabb budapesti tartózkodása alkalmával keresni fogja az alkalmat, hogy megismerkedjék azokkal a vezető politikai személyiségekkel, akikkel trónörökös korában még nem volt alkalma megismerkedni. Az alkotmánypárt köréből hallottuk, hogy elsősorban gróf Andrássy Gyula és gróf Apponyi Albert fog meghivót kapni a királyhoz. Mind a kettő valóságos belső titkos tanácsos, igy tehát a kihallgatás formaszerű előfeltételei is meg vannak.

 

Az alkotmánypárt köréből nagy jelentőséget tulajdonítanak annak, hogy gróf Berchtold lesz Montennovo mellett IV. Károly király egyik udvarmestere. Ismeretes, hogy Berchtold és gróf Andrássí Gyula az utóbbi időkben szoros összeköttetést tartottak fenn egymással és Andrássy a képviselőház legutóbbi külpolitikai vitájának alkalmával feltünően védelmébe vette Berchtold külpolitikáját Buriánéval szemben.

 

Azok a messzemenő kombinációk azonban, mintha Burián nemsokára elhagyná helyét és utódja magyar politikus lesz, egyelőre valóban csak kombinációk és komoly alapjuk aligha van. Ez a kérdés csak akkor lesz aktuális, ha Körbernek sikerülne az osztrák parlamentet tényleg munkaképessé tenni. Ebben az esetben a delegációk január végén valóban összeülnének és erős külpolitikai viták várhatók, ekkor lehet reménye az ellenzéknek, hogy sikerülni fog Buriánt megbuktatni és helyére esetleg Berchtold támogatásával Andrássyt ültetni. Addig azonban még sok viz fog lefolyni a Dunán.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98