Dtum
Login with Facebookk
1917 | Augusztus

Villamos erő a tanyán

Ez a minden felforgató világháború sok mindenre megtanított bennünket.
Most jöttünk rá arra igazában, hogy elsősorban agrárország vagyunk és most tudtuk meg azt, hogy nálunk a mezőgazdasággal sokkal kevesebbet törődnek, mint a mennyit törődni kellene.

Gyakorlati nemzetgazdák egyrészt a külföldi példák nyomán, másrészt a mi sajátos viszonyaink alapos ismerete alapján kiszámították már, hogy a magyar földnek intenziv termelése esetén legalább kétszer annyit kellene jövedelmeznie, mint a mennyit ma jövedelmez és a kérdésre tartozó tudományos vitáknak már meg is van az eredménye, s minden lépés megtörtént arra, hogy a háború után a mezőgazdaság terén a legtökéletesebb többtermelés induljon meg. 

Többet kell termelnie a nagybirtokosnak, de többet kell termelnie a kisgazdának is.
És ennek a tételnek első pontja az, hogy a hol csak lehet, a kézi erőt, az állati erőt gépekkel kell helyettesíteni. Be kell vonulnia a villamosságnak a tanyára is. S több helyen már be is vonult. 

A mig azelőtt a cséplőgépet tűzveszélyes volta miatt a házak környékén nem is volt szabad elhelyezni, addig ma a villamos-cséplőgépek a tanyai házak udvarán végzik a munkájukat, ha az egyik gazda gabonáját már elcsépelték, akkor a gépet átviszik a szomszéd ház udvarára és a gép ott végzi tovább a munkáját.

Ennél a cséplésnél nem történhetik robbanás, ez a gép nem gyujthat és egy mozdulással akármelyik gyerek megindíthatja, vagy elállíthatja a gépet. És külön szerkezetü gép sem kell a csépléshez. Szabadkán például régi rendszerü cséplőgépekre rászereltek akkumulátorokat, azokat összekapcsolták a villamos vezetékkel és a gép lényegesen olcsóbb anyagfogyasztás mellett többet dolgozott, mint a régi metódus mellett. 

Ma ez a változás elsősorban azért következett be és most Szabadkán elsősorban azért próbálkoztak meg a villamos-csépléssel, mert a cséplőgépek másik hajtóanyaga: a szén, nehezen szerezhető be. Az embereket a kényszerüség vitte rá erre a megoldásra, azonban a próba annyira sikerült, hogy a háború után, a mikor a többtermelést nálunk bevezetik, a villamos-cséplés valószinüleg annyira általános lesz az országban, mint a villamos-áramnak a mezőgazdaság egyéb ágaiban való általános felhasználása.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98