Dtum
Login with Facebookk
1917 | Június

Általános békét követelnek az oroszok

Az összes oroszországi munkás- és katonatanácsok kongresszussa nagyfontosságu határozatokat hozott, amelyek messzireható követezménynyel lesznek ugy Oroszország belső helyeztére, valamint a régen áhitott világbékére. Oroszországban, - dacára a megnyugtató és békéss jellegű táviratoknak, amelyek Angilán keresztül érkeznek ide – még mindig forradalmi mozgalmak vannak.

 

Forradalom, nemcsak a polgárság, hanem a katonaság körébenn is. aminek kétségtelen jele az a két rövid távirat, amelyiknek egyike az orosz feketetenger flotta parancsnokának kénytelen lemondását jelenti, a másik pedig arról ad hírt, Pétervárott kihirdették a hadiállapotot. Az orosz munkás- és katonatanács, számolva ezzel a fenyegető helyzettel, ma olyan határozatot hozott, amely szerint helyesli a koaliciós kormány megalakítását, de ezt megelőzőleg követeli az ideiglenes kormánytól, hogy törekedjék az annexió és hadikárpótlás nélküli általános békére a népek ama joga alapján, hogy politikai jövőjét minden nép maga épitheti ki. Követelik továbbá az alkotmányozó gyülés mielőbbi összehívását.


Az oroszországi eseményekről szóló legujabb táviratainkat itt adjuk:
A munkás- és katona-tanács határozata
Pétervár, junius 23. (Pétervári távirati ügynökség)

Az összes oroszországi munkás- és katonatanácsok képviselőinek általános kongresszusa 543 szavazattal 126 szavazat ellen a következő határozatot fogadta el:
1. Tekintve, hogy az egész hatalomnak egyedül a polgárság kezében való összpontosítása a dolgok mostani állása mellett halálos csapás volna a forradalom ügyére és hogy másrészt az egész hatalomnak a munkás- és katonatanácsra való átruházása a forradalmi erőket jelentékenyen meggyengitette volna, a gyülés helyesli egy koaliciós kormány megalakulását.


2. A gyülés a szocialista minisztereknek a kormány általános politikájáról tett nyilatkozatait kielégítőnek tartja és azokat helyesli.


3. A gyülés felhívja az ideiglenes kormányt, hogy politikai programmját erélyesen valósitsa meg, t. i. hogy törekedjék a területszerződések és kárpótlás nélküli általános békére, a népek ama jogának alapján, mely szerint politikai jövőjüket maguk építhetik ki, továbbá győzze le a pénzügyi és nemzetgazdasági válságban fenforgó nehézségeket, járjon el erélyesen minden az ellenforradalom ellen irányitott kisérlet ellen, terjesszen elő mihamarább birtoktörvényt és munkástörvényt, a melyekben számot vet a dolgozó osztályok követeléseivel, egyesítse a forradalmi erőket az által, hogy a helyi közigazgatásit ujra felépíti és azokba a községekbe és városokba, amelyekben eddig nem volt önkormányzat, ezt bevezeti.


4. A gyülés az alkotmányozó gyülés mihamarábbi összehivását követeli.


5. Követeli továbbá, hogy az előzőkben ismertetett, programm szerencsés végrehajtása után egy egységes programm alkottassék, a mely az egész szervezett orosz demokráciát képviseli és amelynek magában kellene foglalnia a parasztok képviselőit is és melynek a szocialista miniszterek a kormány egész kül- és belpolitikájáért felelősséggel tartoznának.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98