Dtum
Login with Facebookk
1917 | Október

A Károlyi-párt kuruckodása



Bonyodalmak a Károly-keresztesek választójoga miatt.
E hónap második felében, tizenhatodikán vagy tizennyolcadikán ül össze a képviselőház. Régen nem volt olyan fontos és nagyjelentőségű ülésszaka a magyar parlamentnek, mint lesz a mostani. Az évek óta huzódó választójog ügyének kell eldőlnie jobbra vagy balra ezen az ülésszakon. Vagy megtörik a munkapárt makacs ellenállása és a választótörvény, a magyar politika e régi égető kérdése, végre tető alá kerül, vagy bekövetkezik a radikális megoldás: a képviselőház feloszlatása és az uj választások kiírása.
Érthető ilyen körülmények között, hogy politikai körökben mindenütt nagy érdeklődéssel és nagy készülődéssel várják a képviselőház összeülését. Az uj választótörvény már javában készül a Klotild-utcai igazságügyi palotában, ahol Vázsonyi Vilmos, a választójogi miniszter és munkatársai valóban megfeszített munkával dolgoznak a javaslaton. Biztosra vehető, hogy a javaslat október közepére elkészül és a Ház egyik első ülésén a nyilvánosság elé kerül.
Az utolsó hetekben azonban váratlan nehézségek merültek fel. A javaslat valamennyi pontjára nézve teljes megegyezés ugy a kormány egyes tagjai, mint a választójogi blokk között, kivéve a Károly-keresztesek választójogát. Polónyi Géza szóvátette egyik legutóbbi képviselőházi ülésen, hogy a készülő választóreformban az analfabeta Károly-keresztesek nem kapnak választójogot. Az egyik munkapárthoz közelálló lap nyilván ravasz robbantási szándékból kiélezve ezt a dolgot, de cáfolat nem érkezett. Azóta ebben az ügyben tárgyalások voltak a választójogi blokk és a kormány között. A Károlyi-párt egyes hevesvérű tagjai türelmetlenkedtek és nem egészen mentem minden személyi célzattól egyes lapokban szellőztették is az ügyet. Károlyi a mult pénteken felkereste e kérdésben Vázsonyi minisztert és részletesen megtárgyalta a Károly-keresztesek választójogának kérdését.
Ilyen előzmények után vasárnap politikai körökben az a hír terjedt el, hogy a választójogi blokk egyes csoportjaiban lényeges ellentétek merültek fel, sőt olyan híresztelések is voltak, hogy a Károlyi-párt tagjai ki akarnak lépni a blokkból, mert az uj javaslat szerint csak az írni-olvasni tudó Károly-keresztesek kapnak választójogot. Értesülésünk szerint ezek a hírek tulzottak, mert a tárgyalások e kérdésben – mely különben is kis részletkérdése a választójog nagy ügyének – még folynak és biztosra vehető, hogy a kormányt támogató pártok meg fogják találni a megoldást, mely a blokkot és a magyarság jogos érdekeit is kielégíti.
A választójogi blokk különben vasárnap is folytatta tevékenységét és több helyen népgyülést tartott. Pozsonyban gróf Batthyány Tivadar, Debrecenben és Kassán több Károlyi-párti képviselő és szociálista vezér tartott beszédet.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98