Dtum
Login with Facebookk
1918 | Április

Az új külügyminiszter kinevezése

Április 16-án este hivatalosan jelentették, hogy a király báró Burián István közös pénzügyminisztert a császári és királyi ház és a külügyek miniszterévé nevezte ki.


Mint a „Magyar Távirati Iroda” értesül, a választás azért esett báró Burián Istvánra, mert nem tekintve azt, hogy birja a király bizalmát, részletesen ismeri mindazokat az előzményeket, a melyek alapos ismerete a tárgyalás alá kerülő nemzetközi egyezményekkel kapcsolatosan rendkivül fontos.


A külügyminiszter, eddigi hirek szerint továbbra is megtartja a közös pénzügyminiszterium vezetését.


Báró Buriánt elutazása előtt este háromnegyed kilencz órakor fogadta a király, s ekkor nevezte ki külügyminiszterré.


A kormány ezután az alábbi félhivatalos jelentést adta ki:
A miniszterelnökségi palotában ma délután Wekerle Sándor miniszterelnök elnöklésével miniszteri értekezlet volt, a melyen a távollevő Szterényi József kereskedelemügyi és Unkelhauser Károly horvát minisztereken kívül részt vettek az összes miniszterek. A miniszteri értekezlet arra való tekintettel, hogy a kormány ez idő szerint nem rendelkezik az eszközöknek azzal a mértékével, a melyet szükségesnek tart ahhoz, hogy a választójogi reformot tető alá juttassa, abban állapodnak meg, hogy másnap ebben az ügyben minisztertanácsot tartanak. Ezen a tanácskozáson a kormány előreláthatóan elhatározza, hogy benyujtja lemondását.


A király tiz és fél órakor megjelent a nyugati pályaudvaron, a honnan Bécsbe utazott. Az udvari váróteremben még tiz perczes kihallgatáson fogadta Vázsonyi Vilmost, a ki távozóban mosolyogva mondta az ujságiróknak:
- Resszorügyekről referáltam ő felségének.


A pályaudvaron a király néhány szót váltott Bárczy István főpolgármesterrel és Sándor László rendőrfőkapitánynyal. A vonat 10 óra 40 perczkor indult el. Vele utazott el báró Burián külügyminiszter is.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98