Dtum
Login with Facebookk
HIRDETÉS
1918 | Április

A győzelem előkészítése

Egy németországi szaklap körkérdést intézett a német hadsereg vezéreihez s azt kérdezte tőlük, hogy melyik az az élvezeti cikk, vagy táplálószer, amelyet az ő véleménye szerint a katona egy pillanatra sem tud nélkülözni.

A tábornokok sorra feleltek, mert mind fontosnak találták, hogy az otthon maradt polgárság is megtudja, hogy mi az a csodadolog, "melyről" a katona egyetlen pillanatra sem szeretné, ha hiányoznék. Nem kisebb nevek, mint Hindenburg és Mackensen, sőt főhercegi vezérek is irtak s ezekből az írásokból az derül ki, hogy a katona a fronton a dohányt és az ivóvizet, helyesebben a szomjuságoltó szert sem tudja elengedni.

Dohány, szivar, cigaretta és a szomjcsillapító. Ez a válaszsorozat figyelmeztetés, valamint utmutatás az itthonmaradottak számára, hogy a szeretetadományok címén ne képeslevelezőlapot meg bugylibicskát, gyűszűt és hasonló haszontalanságot küldjenek, hanem füstölni valót és szomjcsillapítót. Ez pedig nem más, mint csokoládé, édesség vagy savanyuság cukorban és limonádé szilárd állapotban.

Főleg ez az utóbbi, ami a szomjuságot testi fölfrissitéssel cseréli föl. A hadvezetőség ezt tudja, bizonyíték erre a képen látható gép, amely éppen azt a jelenetet ábrázolja, mikor a német katonák a front mögött sorban a limonádégéphez mennek, hogy felüdítsék elfáradt, sokat szenvedett belső részeiket.

A gép semmi más, mint hordozható szikvízkészítő masina. Van rajta egy nagy tartály, amelyben előre el van készítve az édesízű, cukrozott víz. A tartályból egész csőhálózat vezet a különböző töltőcsapig. Magát az édes vizet szénsavnyomással szorítják a csőhálózatba, s a vizzel együtt szénsav is préselődik bele az üvegbe. A nyilásával lefelé fordított üvegekbe belenyomódik igy a szénsavval telített üdítőital s az üveg száját elzárja az a kis üveggolyó, amely az üveg szája és a nyaka közötti mélyedésben van.

Ilyen üveget bizonyára már minden olvasónk látott, még a nép is "Gazőz"-nek hivja a belső tartalmát. A külső alakját a kép baloldalán álló katonától jobbra a polcon lévő két üveg mutatja. A szekér tetején van két tartalék acélpalack, amelyek tele vannak folyékony szénsavval, egy ilyen acélpalack függőlegesen be van állítva használat céljából a szekér hátsó felületén.


Nyomáskiegyenlítésül és üvegmosás céljából a szekér oldalán egy kis vödör víz áll, ebből a szénsavnyomás szívja ki a vizet. A tartályból oldalt, ahol a baloldali harcos áll, poharakba is ereszthető a szénsavas ital oly esetekben, amikor a szekérnél látják el a katonákat üdítő folyadékkal.

A gép az előállított, eldugaszolt limonádét a frontra, a lövészárokba gyártja s az élelemmel ezt is kihordják a kiszáradt torku katonákhoz. Az alkoholmentes tulajdonságon kivül a szénsavtartalom üdítő hatása az, amely megbecsülhetetlenné teszi a limonádét a fronton, s ez bizonyára nem egy győzelem elősegítéséhez vezetett. E gépek ma már az egész világon el vannak terjedve.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


HIRDETÉS
Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Ha az 50 éves asszony férjhez akar menni… Ha az 50 éves asszony férjhez akar menni…
Molik Sándorné 50 éves budapesti asszony Kispesten lakáskeresés...
A miniszterelnök beszéde Ungváron A miniszterelnök beszéde Ungváron
Kállay Miklós miniszterelnök beszédében abból indult ki, hogy a...
Gazdasági nevelés a hadseregben Gazdasági nevelés a hadseregben
Nem először emelünk szót a Magyarország jövője iránt messzelátó...
Egy ujkori kuruzsló Egy ujkori kuruzsló
Az emberek butasága a legnagyobb istencsapás. De azok, a kik a mások...
Külkereskedelmi szerződéseink ma Külkereskedelmi szerződéseink ma
A német-osztrák-magyar kereskedelmi szerződésről felette sokat írtak...
A haj A haj
A legutolsó divat szerint fésülködö urak és hölgyek bizonyára nem is...
A nemzetközi gazdasági viszonyok A nemzetközi gazdasági viszonyok
A nemzetközi gazdasági viszonyok megitélése terén a rendkivül...
A mentőcsónak A mentőcsónak
Ki nem emlékszik még a Titanic hajó óriási katasztrófájára? Arra a...
Nedo Nadi legyőzte Gaudint és Haussyt Nedo Nadi legyőzte Gaudint és Haussyt
A „La Gazetta dello Sport” külsőségeiben pompásan...
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98