Dtum
Login with Facebookk
1918 | Április

A győzelem előkészítése

Egy németországi szaklap körkérdést intézett a német hadsereg vezéreihez s azt kérdezte tőlük, hogy melyik az az élvezeti cikk, vagy táplálószer, amelyet az ő véleménye szerint a katona egy pillanatra sem tud nélkülözni.

A tábornokok sorra feleltek, mert mind fontosnak találták, hogy az otthon maradt polgárság is megtudja, hogy mi az a csodadolog, "melyről" a katona egyetlen pillanatra sem szeretné, ha hiányoznék. Nem kisebb nevek, mint Hindenburg és Mackensen, sőt főhercegi vezérek is irtak s ezekből az írásokból az derül ki, hogy a katona a fronton a dohányt és az ivóvizet, helyesebben a szomjuságoltó szert sem tudja elengedni.

Dohány, szivar, cigaretta és a szomjcsillapító. Ez a válaszsorozat figyelmeztetés, valamint utmutatás az itthonmaradottak számára, hogy a szeretetadományok címén ne képeslevelezőlapot meg bugylibicskát, gyűszűt és hasonló haszontalanságot küldjenek, hanem füstölni valót és szomjcsillapítót. Ez pedig nem más, mint csokoládé, édesség vagy savanyuság cukorban és limonádé szilárd állapotban.

Főleg ez az utóbbi, ami a szomjuságot testi fölfrissitéssel cseréli föl. A hadvezetőség ezt tudja, bizonyíték erre a képen látható gép, amely éppen azt a jelenetet ábrázolja, mikor a német katonák a front mögött sorban a limonádégéphez mennek, hogy felüdítsék elfáradt, sokat szenvedett belső részeiket.

A gép semmi más, mint hordozható szikvízkészítő masina. Van rajta egy nagy tartály, amelyben előre el van készítve az édesízű, cukrozott víz. A tartályból egész csőhálózat vezet a különböző töltőcsapig. Magát az édes vizet szénsavnyomással szorítják a csőhálózatba, s a vizzel együtt szénsav is préselődik bele az üvegbe. A nyilásával lefelé fordított üvegekbe belenyomódik igy a szénsavval telített üdítőital s az üveg száját elzárja az a kis üveggolyó, amely az üveg szája és a nyaka közötti mélyedésben van.

Ilyen üveget bizonyára már minden olvasónk látott, még a nép is "Gazőz"-nek hivja a belső tartalmát. A külső alakját a kép baloldalán álló katonától jobbra a polcon lévő két üveg mutatja. A szekér tetején van két tartalék acélpalack, amelyek tele vannak folyékony szénsavval, egy ilyen acélpalack függőlegesen be van állítva használat céljából a szekér hátsó felületén.


Nyomáskiegyenlítésül és üvegmosás céljából a szekér oldalán egy kis vödör víz áll, ebből a szénsavnyomás szívja ki a vizet. A tartályból oldalt, ahol a baloldali harcos áll, poharakba is ereszthető a szénsavas ital oly esetekben, amikor a szekérnél látják el a katonákat üdítő folyadékkal.

A gép az előállított, eldugaszolt limonádét a frontra, a lövészárokba gyártja s az élelemmel ezt is kihordják a kiszáradt torku katonákhoz. Az alkoholmentes tulajdonságon kivül a szénsavtartalom üdítő hatása az, amely megbecsülhetetlenné teszi a limonádét a fronton, s ez bizonyára nem egy győzelem elősegítéséhez vezetett. E gépek ma már az egész világon el vannak terjedve.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98