Dtum
Login with Facebookk
1918 | Január

Caillauxt letartóztatták

Caillauxt volt franczia miniszterelnököt január 14-én délelőtt Párisban letartóztatták s azonnal a „Sanité” börtönébe vitték, ezt a feltűnő hírt közli a hivatalos franczia távirati iroda.


Caillaux bebörtönözésével e pillanatban nem tudni, mit fog elérni kérlelhetetlen ellenfele Clémenceau, a mostani miniszterelnök. Clémenceau alig, hogy kormányt alakított, vádat emeltetett Caillaux, a franczia békepárt vezére ellen, azon a czímen, hogy az ellenséggel összeköttetésbe lépett. A terjedelmes vádirat Caillaux-t, a francziaországi békemozgalom egyik vezető alakját, az ellenséggel való egyetértéssel és az állam biztonsága ellen elkövetett védséggel vádolta és a kamarától mentelmi jogának fölfüggesztését kérte.

 

Deczember 23-án szólalt föl a franczia kamarában Caillaux, Francziaország volt miniszterelnöke. Clémanceaunak szemére vetette, hogy új Dreyfus-ügyet akar csinálni, védelmét higgadtan adta elő és sorra czáfolta az ellene emelt vádakat. Árulás-e az, ha a békére gondolnak? – mondotta és kifejtette, hogy Gambetta nézeteit követte, a mely szerint némi jóakarattal mindig lehetséges Németország és Francziaország között elviselhető viszonyokat teremteni, sajnos azonban, a Clémenceauhoz hasonló férfiak mindig azon iparkodtak, hogy ellentéteket támaszszanak Francziaország és Németország között.

 

A kamara ülésén Caillaux teljes erkölcsi győzelmet aratott, a legtöbb képviselő, a ki Caillaux mentelmi jogának fölfüggesztése mellett szavazott, Renaudel szellemében cselekedett, a ki kijelentette, hogy azért szavaz a bűnügyi eljárás szabaddá tétele érdekében, mert azt akarja, hogy Clémanceau viselje a felelőséget az egész világ előtt.


Clémenceau e lépésével kétségtelenül mindent koczkára vetett, s nem retten vissza attól, hogy a háború negyedik esztendejében egy ilyen hatalmas pör izgalmainak tegye ki Francziaországot.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98