Dtum
Login with Facebookk
HIRDETÉS
1918 | Július

Babits Mihály - Lévay

Pátriárka ment el... Igazi Ember, a Nagyok barátja, Költő... s oly verseké, melyek lelkünk egy régi szobáját bútorozzák.

Igazi ember. Meg lehet döbbenni, milyen kevés manap az igazi Ember, aki nemcsak egy töredék az emberből, aki ezt a szép és keserves életet a Természet szabályai szerint igazán és becsületesen végigéli.

Ő még ismerte Petőfit és Aranyt... Neki még emberek voltak ők is, testben és ruhában... Akiknek már csak a lelkük él: benne még a testük is élt, a külső formájuk. Ezért tűnik föl úgy, mintha vele e nagyjainkból is, megint, elhunyt volna még valami. (A testi formánk úgyis főleg csak másokban él, szemek és emlékek számára...

 

S e tekintetben halálunk szinte csak távozás, az igazi halál később kezdődik, mikor ezek a szemek és emlékek eltűnnek. Az ember részletekben hal meg, s nem csak a halál előtt, hanem a halál után is van egy haldoklás.) Lévay Józseffel szem és emlék tűnt el, nagyjaink földi formájának egy utolsó képe.

S ez - hogy benne éltek még a Nagyok - ez és teljes Embersége teszi, hogy szinte őt is közibük érezzük. Költő volt ő is, nem abból a fajtából, akiknek lépte messze döng "az idők folyosóin", hanem csöndes, "szerényebb bárd", aki éppen szerénységével tud szívünkbe férkőzni. Mert megvolt benne a szerény érzések alázatossága, oly illendőséggel, mely maga művészet.

 

Ebben is az Igazak és Harmonikusok közé tartozott ő, ki hű volt magához, s mikor annyi Újat, Nagyot és Bizarrt hallottunk cérnahangokon: szebb volt ez az egyszerűség, mert legalább igaz volt. Emlékszem, mily jól esett első háborús versének magyar és emberi megilletődése, mikor ifjoncok nietzschei pózokban magasztalták az iszonyú Élményt.

 

Jól esett megvesztegethetetlen ízlése és intelligenciája is, mellyel a komolyságot a legifjabbakban is, ha megvolt, felismerte és a szent hagyományokat hivatalossá hamisító klikknek - az ő öccseinek, a mi bátyáinknak - utálatos irodalompolitikájától mindig távolmaradt. nem állt be e Toldi Györgyök közé, s szellemének vitalitását semmi sem bizonyítja jobban, mint az a hála, amellyel a Nyugat generációja személyesen is tartozik neki, és adózik.

De hálával tartozik neki minden magyar ember, mert érzelmi nevelésünkben vett részt olyan versekkel, mint a Mikes és a Szüretünk, mert igéi gyermekkorunk igéivé s lelkünk részeivé váltak. Igen, oly bútorok ezek, hogy szinte észre sem vesszük már őket, s feledjük költőjüket, mint a mestert, aki a szép vázát csinálta, melyet lakásunk valamely zugában megszoktunk.

 

Pedig a Mester azt adott nekünk, ami a legnagyobb ajándék: egy lélekdarabot. S amiért elfeledjük, éppen azért kellene dicsérni: mert annyira egyszerűen és természetesen mihozzánk tartozik! Meghalt-e az egészen, akiből valami így beivódott nemzetébe?

Halála úgysem fájdalom már, oly teljes volt élete mint egy műremek, s e késő és csendes elalvás a művészi vég tökéletességével zárja le.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


HIRDETÉS
Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Magyarország – Jugoszlávia 0:0 Magyarország – Jugoszlávia 0:0
Vasárnap délután húszezer futballnéző hagyta el szomorúan az...
Windischgrätz bevallotta védőjének Windischgrätz bevallotta védőjének
A frankhamisitási bünpörben a királyi ügyészségnél és a...
A füzéres és boltives vonalvezetés A füzéres és boltives vonalvezetés
Legutóbbi közleményünkben rámutattunk a vonalvezetés rendkívüli...
Bulgária függetlensége Bulgária függetlensége
Az október 5-ikén Tirnovóban fölolvasott királyi manifesztum így...
Milliomosnők. Milliomosnők.
Sok szó esik milliomosokról, de a milliomosnőket már kevésbé...
Igazi rendet Igazi rendet
Igen: rendet! Nincs ennek az országnak józaneszű polgára, aki ne...
A gyémánt képződésének feltétele A gyémánt képződésének feltétele
O. Ruff igen nevezetes kísérletekről számol be (...
 Rodin Rodin
Abban az időben, mikor Párizsban a kiállításokon a szobrok egyformán...
Szanatórium a világűrben Szanatórium a világűrben
Swift Gulliverje újabb kalandjaiban egy Balnibarbi nevű roppant...
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98