Dtum
Login with Facebookk
1918 | November

Független és szabad Magyarország!

Október harmiczadikán este kitört Budapesten a forradalom, a melynek viharos ereje nehány óra alatt és szinte minden vérontás nélkül évszázados intézményeket söpört el és az első népkormányt állította Magyarország élére. A forradalom előkészítője a rengeteg szenvedés és nélkülözés volt, a mely esztendők óta nyomja az országot, lángra lobbantója pedig az a makacsság és késlekedés, a melyet az uralkodó hatalom a nép kivánságaival szemben tanusított. E kivánságok három főcsoportba oszthatók.

 

Az első, a mióta a háború elveszetése fájdalmas bizonyossággá vált, az volt, hogy a béke minden további fölösleges véráldozat nélkül azonnal megköttessék. A második, hogy Magyarország a bomladozó Ausztriától azonnal különíttessék el és mint teljes önálló, független ország igyekezzék fönállását és a mennyire lehetséges, területi sértetlenségét biztosítani. A harmadik követelés az ország demokratikus átszervezése volt a polgári jogok és szabadságok legnagyobb teljességének megadásával.


Mindezen követelések képviselőjének a polgárság Károly Mihály grófot vallotta és ót kivánta a kormány élére. Tájékozatlanság vagy végzetes befolyások azonban ezt a megoldást, a mely elejét vehette volna a súlyos bonyodalmaknak. Folyton késleltették. Szerencsétlen, felemás kisérletek történtek, a melyek a feszültséget egész a megpattanásig fokozták és végre is egy elemi erejű robbanáshoz vezettek.

 

A türelem elfogyott. A forradalom kitört és azt lehet mondani, pillanatok alatt győzött. Polgárság, katonaság, közhatóság és intézmények hozzája csatlakoztak és a forradalom központi szerve a Magyar Nemzeti Tanács egy nap alatt az ország egész szervezett hatalmának birtokába jutott. Most már a legfelső helyen is fölismerték az igazi helyzetet és siettek Károly Mihály grófra rábízni a miniszterelnökséget. De ez az intézkedés már nem adhatta neki a hatalmat, mert a hatalom a diadalmas forradalom akaratából már a kezében volt.


A győzelmes népakarat kormánya rendkívül súlyos föladatokkal a vállán lát munkához. Szerencsétlen hazánk helyzete szomorú és válságos. Győzelmes ellenségek árja hömpölygi körül és a bomlás szörnyű veszedelme fenyegeti. E borzalmas veszedelmekkel szemben egyetlen erőnk, a mely megmenthet bennünket a rend és a fegyelmezettség.


Minden gonosztevőnél gonoszabb, hazaáruló és az ország sirásója az, a ki ezekben a mérhetetlenül súlyos napokban a rendet, a fegyelmet, a közbiztosságot zavarja, a ki valamely garázdaságot művel vagy támogat. Ez rosszabb az ellenségnél, mert saját hazája pusztulására tör. A forradalom meghozta nekünk minden nemzeti és emberi élet legszebb kincsét: a szabadságot. De méltónak kell lennünk erre, hogy ezt a kincset megérdemeljük.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Mini galéria
A Magyar Nemzeti Tanács Az őszirózsás forradalom A forradalmi tömeg a Rákóczi út elején Katonaőrség gépfegyverekkel a Kossuth Lajos utca bejáratánál októbar 31-én Könyvborító, ami mindent elmond 1918 végéről Az új kormány tagjai A forradalom győzelme utáni első falragasz
Cikk-ajánló
A villogó lámpák titka, a Karolus-féle távolbalátó készülék A villogó lámpák titka, a Karolus-féle távolbalátó készülék
A társas összejövetel zsibongása tölti meg a szobákat, együtt a...
Tovább javul a Ferencváros Tovább javul a Ferencváros
Ferencváros–Szolnok 4:1 (2:0) A Szolnok kezd, de Mike megszerzi a...
Ipari kishírek Ipari kishírek
A Gizella-gőzmalom rt. febr. 4-én tartotta első évi közgyűlését. Az...
A Junkers-művek óceánrepülő gépe, a „Bremen” A Junkers-művek óceánrepülő gépe, a „Bremen”
Az egész világ lázas izgalommal kisérte útját és általános volt az...
Lord Robert Cecil szenzációs levele a békeszerződések területi rendelkezések módosításáról Lord Robert Cecil szenzációs levele a békeszerződések területi...
Az ügyvédek miskolci vándorgyülésén, amelyről más helyén számolunk...
Újpest kétszer is vezetett az Austria ellen, de azután összeomlott Újpest kétszer is vezetett az Austria ellen, de azután összeomlott
Austria – Újpest 5:2 (1:1) Feszült várakozással tekintett az...
Egyszerüsitették a gyümölcskivitelt Egyszerüsitették a gyümölcskivitelt
A száraz időjárás minden tekintetben kedvez a gyümölcstermésnek....
A király újra megbízta Fejérváryt A király újra megbízta Fejérváryt
A nagy válságban, a nélkül hogy fordulóhoz jutottunk volna,...
Nehéz választani Nehéz választani
Már a szeptemberi válságban észrevettem, hogy csupa háborús emlék...
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98