Dtum
Login with Facebookk
1918 | Október

Vámháboru Ausztriával?

Az osztrák vámpolitikusokhoz közelálló „N. W. Tagbl.” feltünő helyen a következőket irta:
A gazdasági közösség megszünésével Magyarország és Ausztria között tarifaháboru kitörésének lehetőségeivel is kell a jövőben számolni! 

Ez az osztrák fölfogás a magyar ipari és pénzvilágban feltünést keltett.
Érthetetlennek tartották, hogy épen az osztrák-német tőke veti föl a gazdasági harc lehetőségének kérdését Magyarország és Ausztria közölt, tehát az a fél, amely leginkább rá van utalva arra, hogy a régi ipari fogyasztó területét és a legfontosabb mezőgazdasági importforrását megtarthassa. 

Kérdéssel fordultak eziránt Chorin Ferenchez s a Magyar Gyáriparosok Szövetsége elnöke a következőkben foglalta össze felfogását : 

– Természetes, hogy az osztrák vezető körök szemében szálka Magyarország politikai, katonai és gazdasági önállósága. Miután a perszonál uniót, amely ma már hivatalosan proklamálva van, megakadályozni nem tudták, arra törekszenek, hogy gyakorlati érvényesitését lehetően meghiusitsák, ugy, amint meghiusitották az 1867. évi XIX. törvénycikk vám- és bankkérdésére vonatkozó intézkedéseit.

Hogy ezt a célt elérjék, az ijesztgetés fegyveréhez nyulnak és állitólag Magyarország érdeke nézőpontjából figyelmeztetnek bennünket a gazdasági önállóságból eredő nagy veszedelmekre. Én ezeket az ijesztgetéseket nem veszem komolyan és azt hiszem, ezeknek senki sem fog Magyarországon felülni. A háboru után is Magyarországra fog szorulni Ausztria még jobban, mint valaha. Elszakad tőle Galicia, amely már most is megtagadta az élelmiszer kiadását és Lengyelországgal egyesitve, gazdasági terményeit az egyesitett Lengyelország számára fogja föntartani. 

– Német-Ausztria és maga Csehország is jelentékeny mezőgazdasági importra szorul és ezt a szükségletét geográfiai közelségénél fogva és egyéb okokból csak Magyarország fedezheti. Tehát merem állitani, hogy Magyarország mezőgazdasági fejlődését veszedelem nem fenyegeti és e tekintetben helyzete még javulni is fog. Iparilag Magyarország sokkal kevésbé szorul rá Ausztriára és egy percig sem kell aggódnunk, hogy ipari szükségletünk fedezése nehézségbe ütközik. Ausztriának mindig nagy ipari kivitele volt Magyarországba. Iparunk fejlesztése sokkal könnyebben és gyorsabban történhetik, mint Ausztria mezőgazdasági fejlesztése. Ma gyapjutermésünk jórészét Ausztria szövő- és fonógyárai dolgozzák föl, ez önálló gazdasági berendezés mellett meg fog szünni. 

– Nincs ország, amely egész ipari szükségletét maga termelné, igy a közelségnél és a megszokottságnál fogva Ausztria jön tekintetbe, de csak ugy, ha velünk jó szomszédságot tart fönn és érdekeit a kölcsönös méltányosság alapján egyezteti össze az önálló Magyarország gazdasági érdekeivel.

Meggyőződésem tehát, hogy soha a pillanat nem volt olyan alkalmas Magyarország gazdasági és pénzügyi önállósitására, mint a jelenlegi. Vámháborutól Ausztria részéről nemcsak hogy nem tartok, de meg vagyok győződve, hogy Ausztria életkérdése, hogy Magyarországgal gazdasági egyetértésben éljen és minden ellenkező ténykedéssel csak önmagát sebesitené meg halálosan.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Munkában a német biztonsági és segítőszolgálat – Hogyan működik a tökéletes légoltalom? Munkában a német biztonsági és segítőszolgálat – Hogyan működik...
A háború előtt legtöbben borzongató rémképeket festegettek a...
Internálták Müller Károly könyvkiadót Internálták Müller Károly könyvkiadót
A toloncházban működő rendőri büntetőbíró vasárnap internálta Müller...
Novák alezredes rágalmazási ügye Polónyi Dezső ellen Novák alezredes rágalmazási ügye Polónyi Dezső ellen
A proletárdiktatura utáni időben, amidőn különböző katonai alakulatok...
Bárány legyőzte Arne Borgot az úszó Európa bajnokságon Bárány legyőzte Arne Borgot az úszó Európa bajnokságon
Európa úszóbajnokságainak programját a rendezőség ügyes keze úgy...
Istokovits Kálmán kiállítása
Kevés olyan nyugtalan képzeletű művészünk van mint Istokovits Kálmán;...
Erdélyi menekültek Erdélyi menekültek
Künn voltunk a pályaudvaron napokig, miközben a menekülők érkeztek...
Élénk sportélet a városligeti műjégpályán Élénk sportélet a városligeti műjégpályán
Az idén a tavalyinál is nagyobb élet uralkodik a városligeti...
A Nobel-díjas Carrell hallhatatlanná teszi az emberi test egyes részeit, a szervátültetés A Nobel-díjas Carrell hallhatatlanná teszi az emberi test egyes...
Néhány nappal ezelőtt bejárta a világsajtót a hír, hogy Carell, a...
A hágai konferencia hatása a középeurópai tőzsdékre A hágai konferencia hatása a középeurópai tőzsdékre
A hágai konferencia eredményeinek vizsgálata a középeurópai tőzsdék...
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98