Dtum
Login with Facebookk
1919 | Január

A magyar kormány újabb tiltakozása

 A magyar fegyverszüneti katonai bizottság a következő jegyzéket intézte a Vyx alezredes parancsnoksága alatt álló franczia katonai bizottsághoz.


A magyar kormány teljhatalmu képviselője és a szövetségesek balkáni haderejének megbizottja által Belgrádban aláirt fegyverszüneti szerződésben a magyar kormány kötelezettséget vállalt arra, hogy anyagot szolgáltat a szövetségeseknek. A magyar kormány mindent elkövetett, hogy e kötelezettségeinek megfelelhessen, ezzel szemben azonban a szövetségeseknek az ország nagy területeit elzárták, az összes ottlevő raktárakat és üzemeket lefoglalták és a lefoglalást a magyar kormánynak több ízben kifejezett leghatározottabb tiltakozása ellenére is nemcsak, hogy meg nem szüntették, de átiratainkat válaszra sem méltatták.


Továbbá megengedték azt, hogy a cseh-szlovákok szerződés és jog ellenére megszállják Magyarország északi részét, a hol a megszálló cseh-szlovák csapatok ugyanolyan gazdasági határzárt létesítenek, mint a szövetségek megszálló csapatai az ország déli részében.


Miután tiltakozásunk mindezideig eredménytelenek maradtak, azt kell feltételeznünk, hogy a sérelmes rendszabályok felsőbb utasításra léptettetnek életbe. A magyar kormány a katonai egyezmény világos határozatai ellenére ma gazdaságilag csak az országnak egy kis része felett rendelkezik. Mindezek ellenére azonban azt kell tapasztalnunk, hogy a szövetségesek alezredes úr útján minduntalan követelik, hogy gazdaságilag megcsonkított Magyarország kormánya az egész ország nevében vállalt kötelezettségeit végrehajtsa, sőt ezeken tulmenőleg még egyéb nem vállalt szállításokat is teljesítsen.


Ezeknek a követeléseknek a magyar kormány nem tud többé megfelelni, mert végrehajtásuk az ország gazdasági összeomlását idézné elő.


A magyar kormány megbízásától tehát ujból kérjük alezredes urat, sziveskedjék tudomásul venni és egyuttal felsőbb hatóságával is közölni, hogy a magyar kormány a most folyamatban lévő szállításokat csak oly mértékben fogja teljesíteni, mint az azon országrész teljesítőképességének megfelel, a mely felett a magyar kormány tényleg rendelkezik. A még nem teljesített kötelezettségeit mindaddig függőben tartja, a míg meg nem állapította, hogy az egyes mennyiségekből arányszerűleg mennyi jut arra az országrészre, a mely felett a kormány tényleg rendelkezik.

A szolgáltatásoknak teljes végrehajtásáról csak abban az esetben lehetne szó, ha a magyar kormány a fegyverszüneti szerződés szerint rendelkezési szabadságát az egész ország területére vonatkozólag visszanyeri.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Mini galéria
A leigázott Magyarország. A fegyverszünetben megállapított lovak átadása A leigázott Magyarország. Spahik Budapesten
Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98