Dtum
Login with Facebookk
1920 | Április

Szociális program, földbirtokreform

Még mindig folyik a kavarodás. A nemzetgyülés tagjai érzik, hogy a kormányzás nem tartható fenn a mai labilis alapon, hogy ez az erőszakos ekvilibrista müvészettel egyensulyozott pártközi helyzet nem alkalmas sem a nemzeti keresztény eszme megszilárditására, sem arra, hogy ilyen ingoványos, másodpercenként változó bázison komoly politika épittesse ki az eljövendő idők nagy Magyarországát.


Ez a gondolat él ösztönösen és fesziti a pártkereteket a történelmi erők szükségszerüségével. Állapitsuk meg, hogy az uralkodó pártok közül eszmei összetartó energiája, szerves programm-egysége csak a kisgazdapártnak van. Ennek a pártnak dogmája: a politika gerincévé a kisbirtokos és földmüves osztályt tenni. Nem paraszt-diktaturát teremteni, hanem az osztályok megértő, egymást kiegészitő harmóniáját. Ugy azonban, hogy összetartó, irányitó és minden izéig alkotó szelleme e politikának az agrárdemokrácia legyen. Amint a földből sarjad minden: fü, fa, virág, gabona, ezen épül palota és kunyhó, üzlet és iparosmühely, azonképen ennek az agrároszágnak törzse: legyen a váza a kormányzásnak az a nagy átfogó abroncs, amelybe beleilleszkedik minden osztály, gazdasági ág sugara.


A jövendő alakulás alapja nem lehet személyi, csak tárgyi bázis. És mi lehetne ez más, mint szociális reformok a városnak, a legnagyobb szociális reform: - a nem radikális, de a földmives lakosságnak mégis nagy tömegeit kielégitő földbirtokreform.


Ha nem ugy keresnék a megoldást, hogy ki lép ide vagy oda, be vagy ki, ki a bábája a fuziónak: Klebelsberg-e, Teleki-e, Pallavicini-e?, hanem programmatikus alapot keresnének: ez lenne csak és ez lehet csak a jövendő kialakulás gondolata. Ha tárgyi alapon tudnának munkaprogrammot együvé alkotni az egyik párt szociális gondolkodásu keresztény-demokratái a kisgazdapárt nagy egységével, amely földhöz akarja juttatni annak megmivelőit – nem a termelés rendjének, az általános gazdasági észszerüségnek megbontásával forradalmi módon és radikálisan, hanem ésszerüen és mégis minél szélesebb körök kielégitésével – akkor találnák meg a jövendő kormányzás alapjait. Az országnak nem személyi érdekek vezette pártalakulás kell, hanem szociális programm és a földbirtokreform megoldása. Nemzeti és keresztény agrárdemokrácia. Ezért látjuk mi a jövendő politika alakulásának gerincét a kisgazdapártban.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Mini galéria
Klebelsberg Kunó Teleki Pál Nagyatádi Szabó István
Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98