Dtum
Login with Facebookk
1920 | Január

Rövid külpolitikai hírek

Bratianu pártjának passziv rezisztenciája

Bukarest, jan. 25.
A Bratianu elnöksége alatt lévő liberális pártnak az a szándéka, hogy nem vesz részt a parlament ülésein.


A jugoszlávok és az Adria-kérdés


Bukarest, jan. 25. A Damian-ügynökségnek jelentik
Belgrádból: A jugoszláv kormány elhatározta, hogy az antantnak a fiumei és az adriai kérdésben küldött ultimátumát teljesiti.


Tárgyalások Japán és Kina között

Peking, jan.25. A japán követ közölte tegnap a kinai kormánynyal, hogy Japánország a békeszerződés értelmében birtokba veszi mindazokat a jogokat, amelyeket a németek Kiaocsauban gyakoroltak. Japánország tehát hajlandó Kinával tárgyalást kezdeni a bérbeadott területekről, ha Kina is hajlandó tárgyalni.

Az osztrákok részvéte a magyaroknak


Bécs, jan. 18. A Der. Neu Tag a magyar békeszerződésről szóló cikkében a többi közt a következőket irja: A neuillyi békeszerződés minden lényeges pontja a st.-germaini szerződés után készült. Ausztria és Magyarország szenvedő társak mindabban, amit a győzők kemény kiméletlensége vállukra rak. Területileg és nemzetileg megcsonkitva, gazdaságilag legjobb erőitől megfosztva, pénzügyileg a legsulyosabb föltételeknek alávetve, sem a magyar, sem a német-osztrák nép nem találja majd meg lehetőségét békés nemzeti létének. Ha magyar ember kezébe veszi hazájának térképét és berajzolja az uj Magyarország határait kell, hogy gyász és kétségbeesés fogja el. A st.-germaini béke tarthatatlansága immár átment az egész világ köztudatába és a neuillyi békéről is ki fog derülni, hogy a magyar kérdés lehetetlen megoldását jelenti.


Vilmos császár kiadatása

Berlin, jan. 18. A Berliner Tageblattnak
táviratozzák Hábágól: A külügyminisztérum tegnap kapta meg a szövetségesek jegyzékét, amelyben a volt német császár kiadását követelik. A jegyzék barátságos, de határozott hangu (MTI.)


Oroszország blokádját megszüntették

Berlin, jan. 18. A Havas-iroda
jelentése szerint az antant megszüntette Oroszország blokádját. Ezzel uj gátat vetnek Oroszország és Németország közé, mert ezek szerint Oroszország csak a szövetséges és semleges országokba viheti ki áruit. Németországot teljesen kizárják az Oroszországgal való gazdasági forgalomból.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Mini galéria
Bratianu Fiume
Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98