Dtum
Login with Facebookk
1920 | Október

Nagy-Budapest jövője

A pompásan hatalmas perspektiváju jövőnek első, derengő sugarai máris látszanak a még mindig borus magyar égen: A csepel-lágymányosi nagy kereskedelmi kikötő épitésénél még csak a fundamentum lerakásánál járunk, de az internacionalis kereskedelem máris élénken érdeklődik a magyar viszonyok és minden iránt, ami Budapesten történik. 

Örvendetesen emelkedik az idegenforgalom is.
A 16 – külföldiek befogadására is alkalmas – nagy szállodában átlag 200 idegen fordul meg, ami egy hónap alatt 9-10 ezer embernek felel meg. A hivatalos küldetésben levőkön kivül napról-napra több külföldi kereskedő, gyáros és gazdasági szakember is érkezik. Biztató tünet ezenkivül még az, hogy élénken kezd érdeklődni irántunk a velünk szemben eddig legszeparáltabban viselkedő német tőke is. 

Budapest hatalmasnak igérkező jövőjének kiépitésében egyik legfontosabb kérdés az idegenforgalom szabályozása és fejlesztése, mert igen sok eredmény függ az első impresszióktól is, amit a külföldi vendég szerez. 

Az ezidőszerinti egyetlen szerv, amely a Budapestre érkező külföldiek és általában az idegenforgalom irányitására szolgál: a székesfőváros idegenforgalmi hivatala. 

Beszélgettünk a hivatal igazgatójával, Ziláhy Lajossal, aki fanatikus, rajongó hivője az eljövendő Nagy-Budapestnek, tőle hallottunk vázlatos, nagy vonásokban azokat az életbevágó terveket, amelyek a közeljövőben a megvalósulás stádiumába jutnak: 

– Az idegenforgalom fokozása szempontjából elsőrendüen fontos a szállodák kérdése. A modern Hotel minden város mindig hü tükre. Éppen ezért négyféle uj szálloda-tipusok építése van tervbe véve: 

– Elsők lennének a nagy luxushotelek, ilyet terveznek egyet a régi piarista gimnázium helyére és általában a két Dunafrontra. 

– Az átutazó forgalmat speciel erre a célra épült szállodák bonyolitják majd le, ezek a pályaudvarok környékére kerülnek. 

– A harmadik hoteltipus a német „Herren-Hotelek” mintájára készülne, a középosztály, az intelligencia részére, olcsó, de kényelmes szobákkal. Ezekben a földszintől az ötödik emeletig minden szobának egyforma lesz a berendezése és az ára is. 

– Végül a tömeg hotelek, ahol átutazó diákokat, vidéki küldöttségeket, tanfolyamok, kongresszusok résztvevői nyernének elhelyezést 4-10 ágyas szobákban. 

– Volna még egy ötödik tipus is, amelynek a kereskedelmi kikötő környékén épülnének fel. Ha a kikötő forgalma megindul, az év minden szakában hatalmas nemzetközi gabona, sörárpa, gyapju, gyarmatáru stb. vásárok lesznek Budapesten. Az ezeket látogató kereskedők, különösen a keletről jövők, biztosan nem szállanak meg a dunaparti luxus-palotákban; ezek részére speciális, de minden kényelemmel berendezett szállodákat kell létesiteni azon a környéken, ahova elfoglaltságuk köti őket. 

– A szállodával azonban még nincs megoldva minden, mert igen fontos az idegenekkel való megfelelő érintkezés is. Éppen ezért különleges tanfolyamok létesitését is tervezzük a szállodai alkalmazottak minden klasszisa részére a liftesfiutól a portáson, szobapincéren, kiszolgálólányon át egész a Hoteldirektorig. Ilyen iskolák Németországban már több helyen vannak, köztük az Eisenach-i „Ludwig Wilhelm-Akademie” a mi kereskedelmi akadémiánk nivójának felel meg. A középfoku képesitést a Hotel-Akademie-k mintájára berendezendő iskola adná, a kiszolgáló személyzet részére pedig a „Bediensteten-Schule” módszereivel oktató iskola lenne. 

– Nyelvekre és apróbb általános ismeretekre meg kell tanitani a rendőröket is egy szaktanfolyam keretében. 

– Az idegenvezető-kérdést is másképp fogjuk megoldani, mint Róma, Páris, London és a többi nagy metropolisok. Mi a cicerone szerepét intelligens, nyelveket tudó uriemberekre, nyugdíjasokra, rokkantakra szeretnők bizni, akik megfelelő tudással, hazafias missziót végeznének és a területi épség eszméjének is sokat szolgálnának...

A nagyszerü jövő, amelynek kapuja előtt áll sokat szenvedett, kifosztott szegény, megcsonkitott hazánk, – talán nemsokára kitárul Magyarország előtt, de hogy beléphessünk, nem varázsszavak kellenek, mint a mesék országában, hanem egység, akarat, munka és erő. Ha ez meglesz, elérünk mindent, amit akarunk, nagy lesz Budapest és nagy lesz Magyarország.
(d.)

<<
<
1
2
>
>>
Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Mini galéria
A kereskedelmi kikötő épitésének munkái Kényelmet nyújtó otthon Kényelmes, modern ház
Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98