Dtum
Login with Facebookk
1920 | Október

Teleki a királyságról

Sem a nemzetgyülésnek, sem az államfőnek tekintélyét nem emelte az, hogy oly sokáig huzták és mégis oly sokat tették szóvá a kormánynál jogkör kiterjesztésének kérését. Itt nemcsak a kormányzó tekintélyéről, de elsősorban magának a nemzetgyülésnek a tekintélyéről is van szó, mert sem a nemzetgyülés, sem az abból kikerült kormány nem lehet erős, ha nincsen meg az irányításnak a teljes biztosítéka, ah nincsen meg – mondjuk meg őszintén . a házfelosztási jog, amely végeredményében szabályozza a nemzetgyűlésnek a munkáját.

A királyság kérdése

Azt mondják, hogy az országban nem lesz addig jogrend, amig koronás király nincs. Magyarország monarkikus állam, Magyarországnak királya lesz, annak a királynak a tekintélyét ne csorbitsuk előre korteskedésekkel. Már pedig, ha azt mondjuk, hogy jogrend addig nem lesz, ez egyrészt csorbítja a király tekintélyét, másrészt a kormányzóét, végül csorbítja a nemzetgyülés tekintélyét is. Nekünk a királykérdést nem szabad ugy könnyelmüen belevetni a dolgokba, azért, mert így más kérdést sem fogunk komolyan megoldani, egyszerüen korteskedéssel.


A másik momentum a belrend kérdése. A belső rend helyreállott s a kormánynak meg is van az ereje és a képessége, hogy ezt megóvja, és a békés polgárok jogbiztonságát biztosítsa.


A harmadik kérdés az alkotmány reviziójának kérdése. Az én nézetem szerint ez a három momentum az, amely határt szab, azaz időpontot szab annak, hogy a királykérdésnek személyi részével foglalkozzunk. Az alkotmányreviziónak egyik része a parlamenti revizió kell, hogy legyen, amely elsősorban a választójog végleges formájának a megállapítása, a felső kamarának megfelelő reorganizációja. Hiszen itt felmerül egy kérdés, egyebektől eltekintve, ami azt hiszen, az ország tulnyomó többségének a véleménye, hogy a magyar király csak magyar lehet

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98