Dtum
Login with Facebookk
1921 | December

Megszűnt a cenzura

Hét évvel és négy hónappal ezelőtt, egyidejüleg a plakáttal, amely az általános mozgósítást elrendelte, ujra életbeléptették a mult század ötvenes éveinek rettegett intézményét, a cenzurát. A háboru indokolttá tette a sajtószabadság korlátozását - az akkori idők minden országot hasonló rendszabályokra kényszeritették - de a Csengeryek, Eötvösök, Kossuthok és Deákok iskolájában tanult nemzedékek álmukban sem tudták volna elképzelni, hogy a gondolat béklyóba szorítása nyolcadfél esztendeig tarthasson egy szabad és független országban.

 

Az utókor bizonyára fog magyarázatot találni arra, hogy hatvan-hetven évvel a magyar ujságírás hőskorszaka után, mikor a nemzet halhatatlanjai küzdöttek a közszabadságokért, ujra feltették a bilincseket az ujságiró kezére, mi azonban akik lelkünkkel és minden munkánkkal küzdünk az ezeréves nemzet ujjászületéséért, mi a fegyverzőrgés, a forradalom és az utána következő rémségek mérhetetlenül hosszu idejében mindig fájdalmasan gondoltunk azokra a szavakra, melyeket Kossuth Lajos mondott nyolc évtizeddel ezelőtt Zemplén-megyei közgyűlésén: "Vegyenek el mindent tőlünk, csak a szabad sajtót adják meg, s nemzetem szabadsága, nemzetek boldogsága felől kétségbe nem esem".

 

Rég porrá omlottak sirjaikban a tenyerek, melyek két emberöltő előtt a nagy államférfi beszédét megtapsolták. A mai nap azonban nem arra való, hogy a halhatatlanok elmulásán melankolizáljunk: nekünk, akiknek ez a magasztos hivatás jutott, hogy tollunkkal a nemzetet szolgáljuk, örömünnep a nap, mikor hirdethetjük, hogy megszünt a cenzura intézménye. Mától kezdve nem idegen akarat vezeti tollunkat, hanem az a belső cenzura, melyen minden becsületes ember átszüri a nyilvánosságra szánt mondanivalóit: a saját lelkiismeretünk.

 

Higgyük, hogy ez fordulópont a halálra sebzett nemzet történetében, higgyük, hogy a sajtó felszabadítása nem a féktelen indulatok ujabb feltámadását jelenti, hanem a megértést és a szeretetet, a becsületes törekvést arra, hogy képességeihez képest mindenki szabadon dolgozhassék a romokba dőlt ország felépítésén.

 

Higgyük, hogy a zsilipen keresztül, mely ma megnyilt, nem a gyülölködés piszkos zuhatagja ömlik elpusztult vetéseinkre, hanem a tiszta folyam, mely áldott ősleleményünket megtermékenyíti. Történelmi dokumentum ez a mi mai ujságunk: nyolcadfél esztendő óta ez az első lap Magyarországon, melyet a saját lelkiismeretünk cenzurázott.

 

A Budapesti Közlöny vasárnapi 279. száma közli a m. kir. miniszteriumnak 10.501/1921. M. F. számu és gróf Bethlen István miniszterelnök által ellenjegyzett rendeletét a kivételes sajtórendészeti ellenőrzés megszüntetéséről. Eszerint a m. kir. minisztérium az 1920: VI. törvénycikk alapján rendeli, hogy a minisztérium az 1912. I.XIII. törvénycikk 11. §-ának első három bekezdése alapján gyakorolt kivételes sajtóellenőrzést megszünteti és az idézett §. Alapján 5.483/1914. M., E. és 5.499/1919. M. E., 9.222/1920. M. E., 9.223/1920. M. E. és 1.616/1921. M. E. szám alatt kiadott rendeleteket hatályon kívül helyezi. Ehhez képest az 5.483/1914. M. E. számu rendelet felhatalmazása alapján kiadott 12.001/1914. I. M. E. számu rendelet szabályait nem lehet alkalmazni.

 

A rendelet kihirdetésének napján vagyis a mai napon már életbe is lépett és igy a mai számunk már cenzuramentesen jelenik meg. Továbbra is hatályban maradna az 1912. évi I.XIII. törvénycikk 11. §-ának negyedik bekezdése alapján kiadott azok a rendeletek, amelyek egyes belföldi időszaki lapok megjelentésének és terjesztésének eltiltására a belügyminisztert felhatalmazzák, valamint azok a rendeletek, amelyek az emlitett §. Ötödik bekezdése alapján a külföldről érkező sajtótermékek ellenőrzését szabályozzák.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Pálmay Ilka, mint Pillangó kisasszony Pálmay Ilka, mint Pillangó kisasszony
Gróf Kinskyné Pálmay Ilka asszony haza jött, hogy művészetével ismét...
Az erdélyi regény és az erdélyi regények Az erdélyi regény és az erdélyi regények
Ennek a szónak, erdélyi regény, különös hangzása van az erdélyi írók...
Nagyatádi Szabó István tanuvallomása az Esküdt ügyben Nagyatádi Szabó István tanuvallomása az Esküdt ügyben
Mikor a példátlanul nagyszabásu méretekkel kirobbanó bünügy a...
Bálint Aladár:Lotz Károly emlékkiállítása az Ernst Múzeumban Bálint Aladár:Lotz Károly emlékkiállítása az Ernst Múzeumban
Viruló asszonyi testek, hamis romantikában fogant történelmi...
Helyszíni szemle lesz a Landau-gyilkosság ügyében
Egy negyedszázaddal ezelőtt borzalmas kegyetlenséggel végrehajtott...
Talajoltás Talajoltás
A talajnak baktériumokkal való beoltása (röviden...
Gould Helén Gould Helén
Az amerikai milliárdos családok leányai között ma kétségtelenül a...
Nagy meglepetés a kardbajnokságban Nagy meglepetés a kardbajnokságban
Vasárnap tartották a Magyarország 1933. évi kardbajnokságát, amelyet...
Molnár Antal : Weiner Leó Molnár Antal : Weiner Leó "Csongor és Tündé"-je
Részletekben és hangversenyteremben kapjuk a magyar színpadi...
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98