Dtum
Login with Facebookk
1921 | December

Megszűnt a cenzura

Hét évvel és négy hónappal ezelőtt, egyidejüleg a plakáttal, amely az általános mozgósítást elrendelte, ujra életbeléptették a mult század ötvenes éveinek rettegett intézményét, a cenzurát. A háboru indokolttá tette a sajtószabadság korlátozását - az akkori idők minden országot hasonló rendszabályokra kényszeritették - de a Csengeryek, Eötvösök, Kossuthok és Deákok iskolájában tanult nemzedékek álmukban sem tudták volna elképzelni, hogy a gondolat béklyóba szorítása nyolcadfél esztendeig tarthasson egy szabad és független országban.

 

Az utókor bizonyára fog magyarázatot találni arra, hogy hatvan-hetven évvel a magyar ujságírás hőskorszaka után, mikor a nemzet halhatatlanjai küzdöttek a közszabadságokért, ujra feltették a bilincseket az ujságiró kezére, mi azonban akik lelkünkkel és minden munkánkkal küzdünk az ezeréves nemzet ujjászületéséért, mi a fegyverzőrgés, a forradalom és az utána következő rémségek mérhetetlenül hosszu idejében mindig fájdalmasan gondoltunk azokra a szavakra, melyeket Kossuth Lajos mondott nyolc évtizeddel ezelőtt Zemplén-megyei közgyűlésén: "Vegyenek el mindent tőlünk, csak a szabad sajtót adják meg, s nemzetem szabadsága, nemzetek boldogsága felől kétségbe nem esem".

 

Rég porrá omlottak sirjaikban a tenyerek, melyek két emberöltő előtt a nagy államférfi beszédét megtapsolták. A mai nap azonban nem arra való, hogy a halhatatlanok elmulásán melankolizáljunk: nekünk, akiknek ez a magasztos hivatás jutott, hogy tollunkkal a nemzetet szolgáljuk, örömünnep a nap, mikor hirdethetjük, hogy megszünt a cenzura intézménye. Mától kezdve nem idegen akarat vezeti tollunkat, hanem az a belső cenzura, melyen minden becsületes ember átszüri a nyilvánosságra szánt mondanivalóit: a saját lelkiismeretünk.

 

Higgyük, hogy ez fordulópont a halálra sebzett nemzet történetében, higgyük, hogy a sajtó felszabadítása nem a féktelen indulatok ujabb feltámadását jelenti, hanem a megértést és a szeretetet, a becsületes törekvést arra, hogy képességeihez képest mindenki szabadon dolgozhassék a romokba dőlt ország felépítésén.

 

Higgyük, hogy a zsilipen keresztül, mely ma megnyilt, nem a gyülölködés piszkos zuhatagja ömlik elpusztult vetéseinkre, hanem a tiszta folyam, mely áldott ősleleményünket megtermékenyíti. Történelmi dokumentum ez a mi mai ujságunk: nyolcadfél esztendő óta ez az első lap Magyarországon, melyet a saját lelkiismeretünk cenzurázott.

 

A Budapesti Közlöny vasárnapi 279. száma közli a m. kir. miniszteriumnak 10.501/1921. M. F. számu és gróf Bethlen István miniszterelnök által ellenjegyzett rendeletét a kivételes sajtórendészeti ellenőrzés megszüntetéséről. Eszerint a m. kir. minisztérium az 1920: VI. törvénycikk alapján rendeli, hogy a minisztérium az 1912. I.XIII. törvénycikk 11. §-ának első három bekezdése alapján gyakorolt kivételes sajtóellenőrzést megszünteti és az idézett §. Alapján 5.483/1914. M., E. és 5.499/1919. M. E., 9.222/1920. M. E., 9.223/1920. M. E. és 1.616/1921. M. E. szám alatt kiadott rendeleteket hatályon kívül helyezi. Ehhez képest az 5.483/1914. M. E. számu rendelet felhatalmazása alapján kiadott 12.001/1914. I. M. E. számu rendelet szabályait nem lehet alkalmazni.

 

A rendelet kihirdetésének napján vagyis a mai napon már életbe is lépett és igy a mai számunk már cenzuramentesen jelenik meg. Továbbra is hatályban maradna az 1912. évi I.XIII. törvénycikk 11. §-ának negyedik bekezdése alapján kiadott azok a rendeletek, amelyek egyes belföldi időszaki lapok megjelentésének és terjesztésének eltiltására a belügyminisztert felhatalmazzák, valamint azok a rendeletek, amelyek az emlitett §. Ötödik bekezdése alapján a külföldről érkező sajtótermékek ellenőrzését szabályozzák.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Ügyetlen leányok iskolája Ügyetlen leányok iskolája
A nagyteremnek két ajtaja van s midőn a leányok hosszu menete az...
Az északi sark felfedezése Az északi sark felfedezése
Lapunk legutóbbi számában hirt adtunk arról, hogy Cook Frigyes dr....
Papírforma győzelmek az asztalitenisz bajnokságban Papírforma győzelmek az asztalitenisz bajnokságban
A piaristák hatalmas napsütötte tornatermében felállított számtalan...
Hármas gyilkosság az Aréna- uton Hármas gyilkosság az Aréna- uton
Horváth József vendéglős két évvel ezelőtt kiadta albérletbe az...
A debreceni Markos góljával 1:0-ra vertük a csehszlovákokat A debreceni Markos góljával 1:0-ra vertük a csehszlovákokat
A csehszlovákok négy óra előtt két perccel még nem voltak a pályán....
Újítás a honvédség ruházatában Újítás a honvédség ruházatában
A honvédségi „Rendeleti Közlöny” több újítást közöl,...
A debreczeni bomba A debreczeni bomba
A debreczeni bombarobbanás három áldozatát eltemették, a többi...
A beteg túl van a veszélyen, nincs baj! A rádióirányítás A beteg túl van a veszélyen, nincs baj! A rádióirányítás
Mióta az első világítótornyot felépítették, azóta az emberiség...
A „Sportlövő Club” ünnepélyes megnyitása A „Sportlövő Club” ünnepélyes megnyitása
Szép ünnepség színhelye volt vasárnap a Margitsziget felső csúcsán...
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98